copyright: APImages

Καταπέλτης το Ευρωκοινοβούλιο κατά της Τουρκίας - Το μήνυμα Μπορέλ

Τελευταία Ενημέρωση
Όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου συμφωνούν ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα κατά της Τουρκίας

Βαθιά προβληματισμένος για τις εξελίξεις στα Βαρώσια και την συμπεριφορά της Τουρκίας δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Μιλώντας σε συζήτηση για τα Βαρώσια στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το καθεστώς των Βαρωσίων «είναι και θα παραμείνει ψηλά στη συλλογική μας ατζέντα, για να διασφαλίσουμε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι πλήρως σεβαστά από όλους».

«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία: ο σεβασμός του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι υψίστης σημασίας», τόνισε. Ο ίδιος υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή το ανώτατο όργανο της Ε.Ε. και το αρμόδιο (μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών) για τη χάραξη και εκτέλεση της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., έχουν επισημάνει αυτό το σημείο και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. παρακολουθούν στενά την κατάσταση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διεξήγαγε κλειστή ακρόαση με το ίδιο αντικείμενο τον προηγούμενο μήνα.

«Ανησυχούμε όλοι βαθιά για τις εξελίξεις επί τόπου», τόνισε. «Στις 13 Οκτωβρίου 2020, εξέδωσα δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησα την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών. Ο σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ουσιαστικής σημασίας», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. «Όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την κατάσταση στην περιοχή», υπογράμμισε. «Τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από το Βαρώσι, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης και των δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν, έρχονται σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο για την επίλυσης του κυπριακού και για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

«Διαβιβάζουμε αυτό το μήνυμα στους Τούρκους συνομιλητές μας. Το έχω διαβιβάσει επίσης προσωπικά στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη: είναι η ώρα να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες στις προσπάθειές του να επαναλάβει τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακούυ. Η ενίσχυση της δυσπιστίας και η πρόκληση εντάσεων δεν βοηθούν κανέναν», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι «η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο Βαρώσι για να παρακολουθεί την κατάσταση σύμφωνα με την εντολή της».

Επεσήμανε δε ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων», επανέλαβε. «Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία τον Δεκέμβριο, ενόψει της εντολής να συνεχίσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για όσα καθορίζονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου», κατέληξε.

Καταπέλτης το Ευρωκοινοβούλιο 

Καταπέλτης κατά της Τουρκίας είναι σύσσωμο το Ευρωκοινοβούλιο. Κατά τη συζήτηση για τα Βαρώσια με τον Ζοζέπ Μπορέλ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις ζήτησαν μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

«Ο,τι έγινε στα Βαρώσια δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πριν από ένα μήνα, καταδικάσαμε τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είδαμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να χρησιμοποιεί τον αποκεφαλισμό του Εμμανουέλ Πατί για το δικό του πολιτικό όφελος και ο κατάλογος συνεχίζεται. Πριν από 2 μέρες, στο πλαίσιο της αποστολής Ειρήνη, ένα γερμανικό πλοίο προσπάθησε να ελέγξει τουρκικό στις ακτές της Λιβύης. Τα περιστατικά συνεχίζονται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για να υπάρξουν συνομιλίες και διάλογος», είπε ο Μάικλ Γκάλερ, από το ΕΛΚ .

«Οι επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας είναι εκ προ μελέτης. Αυτά που κάνει η Τουρκία επειδή έτσι της έρχεται. Μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν υπάρχουν λόγοι, είναι επικίνδυνο», συμπλήρωσε ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ από τους Σοσιαλιστές. «Είναι μια χώρα που έτσι ενεργεί και έτσι έκανε πάντα στη διεθνή σκηνή. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση από ΕΕ. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα, όχι ως μεμονωμένο περιστατικό», είπε.


Εκπροσωπώντας τους Φιλελευθέρους, η Καταλίν Τσε δήλωσε: «Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι ψηλά στην ατζέντα εδώ και μήνες. Οι τουρκικές προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα. Αναμειγνύεται σε υποθέσεις χώρας της ΕΕ, δε σέβεται το διεθνές Δίκαιο, ούτε και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν πρέπει να είμαστε όμηρος της πολιτικής Ερντογάν, που δημιουργεί μίσος αντί για συναίνεση. Πρέπει να στείλουμε δυνατό μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Να απειλήσουμε με κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία αν δεν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

«Οι πραγματικοί ηγέτες ενώνουν δε διχάζουν. Δεν κατέχουν εδάφη, δεν βάζουν φυλακή αντιφρονούντες, δε θα κλιμάκωναν σχέσεις με γείτονες, θα είχαν ένα όραμα για δημοκρατική χώρα, όχι για χώρα που καταπιέζει. Η Τουρκία θα άξιζε να έχει ηγέτη. Αυτό που ζήσαμε σε Μεσόγειο, Κύπρο και τώρα στα Βαρώσια είναι σημάδια αδυναμίας, όχι ηγεσίας. Και το ψήφισμά μας είναι για να αλλάξει αυτή η πορεία. Όλα αυτά μας ανησυχούν. Είναι η ύστατη στιγμή, βοηθήστε μας γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε», είπε ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι των Πρασίνων.

«Τα φαντάσματα των νεκρών κατοίκων της Αμμοχώστου τριγυρνούσαν ανάμεσα στους απρόσκλητους επισκέπτες στα Βαρώσια. Η πρόκληση είναι αφόρητη. Με το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων και τους εποικισμούς της, κάτι που επιφέρει δυσκολία και στη λύση του Κυπριακού, υποσκάπτουν τη δουλειά του γ.γρ. του ΟΗΕ. Ήδη μιλούν για δύο κράτη. Η προκλητικότητα του Ερντογάν δεν τιθασεύεται, την είδαμε στη Λιβύη και τη Συρία, προκαλεί Ευρωπαίους. Για να λογικευτεί χρειάζονται στοχευμένες κυρώσεις», τόνισε ο Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE).

«Το κυπριακό θα λυθεί, αν ξεκινήσουμε συνομιλίες από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για να ειρηνεύσει ο τόπος και η περιοχή και να σώσει η ΕΕ την αξιοπιστία της που υποσκάπτει προκλητικά ο Ερντογάν», συμπλήρωσε.

Λάβρος ήταν στην τοποθέτησή του ο Λευτέρης Χριστοφόρου του ΕΛΚ.  «Συζητάμε για εγκληματικές ενέργειες Τουρκίας για την πατρίδα μου την Αμμόχωστο. Σ’ αυτή τη χώρα μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ούτε μία κύρωση και η ΕΕ συνεχίζει να την ανέχεται και να τη χρηματοδοτεί. Ως ευρωπαίος πολίτης, ένθερμος υποστηρικτής ΕΕ και εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου νιώθω ντροπή. Η ΕΕ δεν σεβάστηκε τις αξίες της και επέδειξε ανοχή στις πράξεις του Ερντογάν και της Τουρκίας. Πώς αισθάνεστε κύριε Μπορέλ, εσείς, η Κομισιόν και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Πρέπει να σταματήσει η τελωνειακή ένωση και να απαγορευτεί η πώληση έστω μιας σφαίρας που μπορεί να στραφεί κατά της Κύπρου ή των Αρμενίων», τόνισε.

«Η Αμμόχωστος είναι η πόλη των ονείρων μου, 36 αιώνες ελληνικής και χριστιανικής ιστορίας. Κανείς Ερντογάν δεν μπορεί να μας την στερήσει. Αλλά είναι και ευρωπαϊκή πόλη και δική σας, γι αυτό να υπερασπιστείτε τους νόμιμους κατοίκους μας. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό ο Ερντογάν να στερεί το δικαίωμά μου να επιστρέψω στην πατρογονική μου εστία. Πόσα εγκλήματα για κυρώσεις που αποφύγατε να πείτε σήμερα κύριε Μπορέλ;», τόνισε.

«Είχα την τύχη να γεννηθώ στα Βαρώσια, φύγαμε για να γλιτώσουμε από τα τουρκικά στρατεύματα, δεν ήταν δική μας επιλογή», είπε ο Δημήτρης Παπαδάκης από τους Σοσιαλιστές. «Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πάρα πολλά. Υπήρξε η συμφωνία για επιστροφή πόλη Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, ακολούθησαν ψήφισμα και θυμάμαι τη μάνα μου να ετοιμάζει βαλίτσες για να επιστρέψουμε πίσω. Νομίζαμε ότι το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει, αλλά την κορόιδευαν όπως η Τουρκία συνεχίζει να κοροϊδεύει την ΕΕ. Για να σταματήσει, χρειάζονται αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Επιστροφή της πόλης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους», κατέληξε.

«Τα Βαρώσια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, στρέφεται κατά της Κύπρου, του ΟΗΕ και αποτελεί πρόκληση στην ΕΕ. Τις τελετυταίς μέρες η δήθεν φιλοευρωπαϊκή ρητορεία Ερντογάν δεν πρέπει να μας ξεγελά. Αν ήθελε θετική πορεία θα είχε ακυρώσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα είχε πάρει το Ορουτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, δε θα είχε ανανεώσει τη Navtex, θα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δε θα είχε κάνει ό,τι έκανε στα Βαρώσια», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Πρόκειται για απώλεια ευρωπαϊκού εδάφους, λόγω της κατοχής -η Κύπρος είναι ολόκληρη στην ΕΕ. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάνει ο Ερντογάν. Αρκετά με υποκρισία. Θέλουμε αυστηρές κυρώσεις για Τουρκία, να σταματήσει το εμπάργκο όπλων και να ανασταλεί και η τελωνειακή ένωση ακόμα. Οτιδήποτε άλλο είναι μειωτική για την αξιοπιστία και το μέλλον της ΕΕ», τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Δύο μηνύματα στην Τουρκία. Ζητάμε τη μεταβίβαση περιοχής στους νόμιμους κατοίκους με προσωρινή διοίκηση ΟΗΕ και απόσυρση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, που ζητάνε και ψηφίσματα ΟΗΕ», είπε ο Κώστας Μαυρίδης από τους Σοσιαλιστές. «Κύριε Μπορέλ, αρκετά με ψηφίσματα και ατζέντες, όσο επιμένετε σε πολιτική κατευνασμού, έρχεστε σε διάσταση με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και με την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Γιατί η ΕΕ δεν είναι μόνο εμπόριο όπλων με Τουρκία. Το μέγιστο συμφέρον μας είναι οι αξίες μας».

«Πριν στεγνώσει το μελάνι των συμπερασμάτων, η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις από Λιβύη μέχρι Καύκασο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους Σοσιαλιστές. «Μετονομάζοντας την κεντρική λεωφόρο και δίνοντάς του το όνομα του εισβολέα στην Κύπρο… Ο Ερντογάν περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και εσείς στρουθοκαμηλίζετε. Πάρτε αποφάσεις για να υπερασπιστείτε την αξιοπρέπεια των λαών που εκπροσωπείτε. Να σταματήσει το εμπόριο όπλων στην Τουρκία», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, για να κλείσει καταγγέλλοντας που το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το λόγο στον εκλεγμένο με την Χρυσή Αυγή και καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Γιάννη Λαγό. «Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για το Ευρωκοινοβούλιο γιατί δώσατε το λόγο σε κάποιον που η ελληνική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει σε εγκληματική οργάνωση για δολοφονίες, ντροπή!», είπε.

Μπορέλ: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Τουρκίας, με πληρώνετε για να βρω συμφωνία

Κατά τη δευτερολογία του ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε την ένταση σε ορισμένες από τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών και τόνισε ότι κατανοεί τους λόγους, διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη να βρει λύσεις. «Αυτή είναι η δουλειά μου, γι αυτό με πληρώνετε», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε εκ νέου τα μέλη του ΕΚ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης εξ ονόματος των κρατών μελών της βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ομοίως, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και δεσμεύεται πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στο σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

“Περιμένουμε το ίδιο από την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί της προκειμένου να συμβάλουμε σε αυτόν τον στόχο”, ανέφερε.

Επεσήμανε δε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις οποίες όπως είπε καλείται να προετοιμάσει. Ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, αλλά επεσήμανε ότι η δουλειά του ίδιου και της ΕΥΕΔ είναι να βρει λύσεις και προς αυτό  το σκοπό θα συνεχίσει να απευθύνεται στην Τουρκία. Κατέληξε δε λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα στην επόμενη του συνεδρίαση, όπως είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ