Κροίσοι σε κρίση: Ο… Big Brother μπήκε ανάμεσα στους δίδυμους του «Ritz»
Εσωτερικός χώρος από ξενοδοχείο του ομίλου Ritz (AP Photo/Andrew Medichini)

ΚΡΟΙΣΟΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: Ο… BIG BROTHER ΜΠΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΤΟΥ «RITZ»

«Μήλον της Εριδος» για τους άλλοτε αγαπηµένους αδελφούς σερ Ντέιβιντ και σερ Φρέντερικ Μπάρκλεϊ το διάσηµο ξενοδοχείο του 1 δισ. που τους οδήγησε στα δικαστήρια - «Κοριοί» και κρυφές κάµερες συνθέτουν το σκηνικό του κινηµατογραφικού σεναρίου ενός από τα µεγαλύτερα οικογενειακά σκάνδαλα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας

Αν, το 1995 ήταν χρονιά-ορόσηµο για τη ζωή και την επιχειρηµατική τους δραστηριότητα, καθώς αγόρασαν το ξενοδοχείο «Ritz» έναντι 75 εκατοµµυρίων στερλινών, τους έλεγε κανείς ότι 25 χρόνια αργότερα το όνοµά τους δεν θα φιγούραρε µόνο στις λίστες του «Forbes», αλλά θα πρωταγωνιστούσε και σε ένα από τα µεγαλύτερα ενδοοικογενειακά σκάνδαλα, σίγουρα δεν θα το πίστευαν. 

Τα άλλοτε αγαπηµένα δίδυµα αδέλφια, που κάποτε ζούσαν µαζί σε ένα κάστρο, φαίνεται πως από εδώ και στο εξής θα µιλούν αποκλειστικά και µόνο µέσω των δικηγόρων τους, καθώς αδυνατούν να λύσουν τις αγεφύρωτες πλέον διαφορές τους. ∆εν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούµε διαµάχες, η κύρια αιτία των οποίων είναι τα οικονοµικά κέρδη.

Οταν µάλιστα τα συγκεκριµένα κέρδη µεταφράζονται σε ναυτιλιακές βάσεις, καταστήµατα λιανικής, τίτλους εφηµερίδων, καθώς και σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Λονδίνο, τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Τα ονόµατα του σερ Φρέντερικ και του σερ Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ µέχρι πρότινος δεν είχαν απασχολήσει το κοινό µε σκάνδαλα. Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς ότι µία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Ηνωµένου Βασιλείου, µε εξέχουσα θέση στον κύκλο των ευγενών και στοχοπροσήλωση στη διαρκή ανάπτυξη της αυτοδηµιούργητης περιουσίας της, άξιζε τα εύσηµα.

Αποφεύγοντας συστηµατικά τις δηλώσεις στις κάµερες και στον Τύπο, οι αδελφοί Μπάρκλεϊ κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν ένα χαµηλό προφίλ που προσέδιδε έξτρα κύρος στην επιχειρηµατική τους υπόσταση. Στα 85 τους χρόνια διοικούσαν από κοινού µε µεγάλη επιτυχία µια αυτοκρατορία κινητών και ακινήτων, έχοντας όµως αφήσει χώρο για αρκετές ηγετικές θέσεις στους απογόνους τους. Οταν λοιπόν στην εξίσωση της διοίκησης προστέθηκαν η κόρη του Φρέντερικ, Αµάντα, καθώς και οι τρεις γιοι του Ντέιβιντ, Αλιστερ, Εϊνταν και Χόουαρντ, άρχισαν τα µπερδέµατα.

Σύµφωνα µε τα βρετανικά Μέσα, η πρώτη ρήξη στη σχέση τους ήρθε µε αφορµή την προσφορά προς πώληση της «Telegraph», η οποία ανήκει στο επιχειρηµατική τους ατζέντα. Το ρεπορτάζ της «Guardian» αναφέρει ότι ο Ντέιβιντ και οι τρεις γιοι του διαφωνούσαν µε τη συγκεκριµένη κίνηση. Την ίδια στιγµή, σε εξέλιξη βρισκόταν η εύρεση αγοραστή για το εµβληµατικό ξενοδοχείο «Ritz». H κορωνίδα της περιουσίας τους ήταν τελικά αυτή που αποτέλεσε το «µήλον της Εριδος».

Κομμάτι επίπλου στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι (AP Photo/Thibault Camus)

Υποκλοπές

Κατά τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων για την πώληση του «Ritz», η πλευρά του Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ αποφάσισε να κατασκοπεύσει τον Φρέντερικ και την κόρη του, Αµάντα, στην οποία ανήκε το 25%. Συγκεκριµένα, ο Αλιστερ Μπάρκλεϊ τοποθέτησε «κοριούς» στο Conservatory Room, το οποίο χρησιµοποιούσαν συχνά ο Φρέντερικ και η κόρη του τόσο για τα επαγγελµατικά τους ραντεβού όσο και για τις προσωπικές τους συζητήσεις. 

Η αιτία

Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να έχουν γνώση κάθε λεπτοµέρειας των συναντήσεων που πραγµατοποιούνταν και αφορούσαν τη µελλοντική πώληση του «Ritz». Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Φρέντερικ αρνούνταν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση ή παραχώρηση µεριδίου, αν αυτή δεν ξεπερνούσε τουλάχιστον το 1 δισεκατοµµύριο. Μάλιστα είχε καταστήσει σαφές πως αν κάτι τέτοιο πραγµατοποιηθεί, θα κινηθεί νοµικά. Η κατασκοπεία αποκαλύφθηκε, η πλευρά του Ντέιβιντ πούλησε το ξενοδοχείο χωρίς την έγκριση του Φρέντερικ, σε τιµή πολύ µικρότερη από αυτήν που σχεδόν είχε συµφωνήσει ο δεύτερος µε έναν Σαουδάραβα επενδυτή, και η νοµική οδός αποτέλεσε τελικά µονόδροµο.

Ο Φρέντερικ, ανακαλύπτοντας την πλεκτάνη, µήνυσε τον αδελφό του, τα ανίψια του, καθώς και τον διευθυντή του ξενοδοχείου, Φίλιπ Πέτερς. Το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Βρετανίας ανέλαβε δράση, ο Φρέντερικ ωστόσο δεν έµεινε µόνο στα όσα διαδραµατίζονται στις δικαστικές αίθουσες. Η ∆ικαιοσύνη αρνήθηκε τη δηµοσιοποίηση του υλικού στα ΜΜΕ, ενώ η πλευρά υπεράσπισης των κατηγορουµένων τόνισε πως είναι καλύτερα να υπάρξει µια εξωδικαστική συµφωνία που θα λύσει τα οικογενειακά τους προβλήµατα.

Μέρος επίπλων στο εσωτερικό του Ritz στο Παρίσι (AP Photo/Thibault Camus)

Στη δημοσιότητα το βίντεο

Ο Φρέντερικ, όµως, σε συµφωνία µε την κόρη του, Αµάντα, έδωσε στη δηµοσιότητα το βίντεο που απεικονίζει τον Αλιστερ να τοποθετεί τους «κοριούς». Μεταξύ άλλων, ο Φρέντερικ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η απόφαση να κυκλοφορήσει αυτό το βίντεο που δείχνει τη σκόπιµη και προµελετηµένη εισβολή στην ιδιωτική µου ζωή είναι προς το δηµόσιο συµφέρον» και συνεχίζει: «Εύχοµαι σε κανέναν να µη ζήσει την απαίσια εµπειρία να βλέπει τις προσωπικές και ιδιωτικές συζητήσεις του να γίνονται αντικείµενο υποκλοπής από ένα σωρό αγνώστους. Είναι σίγουρα προς το συµφέρον όλων µας ο νόµος επιτέλους να αλλάξει, ώστε να αποτρέπεται η χρήση τέτοιου είδους κατασκοπευτικών µέσων που έχουν τόσο καταστροφικό αντίκτυπο».

Πρόκειται για περισσότερες από 1.000 ιδιωτικές συζητήσεις, διάρκειας συνολικά 94 ωρών, που υπεκλάπησαν, αποµαγνητοφωνήθηκαν και τα σχετικά έγγραφα παραδόθηκαν στους µηνυθέντες. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν πως η υπόθεση θα αργήσει να κλείσει… Μέχρι στιγµής παραµένει άγνωστη η απόφαση του Ντέιβιντ και των γιων του να προτιµήσουν τη λιγότερο συµφέρουσα οικονοµική πρόταση έναντι της προσφοράς που παραλίγο να κλείσει ο Φρέντερικ στις συναντήσεις που πραγµατοποίησε στο «καλωδιωµένο» Conservatory Room. Και µπορεί ακόµα και το τελικό ποσό πώλησης να ακούγεται στα αυτιά µας ιλιγγιώδες, ωστόσο αξίζει να λάβουµε υπόψη ότι µιλάµε για ένα κτίριο ιστορικής σηµασίας.

Το «Ritz» λειτουργεί από το 1906, ενώ δεν άργησε να γίνει στέκι των ανθρώπων της τέχνης, της πολιτικής και των γαλαζοαίµατων. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Εδουάρδος Η’, ο Τσάρλι Τσάπλιν αλλά και η Τζάκι Ωνάση περνούσαν συχνά τον ελεύθερο χρόνο τους στην αίθουσα τσαγιού του ξενοδοχείου. Το διάσηµο όνοµά του σε συνδυασµό µε την τοποθεσία του κοντά στην περιοχή Σεντ Τζέιµς και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαµ, την ποιότητα κατασκευής του κτιρίου και την άδεια λειτουργίας καζίνου δικαιολογούν σε µεγάλο βαθµό τη µεγάλη αξία µεταπώλησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ