Πώς τα λάθη και τα μνημόνια «έφαγαν» τα αναδρομικά των ενστόλων

Πώς τα λάθη και τα μνημόνια «έφαγαν» τα αναδρομικά των ενστόλων

Τελευταία Ενημέρωση
Πολλοί συνταξιούχοι των ειδικών µισθολογίων πήραν µικρό µέρος από τα οφειλόµενα επειδή πέρασαν πάνω από το όριο της καταβαλλόµενης σύνταξης

Πολύ µικρότερα ποσά αναδροµικών από αυτά που περίµεναν είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασµούς χιλιάδες απόστρατοι και συνταξιούχοι των ειδικών µισθολογίων. Αυτό ήταν αποτέλεσµα της ενεργοποίησης των µνηµονιακών µειώσεων στις συντάξεις, καθώς µε την καταβολή των αναδροµικών πολλοί συνταξιούχοι των ειδικών µισθολογίων πέρασαν πάνω από το όριο της καταβαλλόµενης σύνταξης που συνεπάγεται µειώσεις.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις µεγάλων µειώσεων που ξεπερνούν ακόµη και το 70% λόγω της ενεργοποίησης των µνηµονιακών µειώσεων στις συντάξεις, την παρακράτηση του φόρου εισοδήµατος και την εισφορά για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη είναι αυτές των αποστράτων µε υψηλό βαθµό.

Για παράδειγµα, ένας συνταξιούχος ο οποίος αποστρατεύτηκε µε τον βαθµό του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού δικαιούται µεικτό ποσό αναδροµικών ύψους 13.630 ευρώ. Σε αυτό το ποσό οι συνολικές κρατήσεις ανέρχονται στα 10.386 και έτσι το καθαρό ποσό που καταβλήθηκε την Παρασκευή στον τραπεζικό του λογαριασµό ήταν µόλις 3.244 ευρώ, δηλαδή οι κρατήσεις ανήλθαν στο απίστευτο ποσοστό του 76,1%.

Καταγράφηκαν, όµως, και χειρότερες περιπτώσεις. Σε απόστρατο συνταγµατάρχη µε 35 χρόνια υπηρεσίας και µεικτή σύνταξη σήµερα 1.665 ευρώ δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αναδροµικών. Σε χήρα αποστράτου της Πολεµικής Αεροπορίας το µεικτό ποσό των αναδροµικών ήταν µόλις 99 ευρώ και σε αυτά έγιναν κρατήσεις, µε αποτέλεσµα το καθαρό ποσό που εισέπραξε να διαµορφώνεται στα 79 ευρώ. Πρώην αρχηγός του Λιµενικού, ο οποίος ανέµενε αναδροµικά περίπου 4.000 ευρώ, είδε ότι στον τραπεζικό του λογαριασµό δεν είχε κατατεθεί ούτε ευρώ.

Οπως τονίζει ο κ. Σπύρος Περβενάς, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωµατικών Ναυτικού, «έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου για αποστράτους µε τον ίδιο βαθµό αποστρατείας και τα ίδια έτη υπηρεσίας καταβλήθηκαν ποσά αναδροµικών που διαφέρουν σηµαντικά µεταξύ τους». Ο ίδιος τονίζει ότι είναι πολύ µεγάλη η πιθανότητα να έχουν γίνει σηµαντικά λάθη από την πλευρά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος υπολόγισε το ποσό των αναδροµικών, αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο υπολόγισε όλες τις κατηγορίες των κρατήσεων.

Μάλιστα, ο ίδιος σηµειώνει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις αρνητικών αναδροµικών, δηλαδή αποστράτων οι οποίοι λόγω της καταβολής αναδροµικών πέρασαν το όριο των συνολικών καταβαλλόµενων συντάξεων άνω των 20.000 ευρώ και τέθηκε σε ισχύ µνηµονιακός «κόφτης» 5% επί του συνόλου των καταβαλλόµενων ποσών. Ετσι, όταν µε το ποσό των αναδροµικών το όριο των καταβαλλόµενων συντάξεων ξεπερνά οριακά τα 20.000 ευρώ, τότε προκύπτει πρόσθετη παρακράτηση ύψους 1.000 ευρώ.

Εξι κατηγορίες

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα αναδροµικά ενεργοποίησαν έως και έξι κατηγορίες µειώσεων και συγκεκριµένα:

  • την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
  • την περικοπή του µνηµονιακού νόµου 4024/2011
  • την περικοπή του µνηµονιακού νόµου 4051/2012
  • τη µείωση του νόµου 4093/2012
  • τις κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη
  • την παρακράτηση 20% για φόρο εισοδήµατος.

Μάλιστα µε την παρακράτηση αυτή εξαντλείται και η φορολογική υποχρέωση, καθώς αυτό προβλέπεται µε διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Τον χριστουγεννιάτικο «µποναµά» των αναδροµικών έλαβαν, έστω και συρρικνωµένο, περίπου 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών µισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστηµιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί κ.ά.).

Τα αναδροµικά πιστώθηκαν σε πέντε κατηγορίες συνταξιούχων για χρονικό διάστηµα από 16,5 µήνες έως και 47 µήνες, κατ’ αντιστοιχία µε το χρονικό διάστηµα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Καταληκτική ηµεροµηνία καταβολής αναδροµικών για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών µισθολογίων θεωρήθηκε η υπαγωγή στον νόµο Κατρούγκαλου. Το κονδύλι για τους συνταξιούχους των ειδικών µισθολογίων ανήλθε σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ µεικτά). Υψηλότερα ποσά αναδροµικών έλαβαν οι δικαστικοί (έως 4.550 ευρώ) και οι πανεπιστηµιακοί (έως 4.350 ευρώ). Από την πλευρά του ΕΦΚΑ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν έχει δοθεί ακόµη κάποια εξήγηση για τα κουτσουρεµένα ποσά και τα «παρατράγουδα» µε την καταβολή διαφορετικών ποσών για αποστράτους που είχαν τον ίδιο βαθµό αποστράτευσης και τα ίδια έτη υπηρεσίας.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι οι απόστρατοι δεν µπορούν ακόµη να πληροφορηθούν επακριβώς το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης των αναδροµικών που δικαιούνται, καθώς το σχετικό ηλεκτρονικό σύστηµα µε τα εκκαθαριστικά αναµένεται να είναι διαθέσιµο µετά τις 15 Ιανουαρίου. Εκεί θα φανεί και τι ακριβώς έχει συµβεί σε κάθε περίπτωση. ∆ιαπιστώσεις αποστράτων Σε ανακοίνωσή του για το ζήτηµα το Συντονιστικό των τριών ενώσεων αποστράτων τονίζει ότι «µετά τη µεταφορά στους λογαριασµούς των αποστράτων και των ορφανικών οικογενειών αυτών, των λεγοµένων αναδροµικών (στην ουσία παρανόµως παρακρατηθείσεςπερικοπείσες συντάξιµες αποδοχές), διεπιστώθησαν τα ακόλουθα:

  • Πολύ λιγότερα ποσά από αυτά τα οποία υπολόγιζαν.
  • Τεράστιες διαφορές στα ποσά για ίδιες κατηγορίες δικαιούχων.
  • Περιπτώσεις µε µηδενικά ή ευτελή ποσά. Είναι σαφές ότι ο Ν. 4574/18 και η κανονιστική αυτού ΚΥΑ, που αφορούν τους αποστράτους, είναι εκτός πνεύµατος και γράµµατος των αποφάσεων του Συµβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ως αντισυνταγµατικές τις περικοπές στις συντάξεις του Ν. 4093/12.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ