Υπουργείο Οικονομικών: Το ποσοστό στο βασικό και το δυσμενές σενάριο της ύφεσης
(Eurokinissi)

Υπουργείο Οικονομικών: Το ποσοστό στο βασικό και το δυσμενές σενάριο της ύφεσης

Τελευταία Ενημέρωση
Στο 7,9% θα μπορούσε να ανέλθει φέτος η ύφεση εάν τα πράγματα "στραβώσουν" και επαληθευθεί το δυσμενές σενάριο και όχι το βασικό που περιορίζει στο 4,7% την ύφεση, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Επιστροφή στα πρωτογενή ελλείμματα φέτος.

Δύο σενάρια για την ύφεση φέτος, ένα βασικό με πτώση του ΑΕΠ κατά 4,7% και ένα δυσμενές με πτώση του ΑΕΠ κατά 7,9% περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας το οποίο έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, όπως προβλέπεται ενσωματώνοντας τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης.

Οι προβλέψεις του Προγράμματος ενσωματώνουν και τις πρώτες εκτιμήσεις για το πρωτογενές έλλειμμα φέτος, την πρώτη χρονιά επιστροφής της οικονομίας σε πρωτογενή ελλείμματα που θα φθάσει φέτος στο 2,8% του ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο κατά το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σενάρια «κτίστηκαν» πάνω σε μια αρχική πρόβλεψη για ύφεση 10% φέτος, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα στήριξης της οικονομίας, το οποίο καταλήγει στο βασικό σενάριο για ύφεση 4,7% με τη λήψη των μέτρων.

Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους.

Συγκεκριμένα:

  • Το Υπουργείο Οικονομικών, με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απέστειλε την περασμένη Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης.

Αυτές έχουν ως ακολούθως:

 

Βασικό σενάριο

Δυσμενές σενάριο

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας

-4,7%

-7,9%

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 χωρίς τα μέτρα

-10,0%

-13,2%

Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, κατά ESA

-1,9%

-2,8%

  • Λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του κορονοϊού, το Πρόγραμμα εμπεριέχει δύο σενάρια, το βασικό (ύφεση 4,7%) και το δυσμενές (ύφεση 7,9%), μετά τη λήψη μέτρων. Η οικοδόμηση των σεναρίων ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%. Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και έπειτα.
 

Ποσό (σε δισ. ευρώ)

% ΑΕΠ

Συνολική αξία μέτρων

17,348

9,7%

Συνολικό ταμειακό κόστος μέτρων

12,349

(11,546 μετά τις επιστροφές)

6,9%

(6,5%)

   

εκ των οποίων:

 

 

Δημοσιονομικό κόστος

10,349

(9,546 μετά τις επιστροφές)

5,8%

(5,4%)

εκ των οποίων αναστολές φόρων και εισφορών

2,332

(1,562 μετά τις επιστροφές)

1,3%

(0,9%)

 

 

 

Ταμειακό κόστος χορήγησης δανείων με εγγυήσεις

2,000

1,1%

Συνολική χορήγηση δανείων με εγγυήσεις μετά τη μόχλευση

7,000

3,9%

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους. Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

  • Τα δημοσιονομικά και ταμειακά μέτρα που περιέχει το σενάριο είναι αυτά που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Δεν περιέχουν το συνολικό δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος των μέτρων που θα απαιτηθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται:
  • Επιδότηση βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του Προγράμματος SURE.
  • Χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.
  • Νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες (τουρισμό, μεταφορές κ.λπ.) και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, η συνολική αξία των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία αφορά πραγματική ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών απαντά επίσης στον Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η Κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%, μετά τη λήψη των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων. Επίσης, αντί να αναμασά εμμονικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι «η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019», ας συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ειδικότερα, για το 2019:

  • Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!
  • Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8% το 4ο τρίμηνο του 2019, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007!
  • Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% το 4ο τρίμηνο του 2019, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006! Το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων παρουσιάστηκε παραπάνω, αναλυτικά και με πλήρη διαύγεια.«Είναι απορίας άξιον πώς ένας οικονομολόγος, που έχει διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών, επιμένει ότι η  αναστολή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων, την οποία προτείνει για 6 μήνες (με προοπτική παράτασης στους 9 μήνες), δεν έχει ταμειακό κόστος. Τον ενημερώνουμε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 52 δισ. ευρώ ετησίως και 23 δισ. ευρώ για τους έξι μήνες της περιόδου Μαρτίου-Αυγούστου. Παρακαλούμε να το λάβει υπόψη στην ποσοτικοποίησή του και να επανέλθει με μια πιο σοβαρή πρόταση. Γιατί θα αντιληφθεί ότι η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε νέα μνημόνια, τα οποία εμείς θα αποφύγουμε.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ