Μουσά Πίρολου
Ο βουλευτής του HDP, Μουσά Πίρολου

Μουσά Πίρολου: Γιατί ο Ερντογάν δίνει στους Τούρκους την Αγία Σοφία

«Τη χρησιμοποιεί αποκλειστικά για εσωτερική μικροπολιτική, θεωρεί ότι με την Αγία Σοφία μπορεί να σταθεροποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξή του ο σοσιαλιστής βουλευτής, Μουσά Πίρολου

Eπτά μέρες στην Κωσταντινούπολη, υπό τις ιαχές της τελευταίας συμβολικά και επικοινωνιακά πράξης αποκεμαλοποίησης που παίζει σαν να πρόκειται για τον ύστατο  άσσο που μπορεί να βγάλει από το μανίκι του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και όλες ανεξαιρέτως οι επαφές, όλοι οι πολιτικοί της ευρύτερης Αντιπολίτευσης που πάντοτε ήταν πρόθυμοι κατά τις αποστολές μου στην Τουρκία να μιλήσουν, αρνούνται πεισματικά να κάνουν έστω μια μικρή δήλωση σε ελληνικό Μέσο.

Όπως μου εξήγησε κι ο στενότερος σύμβουλος του Εκρέμ Ιμάμογλου, Σουκρού Koυτζουκχασίν «θα ήταν πολιτική αυτοκτονία σήμερα με τον θόρυβο για την Αγία Σοφία που έχει επικαλύψει και την οικονομική κρίση και την πανδημία. Κανένας δεν θα μιλήσει σε μια Ελληνίδα δημοσιογράφο».

Τα αιτήματα προς βουλευτές του Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος CHP, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών HDP, του αριστερού SOL PARTII, του Εργατικού Κόμματος Ιşçi Ρartisi έπεφταν το ένα μετά το άλλο στο κενό.

Ωσπου, χθες η ανατροπή ήρθε το μεσημέρι από τα κεντρικά γραφεία του φιλοκουρδικού HDP, καθώς ο σοσιαλιστής βουλευτής, Μουσά Πίρολου (Musa Piroğlu), και πρώην πρόεδρος του United Revolutionary Party (σήμερα Revolutionary Party-Devrimci Parti) έστειλε ένα μήνυμα ότι προτίθεται να μου μιλήσει, κόντρα στη γενική «γραμμή» και του κόμματός του. 

Οδηγώντας προς την ασιατική πλευρά της χαοτικής μποτιλιαρισμένης Κωνσταντινούπολης, χάνοντας τη σωστή παράκαμψη για το Καντίκιοϊ και οδεύοντας «καρφί» προς Άγκυρα, ήμουν σίγουρη ότι το ραντεβού θα ακυρωνόταν. Ο Πίρολου όμως με περίμενε στωϊκά περισσότερο από μια ώρα σε ένα ήσυχο σοκάκι, πίνοντας το αναψυκτικό του. Καθόταν στην αναπηρική του καρέκλα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι έμεινε ανάπηρος μετά από εργατικό ατύχημα. 

Τα πραγματικά αίτια, κύριε Πίρολου, πίσω από την απόφαση του Τούρκου προέδρου να αλλάξει το status quo της Αγίας Σοφίας ποια είναι; Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την βαθιά οικονομική κρίση, η συγκράτηση των διαρροών των ψηφοφόρων  από τους κόλπους του κυβερνώντος AKP ή ολοκλήρωση της αποκεμαλοποίησης της χώρας;

Μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε για την Αγία Σοφία υπερβαίνοντας τη συζήτηση «τζαμί ή εκκλησία».Ο Ερντογάν πήρε αυτή την απόφαση ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων αυταρχικών ηγετών που έχουν απώλειες ψηφοφόρων.

Τι εννοείτε;

Ο Τραμπ, μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, βγήκε με τη Βίβλο στο χέρι, ο Ερντογάν,λόγω των απωλειών, μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τέμενος. Το ΑΚP κι ο ίδιος έχουν ξεκινήσει τη σχετική προπαγάνδα πολύ καιρό νωρίτερα. Είναι ο μοναδικός τρόπος, εκτιμά, να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι ζουν μέσα από το Ισλάμ. Η μετατροπή τους καθεστώτος της Αγίας Σοφίας είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του, παρότι καταπατά το χαρακτήρα της ως μέρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι σε ο,τιδήποτε και αν μετατραπεί .

Είναι μια κίνηση πανικού ή  μέρος ενός ευρύτερου, πολύχρονου σχεδιασμού;

Δεν έχει να κάνει με τον πανικό του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη στιγμή εγκαθιδρύει το πολιτικό Ισλάμ και συμβολικά και κυριολεκτικά.

Επιχειρεί λοιπόν να μετατρέψει την Αγία Σοφιά στη Νέα Μέκκα και να αναδειχθεί ο ίδιος σε διεθνή ηγέτη του πολιτικού Ισλάμ; 

Θα τη χρησιμοποιήσει σίγουρα ως σύμβολο του Ισλάμ, με βαρύνουσα σημασία διεθνώς. Μετά τις 24 του μήνα, που ξεκινά επίσημα η λειτουργία της ως τζαμί, θεωρεί ότι ο κόσμος, ο δικός του κόσμος θα ξεχάσει τα προβλήματά του. Τους δίνει την Αγία Σοφία, αφού δεν μπορεί να κάνει κάτι για την ανεργία και την ύφεση!

Μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει σε αυτή την πραγματικά επιθετική πράξη, σε επίπεδο συμβόλων, κατά του Κεμαλισμού ο κεμαλιστής ηγέτης της Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου. Γιατί;

Εχει να κάνει το ίδιο το CHP και τον τρόπο που ασκεί την πολιτική. Εχουν και οι δυο μεριές να συγκρατήσουν ψηφοφόρους. 

Δεν πρόκειται όμως για αυτοαναίρεση, αντίφαση το ότι  δεν αντιδράνε σε αυτή την τόσο επιθετική κίνηση κατά του Κεμαλισμού οι ίδιοι οι Κεμαλιστές!

Ο Κιλιντζάρογλου δεν μπορεί να αντεπιτεθεί, ενώ θα ήθελε, γιατί υπολογίζει τα κουκιά των ψήφων, που μπορεί να δυσαρεστηθούν. Θα βρεθεί ξαφνικά υπόλογος. Μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι άπιστος σε μια κρίσιμη συγκυρία. 

Τα μοναδικά κόμματα που αντέδρασαν ήταν το HDP, το SOL PARTII και το Εργατικό Κόμματος Ιşçi Ρartisi;

Όλα τα αριστερά κόμματα -και μόνο-, με προεξάρχον το HDP. 

Η νομιμότητα της μετατροπής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας προέκυψε όντως από τη Συνταγματική Αναθεώρηση;  

Ναι. Δεν μπορούμε να  προσδιορίσουμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ούτε ως νόμιμη, ούτε ως παράνομη, επομένως. Τα πάντα έχουν έρθει τα πάνω κάτω με τη συνταγματική αναθεώρηση και πλέον όλα μπορούν να είναι νόμιμα για την κύβερνηση Ερντογάν.

Η Ε.Ε., η UNESCO μπορούν, πιστεύετε, αν το επιχειρήσουν, να παρέμβουν με αποτέλεσμα; 

Όχι. Η Ε.Ε. δεν έχει καμία ισχύ πάνω στη Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία και ως μέσο-μηχανισμό εκβιασμού των ξένων; 

Τη χρησιμοποιεί αποκλειστικά για εσωτερική μικροπολιτική, θεωρεί ότι με την Αγία Σοφία μπορεί να σταθεροποιηθεί. Εκτιμά ότι εργαλειοποιώντας τις θρησκευτικές φοβίες και τις θρησκευτικές φιλοδοξίες των ψηφοφόρων του θα επιτύχει να είναι για ακόμη μια θητεία πρόεδρος.

Θα τα καταφέρει να επανεκλεγεί;

Θα δούμε.  Θέλει πάντως να δημιουργήσει με όλα τα μέσα  τις συνθήκες μιας εύκολης νίκης. Για να νικήσει δεν θα περιμένει με δεμένα χέρια ως το 2023! Μην ξεχνάμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότιο Κουρδιστάν και στη Λιβύη. Εργαλειοποιεί ακόμη και τον πόλεμο και εντός και εκτός της χώρας, εκβιάζοντας. Αγωνίζεται σκληρά να συγκρατήσει την απώλεια χιλιάδων ψηφοφόρων για την ώρα, ακόμη και αναγεννώντας μέσω της Αγίας Σοφίας το όνειρο του Χαλιφάτου!Θέλει να δουν ότι τολμάει και τα βάζει με το Βυζάντιο και με τη Δύση και επομένως δικαιούται να μας κυβερνά!

Ετσι δεν θα καταφέρει ωστόσο να υποβαθμίσει, να υπερκεράσει, να ανατρέψει την βαθιά οικονομική κρίση. 

Όχι. Η οικονομική κρίση είναι πολύ βαθιά και με δυο παραμέτρους: αυτή των Καπιταλιστών- αφεντικών, κι αυτή  της εργατικής τάξης, η οποία φτωχοποιείται και περιθωριοποιείται μέσω της ανεργίας. Η φτωχή, καθημαγμένη εργατική τάξη δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης αλλά και την νεοφιλελεύθερη  οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η πανδημία σε ποιο βαθμό  την έχει χτυπήσει; Η κυβέρνηση πώς  έχει χειριστεί την κρίση του covid 19;

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια ταξική καραντίνα, προστατεύοντας τις ανώτερες τάξεις και αφήνοντας  την εργατική τάξη εκτεθειμένη απόλυτα. Στην Τουρκία σήμερα η εργατική τάξη δοκιμάζεται και από την πείνα και από την πανδημία. Και η ειρωνεία είναι ότι οι ψηφοφόροι του Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του AKP πληρώνουν σήμερα  το πιο βαρύ τίμημα. Γι’ αυτο πρέπει να ανακτήσει τις ψήφους που χάνει πάσει θυσία μέσω της Αγίας Σοφίας.

Σε τι στοχεύει η επιθετική πολιτική του στην Ανατολική  Μεσόγειο;

Αυτό που επιδιώκει  ο Ερντογάν και μέσω της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα πράγμα: να δικαιολογεί την ύπαρξή του ως πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ