Ελον Μασκ: Η ταινία στο Διάστημα, ο Τομ Κρουζ και η επόμενη μέρα
copyright: Pixabay, APimages

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ: Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, Ο ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Από τη μια ετοιμάζει μαζί με τη ΝΑSA μια ταινία που θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στο ∆ιάστημα με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ και από την άλλη δίνει ως όνομα στο νέο του παιδί τα αρχικά μαθηματικών όρων, τσακώνεται καθημερινά στο Τwitter και υιοθετεί... αμφιλεγόμενες θεωρίες συνωμοσίας... 

Δημιουργεί καινοτόμες εταιρείες που αποκτούν αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέλει να επισκεφτεί σύντομα τον Αρη και κατασκευάζει ο ίδιος το διαστημόπλοιο που θα τον οδηγήσει εκεί, ανεβοκατεβάζει μόνος του τις τιμές των μετοχών των εταιρειών του, κάνει κάθε μέρα δηλώσεις για όλους και για όλα, κοιμάται ελάχιστα, δεν πηγαίνει ποτέ διακοπές, έχει μισή ντουζίνα παιδιά -τα οποία βλέπει σπάνια επειδή δουλεύει ακατάπαυστα- και ετοιμάζεται να γυρίσει κινηματογραφική ταινία στο ∆ιάστημα με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ...

Πριν από μερικά 24ωρα ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπέρντστιν ανακοίνωσε ότι η NASA σε συνεργασία με τoν Ελον Μασκ θα οργανώσουν την παραγωγή μιας ταινίας τα γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν στο ∆ιάστημα. Η NASA συζητά με τον Τομ Κρουζ για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες του όλου πρότζεκτ. Ο Ελον Μασκ αρκέστηκε σε πρώτη φάση σε ένα σχόλιο στο Twitter κάτω από την ανακοίνωση της NASA στο οποίο ανέφερε ότι «θα περάσουμε υπέροχα». 

Ελον Μασκ: Η ταινία στο Διάστημα, ο Τομ Κρουζ και η επόμενη μέρα
Ελον Μασκ: Η ταινία στο Διάστημα, ο Τομ Κρουζ και η επόμενη μέρα
Ελον Μασκ: Η ταινία στο Διάστημα, ο Τομ Κρουζ και η επόμενη μέρα

«Πρωτοπόρος και απρόβλεπτος» 

Πρόσφατα, όταν στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ ζητήθηκε η γνώμη υπαλλήλων και συνεργατών του Ελον Μασκ για εκείνον, άπαντες τον χαρακτήρισαν «πρωτοπόρο και καινοτόμο, αλλά ιδιαίτερα απαιτητικό και απρόβλεπτο». Αυτό που κάνει τη διαφορά για τον νοτιοαφρικανικής καταγωγής επιχειρηματία είναι ο τελευταίος χαρακτηρισμός. Πρωτοπόροι, καινοτόμοι και απαιτητικοί υπήρξαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες. Απρόβλεπτος όμως στο επίπεδο που βρίσκεται ο Μασκ σε κάθε πτυχή της ζωής του δεν υπήρξε κανείς. Αν και είναι μόνο 48 ετών, τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσε να τα σκεφτεί ούτε ο πιο ευφάνταστος συγγραφέας ή σεναριογράφος του Χόλιγουντ.

Ο Μασκ γεννήθηκε στην Πρετόρια, καρπός του έρωτα του Νοτιοαφρικανού ηλεκτρολόγου και μηχανολόγου μηχανικού Ερολ Μασκ και της Μάγε Χάλντεμαν, μοντέλου από τον Καναδά. Πολύ νωρίς έδειξε την κλίση του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε ηλικία 10 ετών άρχισε να πειραματίζεται με υπολογιστές και δύο χρόνια μετά έμαθε μόνος του προγραμματισμό και έγραψε τον κώδικα για ένα video game τον οποίο πούλησε για 500 δολάρια.

Με τη μητέρα του, Μάγε Χάλντεμαν, μοντέλο από τον Καναδά (AP Photo)
Ο Μασκ πήρε το μέρος των ακραίων Αμερικανών που ζητούν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι είναι φασιστικά

Ο Μασκ γεννήθηκε στην Πρετόρια, καρπός του έρωτα του Νοτιοαφρικανού ηλεκτρολόγου και μηχανολόγου μηχανικού Ερολ Μασκ και της Μάγε Χάλντεμαν, μοντέλου από τον Καναδά. Πολύ νωρίς έδειξε την κλίση του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε ηλικία 10 ετών άρχισε να πειραματίζεται με υπολογιστές και δύο χρόνια μετά έμαθε μόνος του προγραμματισμό και έγραψε τον κώδικα για ένα video game τον οποίο πούλησε για 500 δολάρια.

Σε ηλικία 18 ετών ο Μασκ μετακόμισε στην πατρίδα της μητέρας του, για να σπουδάσει αλλά και να αποφύγει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Νότια Αφρική. Αρχισε να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού, καταφέρνοντας όμως να παίρνει πολύ μεγάλο μεροκάματο για την εποχή. 

Πρωτοπόρο και καινοτόμο, αλλά ιδιαίτερα «απαιτητικό και απρόβλεπτο» χαρακτήρισαν τον Μασκ οι υπάλληλοί του (AP Photo)

Παράλληλα ξεκίνησε να φοιτά στο πανεπιστήμιο Queen’s και άρχισε να συναρμολογεί μόνος τους υπολογιστές και να τους πουλά σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που πωλούνταν στα καταστήματα. Λίγο μετά αγόρασε μαζί με έναν συμφοι- τητή του ένα κτίριο 10 δωματίων και το μετέτρεψαν σε χώρο πάρτι για τη φοιτητική κοινότητα με είσοδο 5 δολαρίων. Σε ηλικία 24 ετών ιδρύει μαζί με τον αδελφό του τη διαδικτυακή εταιρεία Zip2, με κεφάλαιο 28.000 δολαρίων που τους είχε δώσει ο πατέρας τους. Καταφέρνουν να εξασφαλίσουν συμβόλαια συνεργασίας με κορυφαίες εφημερίδες των ΗΠΑ όπως οι «New York Times» και τέσσερα χρόνια μετά η Compaq εξαγοράζει την εταιρεία προσφέροντας 307 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 34 εκατ. σε μετοχές.

Ο ιδρυτής της SpaceX, Ελον Μασκ και στελέχη της NASA μπροστά από το διαστημικό σκάφος Crew Dragon (AP Photo)

Σε ηλικία 28 ετών ο Μασκ είναι πολυεκατομμυριούχος, αλλά δεν επαναπαύεται. Αμέσως μετά την πώληση της εταιρείας του δημιουργεί ένα site οικονομικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω e-mail. Το site αυτό συγχωνεύεται στη συνέχεια με μια άλλη παρόμοια υπηρεσία και δημιουργείται έτσι το περίφημο PayPal. Ο Μασκ, ο οποίος είχε επενδύσει 10 εκατ. δολ. σε αυτό το εγχείρημα, είδε τρία χρόνια αργότερα το eBay να εξαγοράζει την εταιρεία για 1,5 δισ. δολάρια σε μετοχές και αυτός να βάζει στον προσωπικό του λογαριασμό 165 εκατ. δολάρια από αυτήν την αγοραπωλησία.

Με τα κέρδη από αυτές τις συμφωνίες αποφάσισε να ιδρύσει μια διαστημική εταιρεία, τη Space X, και να επενδύσει σε μια καινούργια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την Tesla.

Ο Μασκ ετοιμάζεται να γυρίσει κινηματογραφική ταινία στο ∆ιάστημα με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ (AP Photo)

Στο μεταξύ ο Μασκ είχε παντρευτεί την Καναδή συγγραφέα Τζάστιν Γουίλσον, την οποία γνώρισε στο πανεπιστήμιο Queen’s όπου ήταν και εκείνη φοιτήτρια. Το ζευγάρι απέκτησε ένα αγόρι, το οποίο όμως πέθανε πριν προλάβει να συμπληρώσει τρεις μήνες ζωής από το αποκαλούμενο σύνδρομο του ξαφνικού θανάτου, μια πάθηση που εμφανίζεται στα νεογέννητα χωρίς κανείς να γνωρίζει τα ακριβή αίτιά της. Στη συνέχεια το ζευγάρι απέκτησε άλλα πέντε αγόρια (δίδυμα και τρίδυμα αντίστοιχα) με εξωσωματική γονιμοποίηση. Το 2008 το ζευγάρι χώρισε, αλλά το διαζύγιο τον άφησε σχεδόν απένταρο. Με τη βοήθεια ορισμένων φίλων του που του δάνεισαν κάποια ποσά, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια του αλλά και να μη χάσει τον έλεγχο στις εταιρείες του.

Την ίδια περίοδο η Tesla εισέρχεται στο χρηματιστήριο και η πορεία της κυριολεκτικά εκτοξεύεται, κάνοντας τον Μασκ -μέσα σε μόλις δύο έτη από την περίοδο της πτώχευσης- δισεκατομμυριούχο. Αυτήν τη στιγμή η περιουσία του Μασκ υπολογίζεται σε περίπου 38 δισ. δολάρια.

Με την αντισυμβατική μουσικό, Grimes, στο Met Gala το 2018 (AP Photo)

Προσωπική ζωή

Μετά το διαζύγιό του ο Μασκ έκανε δεσμό με τη Βρετανίδα ηθοποιό Ταλούλα Ράιλι, την οποία παντρεύτηκε το 2010. Το 2012 ανακοίνωσε τον χωρισμό του και σε μήνυμά του στα social media ανέφερε: «Ηταν τέσσερα υπέροχα χρόνια. Θα σε αγαπώ για πάντα. Μια μέρα θα κάνεις κάποιον πολύ ευτυχισμένο». Αυτός ο κάποιος ήταν ο... ίδιος, αφού τον Ιούλιο του 2013 το ζευγάρι ξαναπαντρεύτηκε, για να χωρίσει εκ νέου 18 μήνες αργότερα. Τη θέση της Ράιλι παίρνει στη ζωή του μια άλλη ηθοποιός, η Αμπερ Χερντ, η οποία μόλις είχε ολοκληρώσει τον ταραχώδη γάμο της με τον Τζόνι Ντεπ. Η σχέση του Μασκ με τη Χερντ διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και διακόπηκε επειδή, σύμφωνα με το ζευγάρι, οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους επέτρεπαν να περνούν πολύ χρόνο μαζί.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ανάμεσα στην Αμπερ Χερντ και τον Τζόνι Ντεπ εν όψει της έκδοσης του διαζυγίου τους, που είχε λάβει διαστάσεις ριάλιτι σόου, είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο που έδειχνε την ηθοποιό να ερωτοτροπεί με τον Μασκ στο ασανσέρ της οικίας του Τζόνι Ντεπ, με τον διάσημο σταρ του Χόλιγουντ να ισχυρίζεται ότι η γυναίκα του και ο επιχειρηματίας είχαν συνάψει ερωτική σχέση μόλις έναν μήνα μετά τον γάμο των δύο καλλιτεχνών. Πριν από λίγες μέρες ο Ελον Μασκ έγινε ξανά πατέρας, αφού η σύντροφός του, η μουσικός Grimes, έφερε στον κόσμο άλλο ένα αγόρι. Οπως ο ίδιος ανακοίνωσε, σκέφτονται να το ονομάσουν X Æ A-12 Musk, που είναι τα αρχικά μαθηματικών όρων και αγαπημένων αντικειμένων ή τραγουδιών του ζευγαριού.

001.jpeg

Οι δηλώσεις

Ο Μασκ κάνει αισθητή την παρουσία του και διατυπώνει τις απόψεις του με κάθε τρόπο (συνεντεύξεις, δηλώσεις, ομιλίες κ.ά.), αλλά το βασικό του εργαλείο είναι το Twitter, μέσα από το οποίο σχολιάζει συνεχώς τα πάντα, βάζει στοιχήματα, εκνευρίζεται, τσακώνεται και γενικά δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω. Χαρακτήρισε «παιδόφιλο» έναν Βρετανό σπηλαιολόγο που έπαιρνε μέρος στη διάσωση 12 παιδιών που είχαν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης όταν αυτός κατηγόρησε τον Μασκ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός για δημοσιότητα. Ο Μασκ απολογήθηκε στη συνέχεια, αλλά ήταν πολύ αργά. Πήρε το μέρος όσων Αμερικανών ζητούν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι είναι φασιστικά μέτρα. «∆ώστε στον κόσμο την αναθεματισμένη την ελευθερία του» ανέφερε.

Για την τεχνητή νοημοσύνη έχει δηλώσει ότι πρόκειται για «την πιο σοβαρή υπαρξιακή απειλή του ανθρώπινου είδους» και ζητά κανόνες για τη χρήση της. ∆ηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα», αλλά την ίδια ώρα κάνει χορηγίες σε πολιτικούς με αντίθετες απόψεις.

Ο Μασκ δηλώνει «μισός ∆ημοκράτης και μισός Ρεπουμπλικάνος» και θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία ήταν «σκληρή αλλά δίκαιη». ∆ηλώνει ότι το Facebook είναι «χάλια», αλλά το Instagram (το οποίο ανήκει στο Facebook) είναι «OK». Πριν από δύο χρόνια ο Μασκ έδωσε διαδικτυακή συνέντευξη στον Αμερικανό κωμικό Τζο Ρόγκαν και κάποια στιγμή άρχισε να καπνίζει μαριχουάνα, υποστηρίζοντας ότι «έχω καπνίσει ελάχιστες φορές μαριχουάνα και δεν μου προκαλεί καμία παρενέργεια, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλό για την παραγωγικότητα». Ο Μασκ δηλώνει άθεος: «Θρησκεία και επιστήμη μάλλον δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Οι απαντήσεις στα πιο σύνθετα και φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως στο από πού προέρχονται τα πάντα, μπορούν να εξηγηθούν με τους νόμους της Φυσικής, λύνοντας το σύνθετο πρόβλημα με συνδυασμό απλών στοιχείων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ