Ruth Bader Ginsburg: Μια ζωή αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών
Με τον Μπιλ Κλίντον (AP photo)

RUTH BADER GINSBURG: ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

H εμβληματική ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή (18/9) σε ηλικία 87 ετών. Μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 και δεινή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, η «Notorious RBG» ήταν μια προσωπικότητα που έδωσε τις μεγάλες μάχες της ζωής με θάρρος και αυταπάρνηση

Έζησε πολλές ζωές σε μία ζωή... Η «ιέρεια της διαφωνίας» Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (Ruth Bader Ginsburg) επηρέασε τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων με το έργο της και -όπως ανέφερε η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου - ήταν μια αιώνια μαθήτρια που έλεγε: «Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία, γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο». 

Μικροσκοπική, γλυκομίλητη, καλοντυμένη, αλλά πεισματάρα, σκληρή και αποφασιστική όταν έπρεπε να εφαρμόσει τις απόψεις της, η Ruth υπήρξε μια ανεξάντλητη πηγή δύναμης και θάρρους. Η Ανώτατη Δικαστής των ΗΠΑ επιθυμούσε αλλαγές και ήθελε να ανατρέψει τις κοινωνικές συμβάσεις. Την αποκαλούσαν «Notorious RBG» και δεν ήταν μόνο μια ορκισμένη σταυροφόρος υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν επίσης μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα, μια γυναίκα που πίστευε ακράδαντα στην προσωπική εξέλιξη. Στην πρόοδο που μπορεί να πετύχει κάθε άνθρωπος με τις «δικές του πλάτες», για τον εαυτό του. Μια οραματίστρια με κρυφό «καύσιμο» μία ιδέα. Να εξαλείψει την απόσταση ανάμεσα στα κοινωνικά δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών, με σεβασμό στην αξία της ζωής όλων.

Ruth Bader Ginsburg: Μια ζωή αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών
AP photo
Ruth Bader Ginsburg: Μια ζωή αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών
AP photo
Ruth Bader Ginsburg: Μια ζωή αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών
AP photo

Τα πρώτα χρόνια και η συνάντηση με τον σύζυγό της 

Η Ρουθ Μπέιντερ γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1933 από Εβραίους γονείς σε μια φτωχική εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό και οι γονείς της μητέρας της ήταν μετανάστες από την Αυστρία. Η αδερφή της πέθανε από μηνιγγίτιδα σε μικρή ηλικία, γεγονός τραυματικό για την οικογένεια. Η μητέρα της είχε μεγάλη επιθυμία να σπουδάσει η Ρουθ, δυστυχώς όμως πέθανε από καρκίνο και δεν πρόλαβε να καμαρώσει ούτε την αποφοίτησή της από το λύκειο. Μάλιστα, πέθανε μία ημέρα πριν την τελετή. Πάντα της έλεγε να είναι ανεξάρτητη και την πήγαινε από πολύ μικρή ηλικία στη βιβλιοθήκη, όπου είχε επαφή από νωρίς με το διάβασμα. Πολύ αργότερα θα έλεγε σε συνέντευξή της: «Το διάβασμα είναι το κλειδί που ανοίγει πολλές πόρτες σε πολλά ωραία πράγματα στη ζωή. Το διάβασμα έδωσε σχήμα στα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα έκανε τα όνειρά μου πραγματικότητα».

Στα 13 της η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για τον «Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», και η ευφράδεια αυτού του μικρού κοριτσιού με τα εκφραστικά γαλανά μάτια έκανε σε όλους τεράστια εντύπωση. Αργότερα, σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου στα 17 της συναντήθηκε και με τον μεγαλύτερο θαυμαστή της, τον μελλοντικό σύζυγό της Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Σε όλες της τις συνεντεύξεις μιλούσε με τρυφερότητα για τον σύζυγό της, ο οποίος πάντα την ενθάρρυνε να κυνηγήσει τις σπουδές και το όνειρό της. Έζησαν ευτυχισμένοι και αγαπημένοι για 56 ολόκληρα χρόνια! Μάλιστα σε μια κατοπινή συνέντευξή της, όταν ερωτήθηκε ποιο ήταν το μυστικό του γάμου της είχε πει χαμογελώντας: « Η συμβουλή της πεθεράς μου τη νύχτα του γάμου μου ήταν "Σε κάθε καλό γάμο βοηθά μερικές φορές να είσαι... κουφή". Το εφάρμοσα και στο σπίτι και στο δικαστήριο».

Το 1955 γέννησε την κόρη τους και το 1957, άρχισε τις σπουδές της σχολή της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως μία από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών συμφοιτητών της. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κολούμπια, όπου πήρε πτυχίο πρώτη στην τάξη της. Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι η καριέρα της θα απογειωνόταν, αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα να εργαστεί και αυτό - όπως είχε πολλάκις δηλώσει σε συνεντεύξεις της - οφειλόταν στο ότι ήταν... γυναίκα. Υπέστη υποβιβασμό θέσης και μείωση μισθού επειδή ήταν έγκυος, υποτιμητικά σχόλια στο Χάρβαρντ και είχε μικρότερο μισθό από εκείνον που είχαν άνδρες συνάδελφοί της, αλλά δεν το «έβαλε κάτω» ακόμα και μετά τη γέννηση του γιου της. 

«Η μητέρα μου μού έλεγε να είμαι κυρία και να είμαι ανεξάρτητη»

Πώς έγινε η «διαβόητη RGB» - Ο θυμός είναι χάσιμο χρόνου

Αποφασισμένη να πετύχει δεν άφησε τίποτα να τη σταματήσει. Από το 1961-1963 έμαθε σουηδικά και βοήθησε στην επιμέλεια βιβλίου για τον σουηδικό αστικό κώδικα. Διορίστηκε για πρώτη φορά καθηγήτρια στο Rutgers Law School το 1963, όπου πληρωνόταν χαμηλότερα από συναδέλφους της άνδρες - γεγονός που αύξησε το πείσμα και ενίσχυσε το όραμά της. Η μητέρα της τής έλεγε ότι «ο θυμός είναι χάσιμο χρόνου» και η Ρουθ δεν είχε πρόθεση να χάσει ούτε δευτερόλεπτο!

Το 1970 συνδημιούργησε το πρώτο νομικό περιοδικό με τίτλο «Women's Rights Law Reporter», που προάσπιζε τα δικαιώματα των γυναικών. Από το 1972 ως το 1980 δίδασκε στο Κολούμπια, ενώ «πέρασε» και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ από το 1977 έως το 1978. Ιδρύτρια του American Civil Liberties Union (ACLU), με ακούραστη ζέση χειρίστηκε υποθέσεις προάσπισης των φιλελεύθερων αξιών, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις της στην πρόοδο της αμερικανικής κοινωνίας.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τη διόρισε o Μπιλ Κλίντον στις 14 Ιουνίου του 1993 αν και η φήμη της εκτοξεύτηκε σε επίπεδο λαϊκής ηρωίδας, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα, γεγονός που γέννησε και το «ψευδώνυμό» της. Ήταν τότε που ένας δευτεροετής φοιτητής της Νομικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημιούργησε ένα blog με τον τίτλο «Notorious RGB», δηλαδή «η διαβόητη RGB», δανειζόμενος τον τίτλο από τον δημοφιλή ράπερ Notorious BIG. Σε ερώτηση αν την ενοχλούσε το «ψευδώνυμο» είχε πει: «Γιατί να με ενοχλεί, εξάλλου έχουμε τόσα κοινά». Έκτοτε, το πρόσωπό της, αλλά και το ιδιαίτερο αυτό ψευδώνυμο φιγουράριζε σε δεκάδες μπλουζάκια, φλιτζάνια, καρφίτσες και άλλα αξεσουάρ ως δείγμα της δημοφιλίας της. Υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών, αλλά βγήκε στην πρώτη γραμμή και σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις ή οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

«Δεν μπορείς να τα έχεις όλα με τη μία. Κατά τη διάρκεια της ζωής τα είχα όλα. Αλλά πέρασα και πολύ δύσκολα»
«Οι γυναίκες έχουν θέση σε όλα τα πόστα που λαμβάνονται αποφάσεις»

Η κόντρα της RGB με τον Ντόναλντ Τραμπ και οι ισορροπίες μετά τον θάνατό της

Από τα καθήκοντά της δεν απείχε ούτε ημέρα. Ούτε όταν χτυπήθηκε από τον καρκίνο, ούτε όταν έπεσε και έσπασε τρία πλευρά. Ακόμα και μετά τα 70 έκανε 20 push-ups την ημέρα και ποτέ δεν παρέλειπε την πρωινή γυμναστική της. Με αυτόν τον μικροσκοπικό «σίφουνα» τα έβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, όταν την είχε καλέσει να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την ακατάλληλη λόγω... ψυχολογικών προβλημάτων. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNN, η δικαστής είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «απατεώνα». «Δεν υπάρχει συνοχή σε αυτόν», έλεγε η Γκίνσμπεργκ. «Λέει ό,τι του έρθει στο μυαλό. Είναι πραγματικά εγωκεντρικός», ενώ αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα μεταναστεύσει στην Νέα Ζηλανδία αν ο Τραμπ κερδίσει την προεδρία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα απογίνει αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο», είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξή της στους New York Times. Τα γεγονότα από τότε μάλλον τη δικαίωσαν. «Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Γκίνσμπεργκ έφερε τους πάντες σε αμηχανία προβαίνοντας σε ανόητες πολιτικές δηλώσεις για μένα», ανέφερε σε τότε ανάρτηση του στο Twitter ο Τραμπ.

Σήμερα, με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Η αποχώρηση της Γκίνσμπεργκ από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο «δεξιά». Το ζήτημα της αντικατάστασης της «RBG» θα μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με το NPR, η Γκίνσμπεργκ υπαγόρευσε πριν πεθάνει μια δήλωση στην εγγονή της, τονίζοντας πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος». Δεν πρόλαβε... Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα προτείνει «πιθανόν» μια γυναίκα, για την πλήρωση της έδρας του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που έμεινε κενή...

«Πάλεψε για όλα τα πράγματα για τα οποία νοιάζεσαι, και κάντο έτσι ώστε να σε ακολουθήσουν κι άλλοι»

Ο καρκίνος δήλωνε συνεχώς την παρουσία του

Μετά τη μητέρα της, ο καρκίνος χτύπησε και τον σύζυγό της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουνίου 2010. Η Γκίνσμπεργκ είχε δώσει πολλές μάχες με τον καρκίνο για δύο δεκαετίες, κυρίως στο πάγκρεας και στο παχύ έντερο. Τελικά, πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας. «Έφυγε» στη Ουάσινγκτον  «στην κατοικία της, με την οικογένειά της γύρω της» και η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο Άρλινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, στην οποία δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος της 87χρονης Γκίνσμπεργκ δεκάδες πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό να τιμήσουν τη γυναίκα-σύμβολο του δικαστικού σώματος των ΗΠΑ. Από το βράδυ της Παρασκευής η αμερικανική σημαία στον Λευκό Οίκο είναι μεσίστια στη μνήμη της εμβληματικής δικαστή των ΗΠΑ.

«Προσπαθώ να διδάξω ότι είναι λάθος να κρίνεις τους ανθρώπους με βάση την εμφάνιση, το χρώμα και το αν είναι άνδρες ή γυναίκες»
Λάτρευε να πηγαίνει σε παραστάσεις όπερας, ήταν κακή μαγείρισσα και δεν οδηγούσε (AP photo)

Οι ταινίες για τη ζωή της Γκίνσμπεργκ

Το 2009 το περιοδικό «Forbes» τη συμπεριέλαβε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του, ενώ το 2012 ήταν ένα από τα πρόσωπα του Glamour. Το 2015 ήταν μεταξύ των προσώπων της χρονιάς για το περιοδικό «Time».

Η ζωή της εμβληματικής δικαστή «εξερευνήθηκε» μέσα από δύο ταινίες. Η πρώτη είχε τίτλο «RBG – Μια ζωή για τη δικαιοσύνη». Η δεύτερη με τίτλο «On the Basis of Sex», είχε πρωταγωνιστές τη Φελίσιτι Τζόουνς και τον Άρμι Χάμερ (ως τον σύζυγό της). Κυκλοφόρησε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2018 στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ στην Ευρώπη προβλήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 2019.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ