Τζανάν Καφταντσίογλου: Η μηχανόβια ακτιβίστρια που απειλεί τον Ερντογάν
AP Photo

ΤΖΑΝΑΝ ΚΑΦΤΑΝΤΣΙΟΓΛΟΥ: Η ΜΗΧΑΝΟΒΙΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μια µηχανόβια αριστερή φεµινίστρια έρχεται για τον Ερντογάν... Η 48χρονη ιατροδικαστής δεν µασά τα λόγια της και δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη µε το ισλαµοεθνικιστικό κατεστηµένο τόσο του κυβερνώντος ΑΚP όσο και του δικού της κόµµατος, το οποίο βρίθει ακραίων συντηρητικών. Υποστηρίζει ανοιχτά τους Κούρδους και τους οµοφυλόφιλους, αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρµενίων, ενώ από την κριτική της δεν ξεφεύγει ούτε ο… Κεµάλ

Όπως και να την προσεγγίσει κανείς, θετικά ή αρνητικά, η Τζανάν Καφταντσίογλου συνιστά… πρόκληση. Η ίδια βγαίνει µπροστά και συγκρούεται µε το ισλαµοεθνικιστικό τουρκικό κατεστηµένο, εκφράζοντας µε παρρησία απόψεις αιρετικές για τα δεδοµένα µιας χώρας όπως είναι η Τουρκία. ∆εν είναι και λίγο για µια Τουρκάλα -ιατρό στο επάγγελµα και µητέρα ενός παιδιού- να πολιτεύεται, δηλώνοντας µάλιστα φεµινίστρια και υποστηρίζοντας ανοιχτά τις µειονότητες, τους Κούρδους και τους οµοφυλόφιλους, πολύ δε περισσότερο σε µια χώρα όπου το διαφορετικό «παραδοσιακά» βρισκόταν στο στόχαστρο. ∆εν είναι και λίγο για µια γυναίκα πολιτικό στην Τουρκία να µιλά για τη Γενοκτονία των Αρµενίων, να θρηνεί για τον χαµό Κούρδων και να ασκεί κριτική στον ίδιο τον Μουσταφά Κεµάλ… προτού φορέσει κράνος, ανέβει στη µηχανή της και πατήσει το γκάζι.

Η 48χρονη ιατροδικαστής υποστηρίζει ανοιχτά τους Κούρδους και αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρµενίων (AP Photo)
Εχω δεχτεί εκατοντάδες απειλές από σεξιστές, εθνικιστές, φανατικούς θρησκευόµενους - Ποτέ µου δεν σκέφτηκα να κάνω βήµα πίσω

Το προφίλ της είναι αλήθεια πως θα ταίριαζε ίσως περισσότερο σε εκείνο µιας… περιθωριακής ακτιβίστριας. Η Τζανάν Καφταντσίογλου είναι, όµως, µία από τις ισχυρότερες πολιτικούς του αντιπολιτευόµενου Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη. Από το 2018 είναι η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη: η πρόεδρος δηλαδή της επαρχιακής διεύθυνσης του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος στη µεγαλύτερη επαρχία της γείτονος. Οι περισσότεροι µάλιστα συµφωνούν ότι εάν δεν ήταν εκείνη να οργώσει τους δρόµους κάνοντας προεκλογική εκστρατεία, ο Εκρέµ Ιµάµογλου µπορεί και να µην είχε καταφέρει να εκλεγεί δήµαρχος της Πόλης το 2019. 

Η Τζανάν Καφταντσίογλου είναι µία από τις ισχυρότερες πολιτικούς του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη (AP Photo)

Δεν πτοείται

 «Κόκκινο πανί» όχι µόνο για τον Ερντογάν αλλά και για πολλούς εντός του δικού της κόµµατος, η Καφταντσίογλου το µόνο πράγµα που δεν κάνει είναι να µασάει τα λόγια της. Από το 2011, οπότε και ξεκίνησε να εργάζεται για το CHP στην Πόλη, αρχικά ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου και επικοινωνίας, έχει πει πολλά και αιρετικά. Εχει αποκηρύξει το τουρκικό κράτος ως «κατά συρροή δολοφόνο». Εχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρµενίων ως… γενοκτονία. Εχει αρνηθεί για τον εαυτό της τον χαρακτηρισµό «στρατιώτης του Μουσταφά Κεµάλ» που αναπαράγουν υπερήφανα ως σύνθηµά τους οι κεµαλιστές. Εχει φτάσει στο σηµείο ακόµη και να θρηνήσει τον θάνατο ενός ιδρυτικού στελέχους του PKK, εν προκειµένω της Σακίνε Τζανσίζ που είχε πέσει νεκρή από πυρά τον Ιανουάριο του 2013, στο Παρίσι.

001_2.jpg
Η φωτογραφία της πολιτικού στο Twitter

Και προφανώς, µέσα σε όλα αυτά, η 48χρονη έχει συγκρουστεί κατ’ επανάληψη δηµόσια και µε το ερντογανικό κατεστηµένο, µε τις εν λόγω «συγκρούσεις» να προσλαµβάνουν µάλιστα µεγαλύτερη ένταση από το καλοκαίρι του 2013 (κίνηµα Γκεζί) και έπειτα, προκαλώντας τη µήνιν του αυταρχικού ισλαµοεθνικιστικού τουρκικού καθεστώτος που -όπως ήταν αναµενόµενο- αντεπιτέθηκε όπως εκείνο ξέρει καλύτερα: οδηγώντας την Τζανάν στο εδώλιο µε την κατηγορία της «τροµοκρατίας». 

Η δυναμική πολιτικός έχει συγκρουστεί δηµόσια µε το ερντογανικό κατεστηµένο (AP Photo)

Μόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο, τρεις µήνες από τη νίκη του Ιµάµογλου επί του Γιλντιρίµ στην Πόλη, η Καφταντσίογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών, οκτώ µηνών και 20 ηµερών, µε την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου» και της «διασποράς τροµοκρατικής προπαγάνδας», µια απόφαση στην οποία άσκησε έφεση. Εάν µάλιστα είχε γίνει δεκτή η πρόταση της Εισαγγελίας, τότε η ποινή για τη 48χρονη δεν θα ήταν 10, αλλά... 17 χρόνια. «Εχω δεχτεί εκατοντάδες απειλές από σεξιστές, εθνικιστές, φανατικούς θρησκευόµενους, και αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται. Το γνώριζα ότι ως γυναίκα επρόκειτο να υποστώ κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ µου δεν σκέφτηκα να κάνω βήµα πίσω» διακηρύττει πλέον η ίδια, µιλώντας στο περιοδικό «Foreign Policy». «Μια µηχανόβια αριστερή φεµινίστρια έρχεται για τον Ερντογάν» γράφει ο Ασνταουν, σκιαγραφώντας το προφίλ µιας γυναίκας που µεγάλωσε φτωχικά σε ένα χωριό της επαρχίας Ορντού στον Εύξεινο Πόντο, προτού µετακοµίσει το 1989 στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει Ιατρική, επιλέγοντας µάλιστα την κατεύθυνση της Ιατροδικαστικής.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών, οκτώ µηνών και 20 ηµερών, µε την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου» και της «διασποράς τροµοκρατικής προπαγάνδας» (AP Photo)

Ηδη από τα φοιτητικά της χρόνια η Τζανάν Καφταντσίογλου θα ανέπτυσσε έντονη ακτιβιστική δράση, αγγίζοντας θέµατα-ταµπού όπως είναι εκείνο των… ανεξιχνίαστων πολιτικών δολοφονιών στην Τουρκία. Η ίδια η οικογένειά της, άλλωστε, µετράει τέτοιες πληγές.. Πατέρας του συζύγου της Τζανάν, του παιδιάτρου Αλί Νακί Καφταντσίογλου, ήταν ο δηµοσιογράφος Ουµίτ Καφταντσίογλου, που είχε πέσει νεκρός από πυρά ενώ έµπαινε στο αυτοκίνητό του στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 1980, µε τον φερόµενο τότε ως δράστη της δολοφονίας (Αχµέτ Μουσταφά Κιβιλτζίµ) να δηλώνει στις Αρχές ότι τον σκότωσε «επειδή ήταν αριστερός». 

Δεν φοβάται να «αγγίξει» θέµατα-ταµπού όπως τις ανεξιχνίαστες πολιτικές δολοφονίες στην Τουρκία (AP Photo)

Η Στρατηγική του CHP

Με «ριζοσπαστική αγάπη» στον δρόµο για τις εκλογές Οι επόµενες εκλογές στην Τουρκία (προεδρικές και βουλευτικές) είναι προγραµµατισµένες για το 2023. Το κλίµα, ωστόσο, στις τάξεις του αντιπολιτευόµενου κεµαλικού Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) είναι ήδη σε έναν βαθµό προεκλογικό, µε την παράταξη να αναζητά τις µεθόδους εκείνες αλλά και τα πρόσωπα που θα µπορούσαν να την οδηγήσουν σε µια νίκη ενάντια στην ισλαµοεθνικιστική συµµαχία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) και Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP). Οι επόµενες γενικές εκλογές, όποτε και αν εκείνες πραγµατοποιηθούν, θα είναι άλλωστε και οι πρώτες που πραγµατοποιούνται στην Τουρκία, έπειτα από περίπου… 40 χρόνια, µε το CHP να ελέγχει τους δηµαρχιακούς θώκους σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Η συνταγή της υιοθέτησης ενός περισσότερου ήπιου και συµφιλιωτικού προφίλ (ενάντια στη διχαστική ρητορική του Ερντογάν) που ακολούθησαν οι υποψήφιοι του CHP κατά τις δηµοτικές εκλογές του 2019 σε Αγκυρα (ο Μανσούρ Γιαβάς) και Κωνσταντινούπολη (ο Εκρέµ Ιµάµογλου) έµελλε να στεφθεί µε επιτυχία. Ο λόγος για µια στρατηγική επίδειξης «ριζοσπαστικής αγάπης» («Radikal Sevgi»), όπως θέλει να την ονοµάζει η κεµαλική αντιπολίτευση, µε στόχο ακριβώς να την αντιπαραβάλει στη διχαστική και µισαλλόδοξη ρητορική του Ερντογάν. Η 48χρονη Τζανάν Καφταντσίογλου θα ερχόταν, ως επικεφαλής του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος στην Πόλη, να ενσαρκώσει ακριβώς αυτήν τη στρατηγική κατά τρόπο περισσότερο πλήρη, ουσιαστικό και αποτελεσµατικό από ό,τι άλλα στελέχη της παλαιάς φρουράς του CHP. Μια παρόµοια τακτική θα µπορούσε, προφανώς, να αποτελέσει και τον µπούσουλα στον δρόµο προς τις επόµενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη γείτονα χώρα. 

[Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ