Σάνα Μαρίν: Πρωθυπουργός ετών 34 - Η νέα βασίλισσα της πολιτικής
Η 34χρονη Φινλανδή Σάνα Μαρίν με την ορκωμοσία της, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, θα σπάσει ένα πολιτικό παγκόσμιο ρεκόρ: αυτό της νεότερης πρωθυπουργού στα πολιτικά χρονικά του πλανήτη

ΣΑΝΑ ΜΑΡΙΝ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΤΩΝ 34 - Η ΝΕΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μεγάλωσε με δύο μητέρες στη Φινλανδία, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας που κατάφερε να σπουδάσει, έχει μια κόρη 22 μηνών και αναδείχθηκε νικήτρια απέναντι στην παραδοσιακή υπέργηρη πολιτική σκηνή της χώρας της

Η 34χρονη Φινλανδή Σάνα Μαρίν με την ορκωμοσία της, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, θα σπάσει ένα πολιτικό παγκόσμιο ρεκόρ: αυτό της νεότερης πρωθυπουργού στα πολιτικά χρονικά του πλανήτη… Οταν αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, η 34χρονη θα πάρει την πρωτιά για τον νεότερο επικεφαλής κράτους στον κόσμο, αφήνοντας δεύτερο τον 35χρονο Ουκρανό Ολέξιι Χόντσαρουκ. Αμέσως επόμενη είναι η 39χρονη Νεοζηλανδή Τζασίντα Αρντερν.

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες κατείχε τη θέση της υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Αντι Ρίνε. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός της χώρας αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν έχασε την εμπιστοσύνη ενός εκ των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της διαχείρισης της απεργίας των ταχυδρομικών υπαλλήλων. 

Σάνα Μαρίν: Πρωθυπουργός ετών 34 - Η νέα βασίλισσα της πολιτικής
Instagram
Σάνα Μαρίν: Πρωθυπουργός ετών 34 - Η νέα βασίλισσα της πολιτικής
Instagram
Σάνα Μαρίν: Πρωθυπουργός ετών 34 - Η νέα βασίλισσα της πολιτικής
Η Φινλανδή πρωθυπουργός με τον Μακρόν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (AP image)

Ποια είναι η Σάνα Μάριν

Η αλήθεια είναι πως το παρελθόν της νέας πρωθυπουργού της Φινλανδίας δεν είναι ευρέως γνωστό. Ακόμη και τα φινλανδικά Μέσα παρουσιάζουν λίγες και πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον Τύπο της Φινλανδίας, η 34χρονη Σάνα γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1985 στο Ελσίνκι και μεγάλωσε σε ένα σπίτι με δύο πολύ υποστηρικτικές μητέρες. Η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε τονίσει πως πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας την αίσθηση «πως είναι αόρατη». «Δεν μιλούσα σχεδόν ποτέ για την κατάσταση της οικογένειάς μου. Ελάχιστοι ήταν οι άνθρωποι που γνώριζαν πως έχω δύο μητέρες. Το στίγμα ήταν και είναι κάτι υπαρκτό» αναφέρει. «Είμαι από μια φτωχή οικογένεια και δεν θα μπορούσα να επιτύχω και να προχωρήσω αν δεν υπήρχε ένα ισχυρό κράτος κοινωνικής πρόνοιας και το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα» δήλωσε στην εφημερίδα «Helsingin Sanomat». Η Σάνα υπήρξε το πρώτο μέλος της οικογένειάς της το οποίο φοίτησε στο πανεπιστήμιο, παίρνοντας πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε. Διαθέτει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. 

Με την Κριστίν Λαγκάρντ (AP image)

Στα 34 της η Σάνα Μαρίν έχει γίνει ήδη μητέρα, καθώς έχει μια κόρη 22 μηνών. Γεγονός για το οποίο πολλοί ήδη τη συγκρίνουν με την 39χρονη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν. Ομως, ξεκαθάρισε ότι η μητρότητα δεν θα επηρεάσει την ικανότητά της να ασκεί τα πρωθυπουργικά καθήκοντα. Εξάλλου, κάποιοι φρόντισαν να βρουν πολύ γρήγορα λύση σε αυτό, μόλις έγινε γνωστό ότι θα γίνει πρωθυπουργός… «Καθώς αυτή η κατάσταση ήρθε ως έκπληξη, ήταν καθησυχαστικό το γεγονός ότι ο σύζυγός μου μου έστειλε μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι εκείνος και η μητέρα μου έχουν ήδη βρει τον τρόπο να χειριστούν τα πρακτικά ζητήματα της ανατροφής του παιδιού» δήλωσε σχετικά η Σάνα Μαρίν. 

Η Σάνα Μαρίν δεν θα μπορούσε και λόγω ηλικίας να έχει μακρύ πολιτικό παρελθόν. Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στο Τάμπερε, όταν και εξελέγη δημοτική σύμβουλος της πόλης το 2012. Τρία χρόνια αργότερα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, «εξαργυρώνοντας την 
πολυδιάστατη και ακούραστη δουλειά που παρείχε σε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της χώρας», όπως αναφέρει μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες της Φινλανδίας (σ.σ.: menaiset). Το 2019 της ανατέθηκε το υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. 

Η ίδια σημειώνει πως προέρχεται από την Κεντροαριστερά, υπογραμμίζοντας πάντως στις λιγοστές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει μέχρι σήμερα πως «ο πολιτικός χρωματισμός έχει πεθάνει». Η κρίση στην οποία μπήκε το κυβερνών κόμμα μετά την παραίτηση του Αντι Ρίνε και η διάλυση του κυβερνητικού σχηματισμού έφεραν στο προσκήνιο ένα πρόσωπο άγνωστο, αλλά την ίδια στιγμή φρέσκο και ικανό. Η Σάνα Μαρίν αναπλήρωσε το κενό του Ρίνε ακόμη και κατά την παρατεταμένη άδεια για λόγους υγείας που πήρε ο τελευταίος, και μάλιστα «κέρδισε» πολιτικούς αντιπάλους και πολίτες στην κρίσιμη μάχη της κάλπης με την ίδια επικεφαλής του ψηφοδελτίου. 

(AP image)

Κίνηση ματ

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να κάνει μια κίνηση «ματ» όχι τόσο στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά κυρίως στην «παραδοσιακή υπέργηρη πολιτική σκηνή», όπως έγραψε ο εκδότης της μεγαλύτερης συνδρομητικής εφημερίδας της χώρας, «Helsingin Sanomat», στο editorial της περασμένης Δευτέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σάνα Μαρίν, παρά το ότι θα ορκιστεί πρωθυπουργός, δεν είναι -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- η πρόεδρος του κόμματος με το οποίο εξελέγη. Τη θέση αυτή κατέχει ακόμη ο Αντι Ρίνε, ο οποίος αναμένεται πάντως να κάνει πίσω στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος και να της χαρίσει ακόμη ένα ρεκόρ: αυτό της νεότερης προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών. Πολιτικοί αναλυτές στη Φινλανδία αναφέρουν πως η νέα πρωθυπουργός της χώρας δεν θα μπορέσει να αλλάξει ριζικά πολλά από τα υφιστάμενα ζητήματα, καθώς υπάρχει ήδη προγραμματική συμφωνία με ακόμη τέσσερα κόμματα, με τα οποία και πάλι θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Παρά ταύτα, η Σάνα Μαρίν, το κόμμα της οποίας κέρδισε στις εκλογές του περασμένου Απριλίου με πολύ μικρή διαφορά, έχει ξεκαθαρίσει πως οι πολιτικές της δεν πρόκειται να είναι «επαγγελματικού και διεκπεραιωτικού τύπου».

Στις πρώτες της δηλώσεις υπογράμμισε στους δημοσιογράφους πως «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε προκειμένου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών». Οπως είναι λογικό, ρωτήθηκε εκατοντάδες φορές ήδη για το νεαρό της ηλικίας της, απαντώντας «ποτέ δεν απασχόλησε η ηλικία ή το φύλο μου. Το μόνο που σκέφτομαι είναι οι λόγοι για τους οποίους ασχολήθηκα με την πολιτική και οι λόγοι για τους οποίους μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες». Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός πως ακόμη και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος της χώρας δεν έχει γράψει ούτε μία λέξη για το νεαρό της ηλικίας της νέας πρωθυπουργού, τονίζοντας πάντως πως «τα προβλήματα είναι υπαρκτά και απαιτούν λύσεις, είτε είσαι νέος είτε είσαι μεγαλύτερος, είτε είσαι γυναίκα είτε είσαι άνδρας. Αλλωστε τα προβλήματα είναι κοινά και δεν κάνουν διακρίσεις».

Σάνα Μαρίν: Πρωθυπουργός ετών 34 - Η νέα βασίλισσα της πολιτικής
Instagram
Σάνα Μαρίν: Πρωθυπουργός ετών 34 - Η νέα βασίλισσα της πολιτικής
Instagram
Σάνα Μαρίν: Πρωθυπουργός ετών 34 - Η νέα βασίλισσα της πολιτικής
Instagram

ΧΏΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ
Κυβερνητικός συνασπισμός με αρχηγούς πέντε γυναίκες 

Μπορεί για κάποιους η εκλογή της Σάνα Μαρίν να αποτελεί σύμπτωση, αλλά η συγκεκριμένη είναι μια περίπτωση στην οποία οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Ακόμη και πριν από δύο δεκαετίες πολλά από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας είχαν στις τάξεις τους πολύ περισσότερες γυναίκες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, και μάλιστα όχι σε ρόλους «διακοσμητικούς». Από το 1983 το 30% των βουλευτών ήταν γένους θηλυκού και μέχρι το 2007 το συγκεκριμένο ποσοστό είχε φτάσει στο 40%. H Σανά Μαρίν θα γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, μετά τις Ανέλι Γιατενμάκι και Μαρί Κιβινιέμι, οι οποίες, αν δεν «μακροημέρευσαν» (η μεν πρώτη έμεινε στην εξουσία για μόλις 68 ημέρες, από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ενώ η δεύτερη κυβέρνησε ακριβώς για ένα έτος, από τις 22 Ιουνίου του 2010), κατέστησαν σαφές πως η Φινλανδία είναι μια χώρα στην οποία η άσκηση εξουσίας στο ανώτατο επίπεδο από γυναίκες δεν είναι ταμπού.

04.jpg

Η Φινλανδία είναι, τέλος, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία το 47% των βουλευτών είναι γυναίκες… με μόνο μια μικρή παρένθεση με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Γιούχα Σίπιλα το 2015, όταν το ποσοστό των γυναικών στο Κοινοβούλιο υποχώρησε στο 36% – και όλα αυτά σε ένα Κοινοβούλιο 200 μελών… Σημειώνεται επίσης πως ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από πέντε διαφορετικά κόμματα που έχουν ως επικεφαλής γυναίκες, τέσσερις εκ των οποίων μάλιστα είναι κάτω των 35 ετών. Η επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας, Λι Αντερσον, είναι 32 ετών, η Μαρία Οχίσαλο των Πρασίνων είναι 34 ετών, η Κάτρι Κουλμούνι των Κεντρώων και επόμενη υπουργός Οικονομικών είναι 32 ετών και μόνο η Αννα Χέντρικσον του Λαϊκού Κόμματος κουβαλά την «εμπειρία» 55 χρόνων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κρυφός Παράδεισος του Πηλίου (και του Mamma Mia!) που συνδυάζει βουνό και θάλασσα είναι ό,τι πρέπει για την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου

TRAVEL
Ο κρυφός Παράδεισος του Πηλίου (και του Mamma Mia!) που συνδυάζει βουνό και θάλασσα είναι ό,τι πρέπει για την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ