11η Σεπτεμβρίου: «Ο Μπους γκρέμισε τους Δίδυμους Πύργους» και άλλες θεωρίες συνωμοσίας
AP/PHOTOS

11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: «Ο ΜΠΟΥΣ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου προκάλεσε «σεισμικές δονήσεις» σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι… μετασεισμοί ήταν ισχυροί και απρόβλεπτοι. Η Ιστορία γνωστή: Αεροπλάνα με πιλότους αυτοκτονίας – υποχείρια της Αλ Κάιντα προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης με τα γνωστά αποτελέσματα. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που… έκανε την υδρόγειο να μετακινηθεί από τον άξονα της, υπάρχουν ακόμα πολλοί που επικαλούνται «μυθιστορήματα» - θεωρίες συνωμοσίας και προσπαθούν να αποδείξουν ότι όλα εκείνα που συνέβησαν το (μακρινό πια) 2002 δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα καλοστημένο σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ποιος φταίει; Η CIA!

Κάτι σαν τους «Τρεις Σωματοφύλακες» (AP Photo)

Τα παραμύθια γοητεύουν

Μετά είκοσι έτη… Ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατέρας, είναι ο συγγραφέας (και) του θρυλικού μυθιστορήματος «Οι Τρεις Σωματοφύλακες». Έπειτα από την επιτυχία των ηρώων του, ο Δουμάς, έτρεξε τον χρόνο είκοσι χρόνια μπροστά και μεγάλωσε τον Άθω, τον Άραμι, τον ντ’ Αρτανιάν στο έργο του «Μετά 20 έτη»… Το μυθιστόρημα γοήτευσε και πάλι τους αναγνώστες. Μετά 20 έτη λοιπόν, όπως οι «σωματοφύλακες» του Δουμά μεγάλωσαν και συνέχισαν να γοητεύουν, έτσι και οι θεωρίες συνωμοσίας μεγαλώνουν στη συνείδηση των αφελών και γοητεύουν παρά τις αποδείξεις περί του αντιθέτου όσων επικαλούνται.

Τελικά, πολλοί κρύβουν έναν ευφάνταστο συγγραφέα, έναν Δουμά, μέσα τους που παραποιεί ιστορικά στοιχεία, τα μετατρέπει σε μυθιστόρημα και τα αποδίδει στους «ψαγμένους», να ΄χουν να διαβάζουν και νανουρίζονται τα βράδια τα δίχως περίσκεψη. Κι αν πριν από 170 και βάλε χρόνια, στην εποχή του Δουμά, τα βιβλία ήταν τα οχήματα που ταξίδευαν τη σκέψη στο σύμπαν, σήμερα, έναν χρόνο πριν κλείσουμε 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όλο το σύμπαν βρίσκεται στο διαδίκτυο. Και ταξίδια; Παντού, από τον κόσμο του παραμυθιού μέχρι εκείνον της ζοφερής πραγματικότητας· διαλέγεις και παίρνεις. Τι κυκλοφορεί λοιπόν στο Internet σχετικά με το τι «πραγματικά» έγινε στις 11 του Σεπτέμβρη, τότε;

Λίγο πριν από την κατάρρευση (AP Photo)

Δυναμίτης στα θεμέλια

Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι «Δίδυμοι Πύργοι» δεν κατέρρευσαν επειδή χτυπήθηκαν από τα αεροπλάνα, αλλά ανατινάχτηκαν σκόπιμα από μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων. Τα στοιχεία που επικαλούνται οι συνωμοσιολόγοι: Θεωρείται ότι τα καύσιμα των τζετ δεν μπορούν να προκαλέσουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες ώστε να λιώσουν τις χαλύβδινες δοκούς και αυτή είναι μια αλήθεια. 

Οι «Δίδυμοι Πύργοι» επίσης κατέρρευσαν σχετικά σε ευθεία πορεία προς τα κάτω, όπως θα γινόταν σε μια ελεγχόμενη κατεδάφιση με εκρηκτικά, όπως επίσης και ένα τρίτο κτίριο - «WTC7» - κατέρρευσε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε χτυπηθεί από αεροπλάνο. Τέλος, όπως έχει καταγραφεί, οι είσοδοι και στους δύο Πύργους είχαν υποστεί ορατές ζημιές όταν οι πρώτοι ρεπόρτερ έφτασαν στον τόπο του συμβάντος και ενώ τα αεροπλάνα είχαν χτυπήσει δεκάδες ορόφους πιο πάνω.

Η απάντηση και οι αλήθειες: Το καύσιμο που χρησιμοποιούν αεροπλάνα του τύπου που έπεσαν στους «Δίδυμους Πύργους» δεν μπορούν να λιώσει τον χάλυβα, αλλά ανεβάζουν τέτοιες θερμοκρασίες ώστε να  εξασθενίσουν σοβαρά τις χαλύβδινες δοκούς και να τις λυγίσουν. (Το σημείο τήξης του χάλυβα είναι 1510 °C. Η θερμοκρασία η οποία αναπτύσσεται από το καύσιμο των αεροπλάνων είναι μεταξύ 426,6 °C και 815,5 °C). Σε ένα δημοφιλές άρθρο στο site του επιστημονικού περιοδικού «Popular Mechanics» καταγράφετε ότι στους 600°C, ο χάλυβας χάνει περίπου το 50% της αντοχής του και τα καύσιμα των αεροπλάνων ανεβάζουν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτήν.

Το κτίριο «WTC7» χτυπήθηκε από τα συντρίμμια των παράπλευρων κτιρίων και αφέθηκε στο έλεος της  φωτιάς, αφού ο κύριος όγκος των πυροσβεστών ήταν απασχολημένος με τους «Δίδυμους Πύργους». Όσο για τις εισόδους των κτιρίων; Υπέστησαν ζημιές, επειδή το καύσιμο φλεγόμενο χύθηκε στα φρεάτια των ανελκυστήρων γκρεμίζοντας τους στο έδαφος. «Οι πόρτες έσπασαν στις εισόδους, ξεπήδησαν οι φλόγες και οι άνθρωποι κάηκαν», δήλωσε ειδικός μηχανικός στο «Popular Mechanics». 

Το Πεντάγωνο παραδομένο στις φλόγες (AP Photo)

Πύραυλος στο Πεντάγωνο

Η θεωρία των μυθοπλαστών λέει ότι το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο, όχι από αεροπλάνο. Ενώ υπάρχει το βίντεο και των δύο προσκρούσεων των αεροπλάνων στο Κέντρο Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, κα΄τι τέτοιο δεν συμβαίνει με το Πεντάγωνο κάτι που δίνει τροφή στο να ισχυριστούν κάποιοι, ότι το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο! 

Τα στοιχεία που επικαλούνται οι συνωμοσιολόγοι είναι ότι δεν υπάρχουν ευδιάκριτα πλάνα για το χτύπημα του Πενταγώνου· το βίντεο ασφαλείας του χώρου, δείχνει απλά ένα θολό λευκό αντικείμενο πριν από την έκρηξη. Η τρύπα που δημιουργήθηκε στο πλάι του κτιρίου του Πενταγώνου φαινόταν πολύ μικρή για να προκληθεί από ένα «Boeing 757». Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκαν συντρίμμια από αεροπλάνο, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου κουτιού. 

«Έπιασα στα χέρια μου απομεινάρια από τις στολές των μελών του πληρώματος. Μετέφερα με δέος κομμάτια από τα κορμιά τους», δήλωσε εμπειρογνώμονας που περισυνέλλεξε στοιχεία μετά την έκρηξη. Επισημαίνεται επίσης ότι ένα αεροσκάφος που συντρίβεται «δεν προκαλεί μια τρύπα με περίγραμμα που μοιάζει βγαλμένο από ταινία κινουμένων σχεδίων σε ένα κτίριο από με οπλισμένο σκυρόδεμα». Η μία πτέρυγα αποκολλήθηκε όταν το αεροπλάνο έπεσε στο έδαφος και η άλλη συνετρίβη σε μια από τις κολόνες του Πενταγώνου, που είχαν ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Η άτρακτος ήταν «σε κατάσταση που θύμιζε περισσότερο υγρό από μια στέρεη μάζα» λόγω της σφοδρής πρόσκρουσης.

Αναζητώντας στοιχεία στα συντρίμμια (AP Photo)

Η πτήση 93 καταρρίφθηκε 

Ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα, η «πτήση 93» της United Airlines, που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές δεν κατάφερε να φτάσει στο στόχο του, με τους επιβάτες να παλεύουν σώμα με σώμα με τους τρομοκράτες και το αεροπλάνο τελικά να συντρίβεται στην Πενσυλβάνια. Η θεωρία των συνωμοσιολόγων  υποστηρίζει ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο και πολλοί ισχυρίζονται ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. 

Οι ευφάνταστοι αμφισβητίες της πραγματικότητας λένε ότι, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή που πετούσε η «πτήση 93» και ότι (περιέργως) τμήματα του αεροπλάνου της United Airlines βρέθηκαν πολύ μακριά από τον τόπο της σύγκρουσης. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε την εντολή να καταρριφθεί το αεροσκάφος, μετά το χτύπημα των «Δίδυμων Πύργων», υποστηρίζουν. 

Η πραγματικότητα λέει άλλα:  Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι συνέβη, αλλά οι ηχογραφημένες συνομιλίες από το πιλοτήγριο αποδεικνύουν ότι το σενάριο που παρουσιάζεται στην ταινία «United 93» είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβές: οι επιβάτες γνώριζαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, οπότε αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αντισταθούν με ό,τι μέσον είχαν στους αεροπειρατές από το να τους αφήσουν να πετύχουν τον στόχο τους. Πιστεύεται γενικά ότι οι αεροπειρατές έριξαν σκόπιμα το αεροπλάνο, παρά να αφήσουν τους επιβάτες να πάρουν τον έλεγχο. Οι ειδικοί κατέθεσαν ότι η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το αεροπλάνο της «πτήσης 93», δικαιολογεί το γεγονός ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα από το σημείο πρόσκρουσης.

Πλήρωσαν την ανεπάρκειά τους (AP Photo)

Περίεργη αδιαφορία

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπους είχε τις πληροφορίες αλλά γνωρίζοντας ότι μια επίθεση σαν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου, θα έδινε την αφορμή να εισβάλουν στη Μέση Ανατολή, έκανε πως δεν άκουσε, δεν είδε…

Υποστηρίζεται, (εκ των υστέρων) ότι υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις για τρομοκρατική επίθεση και ήδη από το 1998 υπήρχαν αναφορές για προετοιμαζόμενη αεροπειρατεία. Οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είχαν σχεδιάσει τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων «ελάσσονος σημαίας» με απώτερο σκοπό να και τις αποδώσουν στην Κούβα ώστε να δικαιολογήσουν εισβολή στο νησί της Καραϊβικής. 

Επίσης κάποιες συναλλαγές με τις μετοχές των εταιρειών American Airlines και United, δηλαδή των δύο εταιρειών των οποίων τα αεροπλάνα καταλήφθηκαν από τους τρομοκράτες, προκάλεσαν υποψίες. Έγιναν έρευνες από τις Αρχές Ασφαλείας αλλά και από την Επιτροπή Χρηματαγοράς και το FBI, χωρίς να προκύψει το παραμικρό στοιχείο. Και τέλος υποστηρίζεται ότι οι αρχές χρειάστηκαν πολύ χρόνο (κάτι που χαρακτηρίζεται ύποπτο) για να ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν τα αεροπλάνα είχαν καταληφθεί από τους τρομοκράτες. Τι «απαντάει» η πραγματικότητα: Η Επιτροπή που ερεύνησε τα στοιχεία του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να οδηγεί στις εικασίες των συνωμοσιολόγων.

Τα αεροπλάνα δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν αφού είχαν καταληφθεί, καθώς οι τρομοκράτες είχαν απενεργοποιήσει τα όργανα εκπομπής σημάτων. Η Διοίκηση της Αεροδιαστημικής Άμυνας  Βόρειας Αμερικής ( NORAD) δεν παρακολουθούσε τον εναέριο χώρο πάνω από τις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, και έπρεπε να περιμένει τηλεφωνικές κλήσεις από τοπικούς, μη στρατιωτικούς, φορείς για να ενημερωθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όσο για τη σκόπιμη αδιαφορία στις προειδοποιήσεις που έφταναν μήνες πριν, αυτό θεωρήθηκε ανικανότητα και όχι εσκεμμένη υστερόβουλη πράξη.

Μια σχετική προειδοποίηση που είχε φθάσει από τον Αύγουστο απορρίφθηκε από την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις επειδή δεν ήταν συγκεκριμένη και «δεν ξεκαθάριζε τον τρόπο ή το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούν αεροπλάνα σαν βαλιστικούς πυραύλους»…  Τον Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αδιαφόρησε για στοιχεία που αποκάλυπταν πιθανή επίθεση, πιστεύοντας ότι προοριζόταν απλώς για εκτιμηθεί ο τρόπος που θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ. Τον Απρίλιο, μια προσομοίωση πολεμικού παιχνιδιού «NORAD» στην οποία ένα αεροπλάνο θα έπεφτε στους τοίχους του Πενταγώνου, απορρίφθηκε ως «μη ρεαλιστική»...

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας...(AP Photo)

Πύραυλοι παντού…

Υπάρχει μια θεωρία ότι όχι μόνο το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο, αλλά και οι «Δίδυμοι Πύργοι». Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι τα δύο αεροσκάφη που έπληξαν τους Πύργους ήταν στην πραγματικότητα πύραυλοι, και οι επιβάτες που έπρεπε να βρίσκονται σε αυτά οδηγήθηκαν κρυφά στην «πτήση 93», η οποία σκόπιμα συνετρίβη μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία των αυτοπτών μαρτύρων. 

Για την πιο πάνω θεωρία δεν παρέχεται ούτε ένα στοιχείο που να την ισχυροποιεί. Και η πραγματικότητα είναι ότι: Το μεγαλύτερο επιχείρημα για την ανατροπή των υπερβολικών ισχυρισμών είναι ακριβώς το ίδιο που χρησιμοποιείται για να ανατραπεί η θεωρία ότι οι ΗΠΑ δεν πήγαν στη σελήνη: Μια συγκάλυψη μιας τέτοιας ιστορίας θα ήταν πρακτικά αδύνατη. Όταν εκατοντάδες άνθρωποι θα εργάζονταν μαζί για μια τέτοια επιχείρηση, πώς είναι δυνατόν ένας από αυτούς να μην αποκαλύψει στοιχεία; Τελικά ακόμη και οι εμπνευστές και υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας παραδεχτούν ότι έχουν κάνει (και) λάθη! Στο ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζονται όλα τα πιο πάνω στοιχεία καταλήγουν οι δημιουργοί του: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λάθη στο ντοκιμαντέρ και τα έχουμε αφήσει εκεί ώστε οι άνθρωποι να μας αμφισβητούν και να κάνουν την έρευνα για τον εαυτό τους».

Οι συνήθεις ύποπτοι...(AP Photo)

Οι Ισραηλίτες φταίνε…

Κάποιες θεωρίες συνωμοσίας ενοχοποιούν το Ισραήλ για το χτύπημα στους «Δίδυμους Πύργους». Μια από τις αντι-σημιτικές κοινότητες που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν από τη Μοσάντ. Το σενάριο – μύθος που υποστηρίζει τη συγκεκριμένης θεωρίας είναι ότι 4.000 Εβραίοι απουσίαζαν από τα γραφεία τους στους Δίδυμους Πύργους στις 11 του Σεπτέμβρη του 2001. Παραμύθι!

Οι αεροπειρατές δεν σκοτώθηκαν

Μετά παρέλευση ημερών από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC αποκάλυψε  τις ταυτότητες των θεωρούμενων ως αεροπειρατών. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως πολλοί από τους εμφανιζόμενους στα δελτία ειδήσεων το BBC ήταν ζωντανοί. Πολλοί τότε υποστήριξαν ότι οι τρομοκράτες δεν είχαν σχέση με την επίθεση και οι αεροπειρατείες ήταν σκηνοθετημένες. Το BBC υποστήριξε  πως τα ονόματα των αεροπειρατών ήταν κοινά αραβικά ονόματα που μπορεί να τα είχαν πολλοί ομόθρησκοι ή ομοεθνείς τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ