Εκλογές ΗΠΑ: Οι πρόεδροι με μία θητεία στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία
Το Οβάλ γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ (AP Photo)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ: ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τον Λίντον Τζόνσον στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο

Λίγες ώρες εχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ και ένα από τα ερωτήματα που κυριαρχεί είναι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανανεώσει την προεδρική του θητεία. Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας (από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και σήμερα) τρία συν ένα πρόσωπα είχαν μόνο μία θητεία στο Οβάλ Γραφείο. Ο λόγος για τον Λίντον Τζόνσον, τον Τζέραλντ Φόρντ, τον Τζιμ Κάρτερ τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Ο Λίντον Τζόνσον το 1960 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο αμέσως μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Κένεντι ανέλαβε την προεδρία της χώρας. Οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι και το 1968. Ο επόμενος της λίστας είναι ο Τζέραλντ Φόρντ. Ήταν ο αντιπρόεδρος του Ρίτσαρντ Νίξον που κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της χώρας όταν ο πρώτος παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου Watergate. Στις εκλογές του 1976 ηττήθηκε από τον Τζίμι Κάρτερ.

Ο Τζίμι Κάρτερ είναι ο επόμενος στη λίστα με μία θητεία. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι και τον 1981 όταν και ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο τελευταίος που συμπληρώνει αυτή τη λίστα είναι ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Για δύο τετραετίες ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μέχρις ότου κλήθηκε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις εκλογές του 1992, ενώ ο διάδοχός του ήταν ο Μπιλ Κλίντον.

Λίντον Τζόνσον (AP Photo)

Ο Λίντον Τζόνσον ήταν ο 36ος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους διαπραγματευτές. Ήταν λάτρης της εξουσίας και του απόλυτου ελέγχου. Η προεδρία του χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη του επιτυχία στη νομοθέτηση κατά του ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων. Ωστόσο η προεδρία του σημαδεύτηκε και από την αποτυχία της διαχείρισης της στρατιωτικής επέμβασης στο Βιετνάμ.

Ο Τζόνσον γεννήθηκε το 1908 σε μια φάρμα στο Τέξας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή, ενώ ο πατέρας του ασχολήθηκε με την πολιτική, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία. Στα εφηβικά του χρόνια δούλεψε ως εργάτης. Όταν τελείωσε το γυμνάσια ξεκίνησε να φοιτά στο παιδαγωγικό κολέγιο του Τέξας. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε ως δάσκαλος στο μεξικανό - αμερικανικό σχολείο της περιοχής. Η δεκαετία του '30 ήταν σταθμός για τον Τζόνσον καθώς τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Η πρώτη του επαφή με τα κοινά ήταν όταν ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου γερουσιαστή Χόπκινς. Αργότερα έγινε γραμματέας του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Κλέμπεργκ.

Στα 27 του τέθηκε επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Νέων και δύο χρόνια αργότερα έθεσε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Στις εκλογές του 1948 κατέγραψε την πρώτη του επιτυχία καθώς κέρδισε τον κυβερνήτη του Τέξας Στίβενσον, με διαφορά 87 μόλις ψήφων. Το 1960 θα γίνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ . Η υποψηφιότητά του ήταν καθοριστική καθώς χάρη στη βοήθειά του ο Κένεντι κέρδισε τις πολιτείες Λουιζιάνα, Τέξας, Καρολίνα. Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1973 ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. 

Η Αμερική τότε ήταν μία «πληγωμένη» χώρα ωστόσο ο Τζόνσον κατάφερε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση και να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Μάλιστα υλοποίησε το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του. Παράλληλα έβαλε την υπογραφή του στον νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα και κατάργησε τις «αναλογίες» που περιόριζαν την έλευση μεταναστών στις ΗΠΑ. Αυτές οι κινήσεις τον οδήγησαν στο να νικήσει τις εκλογές του 1964. 

Ωστόσο στην εξωτερική πολιτική δεν έκανε σωστή διαχείριση και αυτό φάνηκε με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ότι παραχώρησε πολλές αρμοδιότητες στους στρατηγούς της χώρας. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του στην προεδρία των ΗΠΑ. Αμέσως μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο αποσύρθηκε από τα πολιτικά πράγματα και το 1973 πέθανε από καρδιακή ανακοπή. 

Τζέραλντ Φορντ (AP Photo)

Ο Τζέραλντ Φορντ ήταν ο 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην μακρόχρονη ιστορία των ΗΠΑ είναι ο μοναδικός που έγινε πρόεδρος και αντιπρόεδρος χωρίς να έχει εκλεγεί απευθείας σε αυτές τις θέσεις. 

Τον Δεκέμβριο του 1973 εξελέγη κατόπιν προτάσεως του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον από το Κογκρέσο στο αξίωμα του Αντιπροέδρου, το οποίο είχε μείνει κενό λόγω της παραίτησης του ελληνικής καταγωγής Αντιπροέδρου Σπίρο Άγκνιου υπό το βάρος κατηγοριών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Στη συνέχεια τον Αύγουστο του 1974 ορκίστηκε Πρόεδρος μετά από την παραίτηση του Νίξον κάτω από το βάρος του σκανδάλου Watergate.

Ήταν πρόεδρος από τις 9 Αυγούστου 1974 έως τις 20 Ιανουαρίου 1977. Η θητεία του χαρακτηρίστηκε, όπως και του διαδόχου του Τζίμι Κάρτερ, από την προσπάθεια προσέγγισης Ανατολής-Δύσης. Ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1976 από τον Κάρτερ.

Κάποτε αναφερόμενος στο σκάνδαλο Watergate είχε πει ότι «πίστεψα όλα όσα μου είπαν, η εμπιστοσύνη καθόρισε τη συμπεριφορά μου όταν ήμουν αντιπρόεδρος. Ο Μίτσελ με κοίταξε κατάματα και μου είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Λευκός Οίκος είχαν ανάμειξη στην παραβίαση στα γραφεία των Δημοκρατικών στις 17 Ιουνίου του 1972, ή στη συγκάλυψη της συνωμοσίας».

Λίγο μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον και συγκεκριμένα όταν κλήθηκε να αναλάβει την προεδρία της χώρας είχε πει τα εξής: «Αγαπημένοι μου συμπολίτες ο εθνικός εφιάλτης έληξε. Το Σύνταγμά μας λειτουργεί. Η μεγάλη μας Δημοκρατία είναι διακυβέρνηση των νόμων και όχι των ανθρώπων. Δεν με έχετε εκλέξει. Γι’ αυτό σας ζητώ να με διαπιστεύσετε στις προσευχές σας και να με βοηθήσετε να γιατρέψω τις πληγές του Watergate»

Τζίμι Κάρτερ (Ap Photo)

Ο Τζίμι Κάρτερ ήταν ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα το 2002 έγινε ο μοναδικός πρόεδρος της χώρας που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης αφότου αποχώρησε από το αξίωμά του. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δημιούργησε δύο νέα κυβερνητικού επιπέδου υπουργεία. Το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εκπαίδευσης.

Παράλληλα εγκαθίδρυσε μια εθνική ενεργειακή πολιτική που περιελάμβανε την διατήρηση, τον έλεγχο των τιμών, και τις νέες τεχνολογίες. Στα εξωτερικά ζητήματα, ο Κάρτερ επεδίωξε τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, τις Συνθήκες του Καναλιού του Παναμά, τον δεύτερο γύρο των Συνομιλιών Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων (SALT II), και επέστρεψε την Ζώνη του Καναλιού του Παναμά στον Παναμά.

Σε όλη του τη σταδιοδρομία έδωσε μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το τέλος της θητείας του σημαδεύτηκε από την ιρανική κρίση με την υπόθεση ομηρίας της διετίας 1979 - 1981, την ενεργειακή κρίση του 1979, το πυρηνικό ατύχημα του Νησιού των Τριών Μιλίων, την Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν (στο τέλος του 1979), το μποϋκοτάζ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας του 1980 από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και την έκρηξη του όρους Αγία Ελένη το 1980.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση κατάφερε και πήρε εκ νέου το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στον Τεντ Κένεντι ωστόσο έχασε τις εκλογές από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Μάλιστα Στις 20 Ιανουαρίου 1981, λεπτά μετά τη λήξη της θητείας του Κάρτερ, οι 52 Αμερικανοί αιχμάλωτοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη ελευθερώθηκαν, τερματίζοντας την 444ήμερη κρίση ομηρίας στο Ιράν.

Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος (AP Photo)

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ως 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν αυτός που διαχειρίσθηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ απελευθέρωσε το Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσέιν. Με ρίζες από το Τέξας, ήταν γιος γερουσιαστή, υπηρέτησε το Κογκρέσο, χρημάτισε διπλωμάτης αλλά και αρχηγός της CIA. Από το 1981 μέχρι και το 1989 ήταν ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Ρίγκαν και πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 μέχρι και το 1993. Ακόμη ήταν πατέρας δύο κυβερνητών, ο μεγαλύτερος από τους οποίους, ενώ ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ήταν για 8 χρόνια πρόεδρος των ΗΠΑ (2000-2008).

Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1924 σε προάστιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας του, ο Πρέσκοτ, ήταν επιχειρηματίας,  έγινε τραπεζίτης στην Ουόλ Στριτ και αντιπροσώπευσε το Κονέτικατ στην αμερικανική Γερουσία κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ο Μπους αν και είχε γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, κατετάγη στο στρατό λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ και έγινε στα 18 του ο νεότερος αεροπόρος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιβίωσε της πτώσης του αεροπλάνου του, το οποίο καταρρίφθηκε το 1944 από τους Γιαπωνέζους πάνω από τον Ειρηνικό, και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποπλοιάρχου.

Στις αρχές του 1945 την Μπάρμπαρα Πιρς, τελείωσε τις σπουδές του και στη συνέχεια έκανε περιουσία με το πετρέλαιο στο Τέξας ενώ άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το 1967 άρχισε την πρώτη από τις δύο θητείες του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον, πριν διοριστεί πρεσβευτής στον ΟΗΕ το 1971 από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Ήταν ηγέτης του κόμματός του, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ και στη συνέχεια διορίσθηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Κίνα. Στη συνέχεια διηύθυνε τη κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, ενώ μετά την άνοδο στην εξουσία του Δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ παύθηκε από τη θέση αυτή.

Το 1980 έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όμως την κούρσα κέρδισε ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Όταν ο Ρίγκαν έγινε πρόεδρος, τον έκανε αντιπρόεδρό του.

Για οκτώ χρόνια έζησε στη σκιά του Ρίγκαν μέσα στον Λευκό Οίκο και το 1989, θα τον διαδεχθεί στην προεδρία. Η προεδρία του συμπίπτει με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ένα ζήτημα το οποίο ο Μπους, διαχειρίζεται με μεγάλη προσοχή.

Στη συνέχεια αντιδρά στην εισβολή του Κουβέιτ, από τον Σαντάμ Χουσείν και εξαπολύει τη μεγαλύτερη χερσαία επίθεση από το 1945. Έπειτα από την ήττα του Ιράκ η δημοτικότητα του 41ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει το 90%. Ο Μπους διατάσσει επίσης μια στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του προέδρου του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα.

Η ήττα του 1992

Στις προεδρικές εκλογές του 1992 ο Μπους, γνωρίζει την ήττα από τον κατά 22 χρόνια νεότερό του Μπιλ Κλίντον. Η ήττα του Μπους συνοψίσθηκε σε μια φράση από έναν σύμβουλο του Κλίντον, η οποία έμεινε στην ιστορία: «Είναι η οικονομία (το σημαντικό), ηλίθιε». Ο Μπους αν και ορκίστηκε ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους, υπό την πίεση του Κογκρέσου, τους αύξησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 1991-1992, να βρεθεί σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ με αποτέλεσμα την ισχυρή αύξηση της ανεργίας. Μετά την ήττα του αποσύρθηκε στο Χιούστον και είδε το 2001 τον γιο του Τζορτζ να γίνεται πρόεδρος της χώρας. Ήταν ο δεύτερος πρόεδρος μετά τον Τζον Άνταμς που είδε τον γιό του να γίνεται επίσης πρόεδρος.

Λάτρης της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο

Ο Τζορτζ Μπους λάτρευε την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο Λάτρης της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο. Μάλιστα είχε κάνει ελεύθερη πτώση στα 90 του γενέθλια. Παράλληλα, ήταν ο πιο ηλικιωμένος πρώην Αμερικανός ηγέτης που βρισκόταν ακόμη στη ζωή. Τώρα αυτή η θέση περνά στον κατά τρεις μήνες νεώτερό του Τζίμι Κάρτερ. Τα τελευταία του χρόνια μετακινούνταν με αναπηρική πολυθρόνα εξαιτίας της νόσου του Πάρκινσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ