Ερμού
Πολίτες στην Ερμού. Αυτήν την εικόνα περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο (copyright: Eurokinissi/Γεωργία Παναγοπούλου)

Αντίστροφη μέτρηση για τα Open Malls - Τι προσδοκούν οι έμποροι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας που υλοποιούν το πρόγραμμα των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού ή του διαγωνιστικού μέρους του έργου και παράλληλα κάποιοι έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται το τεχνικό τμήμα του.

«Σάρκα και οστά» ετοιμάζεται να πάρει το φιλόδοξο project των open malls. Ένα εγχείρημα που σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτελέσει ανάχωμα στα οργανωμένα εμπορικά κέντρα, τα οποία «επελαύνουν» τα τελευταία χρόνια. Το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δυναμικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων στις πόλεις βρίσκεται στο στάδιο εκκίνησης.

Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας που υλοποιούν το πρόγραμμα των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (όπως είναι στα ελληνικά), το οποίο έχει διάρκεια τριών χρόνων βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού ή του διαγωνιστικού μέρους του έργου και παράλληλα κάποιοι έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται το τεχνικό τμήμα του. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα περισσότερα έργα να ξεκινήσουν και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου είναι μεγάλες καθώς εάν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να δώσει «νέα πνοή» στις εμπορικές πιάτσες των πόλεων. «Εάν στηθούν σωστά μπορεί να αποτελέσουν μια σοβαρή απάντηση στα οργανωμένα malls», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να συζητείται εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία εκτιμάται πως μπορεί να αναβαθμίσει την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών, δίνοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Η αισθητή βελτίωση των υποδομών στους δημόσιους χώρους, η αισθητική αναβάθμιση της τοπικής αγοράς σε συνδυασμό με την καθαριότητα και ενδυναμωμένο το αίσθημα της ασφάλειας είναι στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Επιπλέον, το πρόγραμμα σύμφωνα με τους εμπόρους έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό που έχουν σήμερα οι εμπορικές περιοχές της χώρας: τον σχεδιασμό και τη λειτουργία έξτρα υπηρεσιών προς όφελος των καταναλωτών καθώς και μία κεντρικά σχεδιασμένη στρατηγική που θα αφορά την ομαδική προβολή των καταστημάτων, συντονισμένες εμπορικές πρακτικές και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Όπως λέει στην «Ημερησία», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, «σκοπός των έργων, μεταξύ των άλλων, είναι να επανασυστήσουν τις τοπικές αγορές με ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο τόσο στον Έλληνα καταναλωτή όσο και στον αλλοδαπό τουρίστα, και να αναδείξουν με πρωτοποριακό τρόπο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αυτές έχουν έναντι των μεγάλων Mall».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «η καλύτερη εξυπηρέτηση, η μεγαλύτερη γνώση των αναγκών του καταναλωτή και η αποτελεσματικότερη ικανοποίησή του, η προσωπική επαφή με τους επιχειρηματίες και τους υπαλλήλους, η παραμονή του τοπικά παραγόμενου εισοδήματος στην τοπική αγορά, συνδυάζεται μέσω των Open Malls με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, την ανάδειξη και άλλων στοιχείων των τοπικών αγορών, όπως η ψυχαγωγία και ο Πολιτισμός, καθώς και με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Πιστεύουμε ότι αυτά είναι στοιχεία που θα εκτιμήσει ο καταναλωτής, και θα καταστήσει τις τοπικές αγορές και πάλι ως προτιμητέους προορισμούς για τις αγορές του».

«Οι προϋποθέσεις επιτυχίας»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, πάντως, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των έργων είναι η αρμονική, αποδοτική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των Δικαιούχων Ο.Τ.Α. και των συνδικαιούχων Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων. «Πρόκειται», όπως λέει, «για ένα καινοτόμο εγχείρημα από την άποψη του σχήματος υλοποίησης που πρέπει όλοι οι φορείς να το στηρίξουν και αυτό κάνουμε και εμείς ΕΣΕΕ».

Η συνειδητή συμμετοχή των επιχειρηματιών στην ομαδική συνεργασία για την προβολή πρώτα της εμπορικής περιοχής που δραστηριοποιούνται και μετά της δικιάς τους εταιρείας ή των προϊόντων τους λογίζεται ως το μεγαλύτερο θέμα πού πρέπει να επιλυθεί.

Κρίσιμης σημασίας θεωρείται και η επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων των έργων και μετά το πέρας της χρηματοδότησης. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, ο κ. Καρανίκας υπογραμμίζει πως «είναι απαραίτητη η υιοθέτηση καινοτόμων, συνεργατικών επιχειρηματικών μοντέλων, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στη νέα αυτή προσπάθεια». Τη διάσταση αυτή επισημαίνει και ο κ. Καφούνης, λέγοντας πως «χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην επόμενη μέρα, και συγκεκριμένα στη λειτουργία του θεσμού. «Η επόμενη μέρα είναι ίσως πιο σημαντική», αναφέρει με έμφαση.

Μεγαλεπήβολα σχέδια για την Αθήνα

Ο κ. Καφούνης αποκαλύπτει πως τα σχέδια για το project του open mall στην Αθήνα είναι αρκετά μεγαλεπήβολα καθώς δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλές αγορές της πρωτεύουσας και δεν περιορίζονται μόνο στους γνωστούς εμπορικούς δρόμους. Δεν κρύβει πως φιλοδοξία των εμπλεκομένων φορέων είναι το συγκεκριμένο εγχείρημα να αποτελέσει «οδηγό» και για την υλοποίηση των υπόλοιπων open mall στις διάφορες πόλεις της χώρας. «Φιλοδοξούμε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο και πρωτοποριακό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο σχεδιασμό του project συμμετέχει ενεργά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον ΕΣΑ και παρακολουθεί την εξέλιξη του εγχειρήματος. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα αρχίσουν οι πρώτες παρεμβάσεις ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις.  

Τα open malls, σύμφωνα με τον κ. Καφούνη θα βοηθήσουν τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας να εκμεταλλευθεί καλύτερα τις αυξημένες τουριστικές ροές. Σε αντίθεση με την αντίληψη που υπάρχει, έρευνες δείχνουν ότι με εξαίρεση το Μοναστηράκι και την Πλάκα που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό, οι εμπορικές επιχειρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας έχουν καρπωθεί ελάχιστα από την τουριστική έκρηξη της πρωτεύουσας.

«Λιγότερες από μια στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις επωφελούνται σήμερα από τον τουρισμό», υπογραμμίζει ο κ. Καφούνης και τονίζει την ανάγκη να αλλάξει αυτή η κατάσταση. «Θέλουμε να ανεβάσουμε το Athens shopping. Είναι τεράστια ευκαιρία και χρειάζεται να βοηθήσουν όλοι».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ