Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια φαινόμενο αψηφά το σύνδρομο Άσπεργκερ
Η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ είναι Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή (copyright: APimages)

ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ: Η 16ΧΡΟΝΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΨΗΦΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ

Η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, ακτιβίστρια και σύμβολο της κλιματικής αλλαγής, δεν πτοείται από τα βιτριολικά σχόλια εναντίον της στο Διαδίκτυο για το σύνδρομο Άσπεργκερ και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τη μάχη

Στον καιρό των ψευδών ειδήσεων, της παραπληροφόρησης και της συντηρητικής - ακροδεξιάς στροφής μεγάλων κομματιών των δυτικών κοινωνιών, στον καιρό της πόλωσης, ένα από τα βασικά θέματα που αποτελούν «πεδίο μάχης» είναι η κλιματική αλλαγή. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι υποστηρικτές του στάτους κβο, των συμφερόντων που κερδίζουν από τους υδρογονάνθρακες και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, και από την άλλη οι υπερασπιστές της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης των ρύπων και της δημιουργίας ενός ασφαλούς μέλλοντος για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Ξεχωριστό ρόλο στα δύο «στρατόπεδα» διαδραματίζουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐρ Μπολσονάρου από τη μία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η... 16χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία, Γκρέτα Τούνμπεργκ από την άλλη.

Είναι προφανές, αν δει κάποιος τους προαναφερθέντες κύριους εκφραστές των «αντιμαχόμενων πλευρών» ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) έχει πάρει θέση σε μία διαμάχη που την ξεπερνά σε τέτοιο βαθμό, που οι προσωπικές επιθέσεις τις οποίες δέχεται καθημερινά στο διαδίκτυο δεν προκαλούν πλέον καμία εντύπωση. Αυτό που δεν είναι και τόσο προφανές είναι ότι η 16χρονη Σουηδέζα, που έχει διαγνωστεί με Άσπεργκερ (σύνδρομο που την κατατάσσει στο φάσμα του αυτισμού) έχει οπλιστεί κατάλληλα, μέσα από την πορεία της, για τις επιθέσεις εναντίον της.

Πριν από έναν χρόνο κατέβηκε σε... απεργία από το σχολείο της και διαδήλωσε με ένα πλακάτ έξω από τη Βουλή της Σουηδίας, για την κλιματική αλλαγή (copyright: APimages)

Το απίστευτο σθένος της ήρθε στην επιφάνεια όταν προ ημερών η νεαρή ακτιβίστρια, η οποία προσφάτως πέρασε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο που κινείται με τη βοήθεια του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας, όχι μόνο δεν φάνηκε να πτοείται από τα βιτριολικά σχόλια εναντίον της στο διαδίκτυο, αλλά διαδήλωσε στις ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής και απάντησε και στους επικριτές της με αποστομωτικό τρόπο. Η απάντησή της ότι η διαφορετικότητά της είναι η υπερδύναμή της και πως οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον της αποτελούν σημάδι ότι οι αντίπαλοί της χάνουν, έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σλόγκαν, το οποίο αναπαρήγαγε, μεταξύ άλλων, και η επίσης υπέρμαχος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και πολιτική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, βουλευτής των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια φαινόμενο αψηφά το σύνδρομο Άσπεργκερ
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια φαινόμενο αψηφά το σύνδρομο Άσπεργκερ
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια φαινόμενο αψηφά το σύνδρομο Άσπεργκερ

Η ενόχληση που προκαλεί στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και σε όσους θεωρούν ότι το μοντέλο της αμετροεπούς εκμετάλλευσης των πόρων του πλανήτη λειτουργεί και δεν χρειάζεται αναθεώρηση, η δημόσια παρουσία και ο λόγος της Τούνμπεργκ μετρούν ήδη έναν χρόνο. Ξεκίνησε με το που η 15χρονη τότε μαθήτρια κατέβηκε σε... απεργία από το σχολείο της και διαδήλωσε με ένα πλακάτ έξω από τη Βουλή της Σουηδίας, προκειμένου να πιέσει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ακτιβιστική της δράση άρχισε πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς η Σουηδία πάλευε να σβήσει τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στα αχανή και παρθένα δάση της χώρας και λίγο πριν από τις περσινές εκλογές στη χώρα. Στο πλακάτ τής διαμαρτυρίας της καλούσε για μία γενική απεργία των μαθητών ούτως ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα επέτρεπαν στη χώρα να πετύχει τους στόχους για τη μείωση των ρύπων των εκπομπών άνθρακα που προβλέπεται στη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. Η νεαρή εμφανιζόταν με το ίδιο πλακάτ επί τρεις εβδομάδες συνέχεια έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου και εν τέλει τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν μαζί της.

 

Από εκεί και πέρα το όνομά της έγινε γνωστό διεθνώς, ενώ ο αγώνας της ενέπνευσε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές να ξεκινήσουν και αυτοί «απεργίες» για να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να λάβουν μέτρα για το κλίμα και το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών τους σε περισσότερες από 270 πόλεις παγκοσμίως. Έκτοτε η Τούνμπεργκ έχει παραστεί σε διαδηλώσεις, πορείες και εκδηλώσεις υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ενώ το όνομά της και ο αγώνας της έχουν απασχολήσει, μεταξύ άλλων, και συνεδριάσεις του ΟΗΕ. Έχει δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, έχει μιλήσει σε εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει υπερασπιστεί την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Ευρωκοινοβούλιο. Η σουηδική και η νορβηγική κυβέρνηση φέτος την άνοιξη συμφώνησαν να προτείνουν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης την Τούνμπεργκ, η Διεθνής Αμνηστία την έχει τιμήσει με το βραβείο του Πρέσβη Συνείδησης και το περιοδικό Time την έχει συμπεριλάβει στη λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

Η σουηδική και η νορβηγική κυβέρνηση συμφώνησαν να προτείνουν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης την Τούνμπεργκ (copyright: APimages)

Η Τούνμπεργκ στις δημόσιες τοποθετήσεις της, στο διαδίκτυο, αλλά και στις ομιλίες της δεν προειδοποιεί απλά το κοινό της για «την καταστροφή που έρχεται» σαν ένας μάντης κακών. Στο πανί του ιστιοπλοϊκού που τη μετέφερε στις ΗΠΑ για να διαδηλώσει έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Ενωθείτε υπό την επιστήμη». Η επίκλησή της στην επιστημονική έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή έχει προφανώς ως στόχο να αλλάξει το αφήγημα της απέναντι πλευράς, δηλαδή των συντηρητικών αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτήν τη «μάχη» της σύγχρονης εποχής, οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι όντως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Το πρόβλημα με το οποίο είναι, όμως, αντιμέτωπη η ανθρωπότητα είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν κάνει πολιτική. Η Τούνμπεργκ αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι την πολιτική μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνουν να δώσουν κυβερνήσεις, οργανισμοί, κινήματα και - όπως η ίδια η 16χρονη - άτομα που έρχονται από το... μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ