Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Ροχανί: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν»
Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν/(Hasan Shirvani/Mizan News Agency via AP)

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Ροχανί: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν»

Τελευταία Ενημέρωση
«Σκόπιμη δολοφονία» διερευνά η Ουκρανία στην κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους – Ολες οι τελευταίες εξελίξεις

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, σχετικά με την παραδοχή των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν που ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Ζελένσκι γράφει: «Η παραδοχή για κατάρριψη του αεροσκάφους είναι ένα βήμα προς της σωστή κατεύθυνση. Επικεντρωνόμαστε στην ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων και της επιστροφής τους στην Ουκρανία. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω νομική και τεχνική συνεργασία».

Ετσι κι αλλιώς, ως «σκόπιμη δολοφονία και καταστροφή αεροσκάφους» από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, διερευνά πλέον την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους η Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα Σάββατο η ουκρανική Γενική Εισαγγελία.

"Με βάση τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, αλλά και από Ουκρανούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες στο χώρο της τραγωδίας ... η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτηρισμό του ποινικού αδικήματος", αναφέρεται σε δήλωση. "Η έρευνα θα συνεχιστεί σύμφωνα με τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας, για σκόπιμη δολοφονία δύο ή περισσότερων ανθρώπων και την καταστροφή του αεροσκάφους". Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία, το Κεντρικό Τμήμα Ερευνών της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας έχει "δοθεί εντολή να διενεργήσει προδικαστική έρευνα" για την υπόθεση.

Οδηγίες και άδεια για να γυρίσει έλαβε το μοιραίο αεροσκάφος λίγο πριν την κατάρριψη του από ιρανικό πύραυλο, όπως παραδέχθηκε και επίσημα πλέον η Τεχεράνη και οι Φρουροί της Επανάστασης. «Από λάθος» κατέρριψε το ουκρανικό αεροσκάφος παραδέχεται ο ιρανικός στρατός

"Είχαμε καθησυχάσει επειδή το αεροσκάφος είχε επικοινωνία με το αεροδρόμιο, με τον πύργο ελέγχου, μέχρι την τελευταία στιγμή" δήλωσε ο CEO της αεροπορικής εταιρείας Yevgenii Dyhkne το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. "Υπήρξαν διαπραγματεύσεις για τη διαδρομή, είχαν άδεια να γυρίσουν, έτσι όλα αυτά συνδέονται τώρα με την έρευνα και είμαι σίγουρος ότι θα περιληφθούν σε έγγραφα εγκαίρως". Ερωτηθείς ποια είναι τα τελευταία λόγια του πιλότου, ο Dykhne είπε ότι δεν μπορούσε να πει, αλλά ο Αντιπρόεδρος της UIA Ihor Sosnovsky είπε ότι η τελική επικοινωνία μεταξύ του αεροσκάφους και του πύργου ελέγχου ήταν η εντολή του πύργου να "πάρει ύψος και να γυρίσει ".

Ο Sosnovsky πρόσθεσε: "Δεν έχω το δικαίωμα να σας πω τι έχουν πει. Αυτό είναι ανέντιμο και αυτό δεν είναι σωστό, διότι αυτά διερευνώνται, δεν έχω κανένα δικαίωμα να σας πω τι έχουν πει. "

"Μακάρι να ήμουν νεκρός"

Ο γενικός ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε νωρίτερα ότι το Ιράν κατέρριψε με πύραυλο το αεροσκάφος, αφού η Τεχεράνη "ήταν ήδη σε εγρήγορση μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ". Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο μικρής εμβέλειας όταν θεωρήθηκε ότι πρόκειται για αμερικανικό πύραυλο. Ο χειριστής αναγνώρισε το αεροπλάνο ως πύραυλο αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την κεντρική διοίκηση της εναέριας άμυνας για να το επιβεβαιώσει. "Οπότε έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο να το σκοτώσει ή όχι και αποφάσισε να το κάνει", δήλωσε ο Hajizadeh. Ο χειριστής είχε 10 δευτερόλεπτα για να πάρει την απόφαση. "Μακάρι να ήμουν νεκρός" είπε αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για το περιστατικό.

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι είχε ζητήσει να μην πετάξει καμία εμπορική πτήση στο Ιράν μέχρι να ηρεμήσει η ένταση με τις ΗΠΑ, ωστόσο, όπως είπε, οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν εξουσία να δώσουν τέτοιες εντολές, επέλεξαν να μην το κάνουν. Μετά την παραδοχή για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, η Ουκρανία αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας, και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν, ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι: "Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξάγει πλήρη και ανοιχτή έρευνα, να προσάγει υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη."

Για "εθνική τραγωδία" έκανε λόγο ο Καναδός Πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ζήτησε διαφάνεια κατά τη διεξαγωγή των ερευνών: "Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα."Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε το Ιράν να "αντιμετωπίσει αυτήν την τρομερή καταστροφή". "Η Τεχεράνη πρέπει να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτήν την τρομερή καταστροφή, ώστε να μην συμβεί ξανά ".

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η παραδοχή του Ιράν ήταν "ένα σημαντικό πρώτο βήμα" και ότι τώρα απαιτείται διαφανής έρευνα. "Χρειαζόμαστε τώρα μια διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα και ο επαναπατρισμός των νεκρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί στενά με τον Καναδά, την Ουκρανία και τους άλλους διεθνείς εταίρους μας που επλήγησαν από αυτό το ατύχημα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί. "

Θέλει συνεργασία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι αναμένει από το Ιράν να "συνεργαστεί πλήρως και να προβεί σε διεξοδική και διαφανή έρευνα". "Η ΕΕ αναμένει ότι το Ιράν θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως και να διεξάγει μια διεξοδική και διαφανή έρευνα, η οποία θα πρέπει να τηρεί τα διεθνή πρότυπα, για τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε αυτή η τραγωδία. να ληφθεί μέριμνα ώστε το φρικτό αυτό ατύχημα να μην ξανασυμβεί. ".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ