χρηματιστήριο
Φωτογραφία αρχείου (Pexels)

Κοροναϊός: Κραχ στο Χρηματιστήριο, σοκ στην παγκόσμια αγορά

Τελευταία Ενημέρωση

Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού έχει άμεσες συνέπειες στην οικονομία, καθώς οι δείκτες καταγράφουν μεγάλες απώλειες σε Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και στη Wall Street. Προσπάθεια από την ΕΚΤ να περιοριστεί η «ζημιά», ενώ και οι χώρες έχουν προχωρήσει σε έκτακτα προληπτικά μέτρα.

Οι απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν τρομακτικές και συγκεκριμένα της τάξης του 10,61%, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να φτάνει τις 538,55 μονάδες. Το προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο είχε καταγραφεί στη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2016 (537,10 μονάδες),  Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 41,25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,479 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 95,444 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 60.187.743 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,93%. Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-16,24%), των Πρώτων Υλών (-15,31%) και των Τροφίμων (-14,97%).

Λίγο πριν κλείσουν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν ελεύθερη πτώση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιδημία του COVID-19 και απογοητευμένοι από τα μέτρα της ΕΚΤ. Στις 17.45 (ώρα Ελλάδας) ο δείκτης FTSE-100 υποχωρούσε στις 5.287,86 μονάδες, με απώλειες 10,02%, και οδεύει προς μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του. Πάνω από 10% οι απώλειες για τον CAC-10 του Παρισιού.

Στη Wall Street, ο S&P 500 έκανε βουτιά 7% κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, πυροδοτώντας τον αυτόματο μηχανισμό ολιγόλεπτης διακοπής συναλλαγών στο NYSE. Απώλειες 1.600 μονάδων ή 7% και για τον Dow Jones, σε ελεύθερη πτώση και ο τεχνολογικός Nasdaq.

Τα μέτρα 

Οι κυβερνήσεις και πολλές Κεντρικές Τράπεζες λαμβάνουν μέτρα για να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία. Μάλιστα η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως θα διενεργήσει επιπρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης σε μία πρώτη αντίδραση την κρίση της πανδημίας του κοροναϊού.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει έναν «προσωρινό φάκελο» πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους «διασφαλίζοντας μια ισχυρή συμβολή από τα προγράμματα αγορών του ιδιωτικού τομέα».

«Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πρόγραμμα για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), αυτό θα στηρίξει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας», τονίστηκε.

Τέλος ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ανακοίνωσε την προσωρινή κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών και την αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) τους για το 2020.

Η ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει έως τώρα σε ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η Κομισιόν θα συστήσει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο ύψους 25 δισ. ευρώ από υφιστάμενους πόρους για να απορροφήσει το πλήγμα σε ευάλωτους τομείς των οικονομιών της περιοχής.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για έκτακτες δαπάνες ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19 και την ανάπτυξη εμβολίων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην πρώτη έκτακτη κίνηση που έκανε από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι επενδυτές αναμένουν και άλλες μειώσεις των επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες.

Καναδάς

Ο υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση «σχεδιάζει να λάβει πρωτοβουλίες αυτή την εβδομάδα», καθώς ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον κοροναϊό στον Καναδά, με τη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου να αναμένεται πλήξει σκληρά την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό αργού στον κόσμο.

Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 1,25% από 1,75%, με τις αγορές να προβλέπουν περαιτέρω μείωση τον επόμενο μήνα. Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το επιτόκιο αυτό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ήταν το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και πρόσφερε στις τράπεζες φθηνότερη χρηματοδότηση και τη μείωση των υποχρεωτικών κεφαλαίων τους, σε μία έκτακτη κίνηση για να προστατεύσει τη βρετανική οικονομία από την αποδιάρθρωση που προκαλείται από την έξαρση του κοροναϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μέτρα με τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του αναμενόμενου πλήγματος στη βρετανική οικονομία.

Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Η κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες την αναστολή ορισμένων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενεργοποιεί κρατικά επιδοτούμενα σχήματα εργασίας με μειωμένο ωράριο, ενώ έχει ζητήσει από την κρατική επενδυτική τράπεζα να εγγυάται δάνεια που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων ταμειακών προβλημάτων.

Το Παρίσι έχει επιτρέψει, επίσης, στις εταιρείες να επικαλούνται κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κοροναϊού, αν δεν μπορούν να τιμήσουν συμβάσεις που έχουν με το δημόσιο τομέα και ασκεί πίεση στις μεγάλες εταιρείες να δείξουν αντίστοιχη επιείκεια στους υπεργολάβους τους.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κοροναϊό.

Οι πληρωμές για στεγαστικά δάνεια θα ανασταλούν σε όλη τη χώρα και το ιταλικό τραπεζικό λόμπι ΑΒΙ δήλωσε ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν αναστολή πληρωμών των δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού.

Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε τη διάθεση 110,5 δισ. γιουάν (15,9 δισ. δολαρίων) για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το Πεκίνο ενίσχυσε τη χρηματοδοτική στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τον ιό και η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε αρκετά από τα βασικά επιτόκιά της, περιλαμβανομένου του επιτοκίου αναφοράς, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χορηγούν φθηνά δάνεια και να προχωρούν σε ελαφρύνσεις πληρωμών για τις εκτεθειμένες επιχειρήσεις.

Η Κίνα θα τροποποιήσει την περιβαλλοντική εποπτεία των εταιρειών για να βοηθήσει στην επανέναρξη της παραγωγής που είχε σταματήσει λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε και δεύτερο πακέτο δαπανών, ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων, εστιάζοντας στη στήριξη των μικρών και μεσαίων εταιρειών, καθώς οι ανησυχίες κορυφώνονται σχετικά με τους κινδύνους για την εύθραυστη οικονομία της.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δεσμεύτηκε να τροφοδοτήσει με περισσότερη ρευστότητα τις αγορές και να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα μπορεί επίσης να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες, που πλήττονται από τον κορωνοϊό, δεν θα αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα, σύμφωνα με πηγές.

Ινδία

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας σχεδιάζει να διοχετεύσει νέα ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με έναν δεύτερο γύρο μακροπρόθεσμων πράξεων ρέπος, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, εν μέσω φόβων ότι η έξαρση του κοροναϊού θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση πιέζει τις κρατικές τράπεζες να εγκρίνουν νέα δάνεια, που φθάνουν τις 500-600 δισ. ρουπίες έως το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νότια Κορέα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης ύψους 9,8 δισ. δολαρίων. Ο υπουργός Οικονομικών Χονγκ Ναμ-Κι δήλωσε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, θα δώσει χρήματα για το σύστημα υγείας, τη φροντίδα των παιδιών και τις υπαίθριες αγορές.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ