Μαθήματα ρατσιστικής ιστορίας: 11 μεγάλες αλήθειες ρατσισμού στις ΗΠΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: 11 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο ρατσισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι, όμως, σίγουρα φαινόμενο, καθώς η οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη και η χώρα που αρέσκεται στο να αποκαλεί τον πρόεδρό της πλανητάρχη, ποτέ δεν κατάφερε να κοιταχθεί στον «καθρέφτη» της Ιστορίας και να λύσει τις βαθιά ριζωμένες φυλετικές διαφορές που τη διχάζουν εδώ και περισσότερα από 400 χρόνια.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή σκλάβου στις Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετείται χρονικά το 1619. Ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τις μελέτες και καταγράφηκε ποτέ στα μαύρα κιτάπια των εμπόρων ήταν γυναίκα. Το όνομά της Άντζελα και έφτασε στο Τζωρτζτάουν της Βιρτζίνια. Με βάση τη μελέτη, όμως, του ιδρύματος Smithsonian (την οποία μπορείτε αναλυτικά να βρείτε εδώ) οι πρώτοι δουλέμποροι ξεκίνησαν το απάνθρωπο εμπόριό τους το 1525 ενώ το τελευταίο «φορτίο» ψυχών έφτασε στη «γη της επαγγελίας» το 1866.

Περισσότεροι από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι απήχθησαν από την Αφρική, μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και 10,7 εκατομμύρια από αυτούς είχαν την «τύχη» να πατήσουν το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο, καθώς 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εν πλω από διάφορες αιτίες…

Η πρώτη επίσημη καταγραφή σκλάβου στις Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετείται χρονικά το 1619

Οι πρωτεργάτες της αφροαμερικανικής αντίστασης

Οι κακουχίες, τα βασανιστήρια και οι εν ψυχρώ - πολλές φορές - και μαζικές δολοφονίες ανέδειξαν πέρα από το μέγεθος του ρατσιστικού προβλήματος και τους πρώτους αντιστασιακούς.  Ο Τζων Κάσορ, σκλάβος για δεκαετίες είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που πήγε τον «ιδιοκτήτη» του στα αμερικανικά δικαστήρια. Το 1654, ο Τζων Κάσορ ενώπιον δικαστών προσκόμισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συμβόλαιο που τον «δέσμευε» στη δούλεψη και τις ορέξεις του «ιδιοκτήτη» του είχε λήξει. Το δικαστήριο θεώρησε τα έγγραφα πλαστά και καταδίκασε τον Κάσορ σε ισόβια δουλεία…

Ο Μάνουέλ Βιντάου έζησε 100 χρόνια μετά τον Κάσορ και η τύχη του, τού χαμογέλασε. Υπηρετώντας ως σκλάβος για περισσότερα από 15 χρόνια κέρδισε ένα ποσό σε λοταρία και κατάφερε να εξαγοράσει την ελευθερία του. Έγινε έτσι ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα κατάφερνε ποτέ να ζήσει με την ένδειξη «χωρίς ιδιοκτήτη» στα επίσημα έγγραφά του.

Τέλος, συγκλονιστική είναι και η ιστορία της Ματίλντα Μακκρέαρ, της τελευταίας επιζήσασας του αμερικανικού δουλεμπορίου. Η Ματίλντα Μακκρέαρ έφτασε στις ΗΠΑ με το πλοίο Clotilda στον κόλπο του Μόμπιλ της Αλαμπάμα τον Ιούλιο του 1860. Η Ματίλντα είχε απαχθεί από την Αφρική και πουληθεί σε δουλεμπόρους περισσότερα από 50 χρόνια μετά την απαγόρευση του δουλεμπορίου από την Αμερικανική Γερουσία…

Με τις ριζικές αλλαγές του Αβραάμ Λίνκολν στο αμερικανικό Σύνταγμα η Ματίλντα αφέθηκε ελεύθερη. Η ίδια έγινε σύμβολο της πρώιμης αφροαμερικανικής αντίστασης, καθώς αρνήθηκε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο το επώνυμο του πρώην ιδιοκτήτη της και είχε συνάψει σχέσεις με ένα λευκό Γερμανό μετανάστη. Η Ματίλντα Μακκρέαρ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών το 1940.

Η Ματίλντα Μακκρέαρ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών το 1940

Oι πιο μαύρες ημέρες του αμερικανικού ρατσισμού

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι η πρώτη και όπως δυστυχώς δείχνει διαχρονικά η ιστορία της «χώρας των ελεύθερων» δεν θα είναι και η τελευταία. Μία από τις πιο μαύρες ημέρες στο χρονικό της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ γράφτηκε στις 31 Μαΐου του 1921 στην πόλη Τούλσα στην πολιτεία της Οκλαχόμα.

Ομάδες λευκών ατόμων βαριά οπλισμένες με όπλα που πρόθυμα τους έδωσαν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, όπως αποδείχθηκε αργότερα κατά την ομοσπονδιακή έρευνα, επιτέθηκαν κατά της μαύρης κοινότητας της περιοχής Γκρίνγουντ. Στη συγκεκριμένη περιοχή η αφροεμαερικανική κοινότητα είχε βρει ένα απάνεμο λιμάνι και ανθούσε πολιτικά, κοινωνικά και κυρίως οικονομικά. Ήταν τέτοια η εξέλιξη της συγκεκριμένης αφροαμερικανικής κοινότητας, ώστε η περιοχή της Τούλσα είχε λάβει το προσωνύμιο η «Μαύρη Wall Street».

Από τις συμπλοκές σκοτώνονται με βάση τις πρώτες αναφορές 30 άνθρωποι εκ των οποίων οι 10 σύμφωνα με την τοπική αστυνομία λευκοί. Περισσότεροι από 800 θα μεταφερθούν βαριά τραυματισμένοι σε τοπικά νοσοκομεία ενώ 6.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν σε δημοτικές υποδομές, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το 2001 η υπόθεση θα ξανανοίξει καθώς νέα συγκλονιστικά στοιχεία θα δουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την μαύρη αυτή νύχτα στην αμερικανική Ιστορία. Σύμφωνα με τα ευρήματα των αμερικανικών Αρχών, 300 συνολικά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, οι περισσότεροι μάλιστα είχαν τοποθετηθεί σε ομαδικούς τάφους.

Σύμφωνα με το οριστικό πόρισμα της σφαγής της Τούλσα, η επίθεση δεν οργανώθηκε μόνο από το έδαφος αλλά και από αέρος με αεροσκάφος και πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν ολοσχερώς 35 οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ακόμη και σήμερα η «Σφαγή της Τούλσα» αποτελεί το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο ρατσιστικό έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H «Σφαγή της Τούλσα» αποτελεί το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο ρατσιστικό έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η πορεία που η ειρήνη κέρδισε το μίσος - Από την Σέλμα στο Μοντγκόμερι

Το 1965 πλήθος Αφροαμερικανών αποφασίζει να διαδηλώσει μαζικά με μία πορεία ειρήνης από την μικρή πόλη Σέλμα στην Αλαμπάμα στο Μοντγκόμερι πρωτεύουσα της πολιτείας. Οι τοπικές Αρχές απαγορεύουν την πορεία με το πλήθος να αψηφά την απαγόρευση. Η Κυριακή της 7ης Μαρτίου του 1965 θα μείνει στην Ιστορία των ΗΠΑ ως η «ματωμένη Κυριακή». Οι αστυνομικές Αρχές θα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με το πόρισμα της κυβέρνησης Τζόνσον, ασύμμετρη βία συνεργαζόμενες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με την Κου Κλουξ Κλαν.

Από αιματοχυσία θα βαφτεί και η δεύτερη απόπειρα των διαδηλωτών, στην οποία συμμετέχει και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στα επεισόδια οι αστυνομικές Αρχές θα εκτελέσουν εν ψυχρώ τον λευκό ακτιβιστή, Τζέιμς Ριμπ. Ο πρόεδρος, Λίντον, Τζόνσον με δημόσια τηλεοπτική του τοποθέτηση θα δεσμευθεί για πρώτη φορά για απόλυτη εξίσωση στα πολιτικά δικαιώματα Λευκών και Μαύρων και θα ζητήσει από τον κυβερνήτη της Αλαμπάμα να δώσει άδεια ώστε να ολοκληρωθεί η ειρηνική πορεία. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας θα αρνηθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα στείλει στρατό και μέλη των μυστικών υπηρεσιών να περιφρουρήσουν την πορεία από την Σέλμα στο Μοντγκόμερι η οποία τελικώς θα γίνει στις 21 Μαρτίου του 1965.

Το 1965 πλήθος αφροαμερικανών αποφασίζει να διαδηλώσει μαζικά με μία πορεία Ειρήνης από την μικρή πόλη Σέλμα στην Αλαμπάμα στο Μοντγκόμερι

Στις 4 Απριλίου του 1968, ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, θα πέσει νεκρός από τα πυρά του μικροκακοποιού, Τζέιμς Ερλ Ρέι, το χέρι του οποίου ποτέ κανείς δεν έμαθε ποιος και για ποιους λόγους όπλισε. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο «άνθρωπος με το όνειρο» υπήρξε το σύμβολο που ένωσε ολόκληρο τον αφροεαμερικανικό πληθυσμό στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως ο άνθρωπος που τον έκανε να πιστέψει ένα καλύτερο και κυρίως ειρηνικό μέλλον.

Η είδηση του φονικού προκάλεσε μερικές από τις χειρότερες ταραχές στην Ιστορία των ΗΠΑ, με πόλεις ολόκληρες να βυθίζονται για εβδομάδες στο χάος. Η μη βίαιη αντίσταση ακουγόταν πια σαν αστείο. Αρχές και «βαθύ κράτος» θα εξαπέλυαν τα επόμενα χρόνια σωστό ανθρωποκυνηγητό κατά των «εξτρεμιστών», πραγματικών ή υποτιθέμενων, με δεκάδες θύματα κι εκατοντάδες συλλήψεις με βαριές καταδίκες. Η πάνδημη κηδεία του Κινγκ μετατράπηκε σε σιωπηλή πορεία 100.000 ανθρώπων και καλύφθηκε ζωντανά από την τηλεόραση σε πανεθνική εμβέλεια.

Στις 4 Απριλίου του 1968, ο τιμημένος με Νόμπελ Είρηνης Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ θα πέσει νεκρός από τα πυρά του μικροκακοποιού Τζέιμς Ερλ Ρέι

11 πραγματικότητες για το πρόσωπο του ρατσισμού σήμερα στις ΗΠΑ

 1. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας δείχνουν πως από το 2015 έως το 2016 οι μαύροι μαθητές αποτελούν μόλις το 15% του συνόλου των μαθητών στα αμερικανικά σχολεία.
 2. Το 2018 το 88% των ελέγχων από την αστυνομία της Νέας Υόρκης έγινε σε μαύρους ή λατίνους πολίτες. Το 10% των ελέγχων μόλις ήταν λευκοί.
 3. Το 15,8% των φοιτητών στις ΗΠΑ δηλώνει πως έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά ρατσιστική επίθεση εντός πανεπιστημίου.
 4. Από το 2013 μέχρι και το 2017 οι λευκοί ασθενείς έλαβαν καλύτερες υπηρεσίες υγείας από ισπανόφωνους και Αφροαμερικανούς πολίτες.
 5. Τρεις στις τέσσερις Αφροαμερικανές αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο κατά τον τοκετό συγκριτικά με τις λευκές γυναίκες της ίδια ηλικίας και του ίδιου οικονομικο-κοινωνικού επιπέδου.
 6. Οι Αφροαμερικανοί έχουν περισσότερες πιθανότητες από του λευκούς να συλληφθούν και όταν συλληφθούν καταδικάζονται σε μεγαλύτερο χρόνο φυλάκισης για τα ίδια αδικήματα.
 7. Αφροαμερικανοί και λευκοί κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών σε ίδιο ποσοστό αλλά οι Αφροαμερικανοί έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να συλληφθούν.
 8. 20% των Αφροαμερικανών εγκληματιών λαμβάνουν μεγαλύτερες ποινές για ίδια ποινικά αδικήματα από ότι οι λευκοί.
 9. Η ανεργία στην κοινότητα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ είναι κατά 50% μεγαλύτερη από των λευκών ενώ σε περίπτωση που εργάζονται αμείβονται με 25% λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία.
 10. Έρευνα στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδειξε πως τα βιογραφικά με ονόματα που ακούγονται «λευκά» λαμβάνουν 50% περισσότερες θετικές απαντήσεις από ονόματα που ακούγονται «αφροαμερικανικά».
 11. Οι μαύροι εργάτες έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά ακόμη και εάν έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία από του λευκούς.

Αντί επιλόγου «ρατσισμός στην Αμερική: Μία ιστορία σε τρεις πράξεις»

Ο James Dator καθηγητής Ιστορίας και Αφρικανικών Σπουδών στο Κολέγιο Goucher παρουσιάζει σε μία έρευνα - ντοκιμαντέρ τις ρίζες του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1619 μέχρι σήμερα.

* Πηγή φωτογραφιών: Associated Press 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ