Pixabay
Pixabay

Ο παράδεισος του BBQ: Τα μυστικά για ένα πετυχημένο μπάρμπεκιου

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η σωστή φωτιά και το κόψιμο των κρεατικών, συμβουλές για τη μαρινάδα και τη διαδικασία του ψησίματος 

Καλοκαίρι, εκτός των άλλων, σημαίνει και μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι ή στον κήπο παρέα με αγαπημένους μας φίλους.  Ωστόσο, για να είναι πετυχημένο το μπάρμπεκιου που θα οργανώσετε καλό θα είναι να γνωρίζετε πολλά... μυστικά!

Θα πρέπει να διαθέτετε τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν το ψήσιμο πιο εύκολο και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Κατά συνέπεια, θα χρειαστείτε μία λαβίδα, μία πιρούνα, μία σπάτουλα για μπιφτέκια και πανσέτες, ένα πινέλο για να αλείφετε το κρέας με λάδι ή μαρινάδες, ποδιά και γάντια για να αποφύγετε τα καψίματα και μία συρματόβουρτσα για τον καλό καθαρισμό της σχάρας πριν και μετά το ψήσιμο. 

Η ώρα του ψησίματος 

  • Χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για να κάνει το κάρβουνο χόβολη. Αρχίστε τη φωτιά με αναπτήρα και λίγο χαρτί. Ρίξτε μετά τα κάρβουνα και κάντε αέρα με προσοχή. 
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κάρβουνο όταν φυσάει πολύ, γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τη ζεστή στάχτη που μπορεί να πεταχτεί.
  • Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκθέτουμε τις τροφές στις φλόγες, γιατί έτσι προκαλούμε τον σχηματισμό βενζοπυρένιων ουσιών, γνωστών ως καρκινογόνων.
  • Προσέχουμε ώστε τα φαγητά να μην είναι πολύ κοντά στη χόβολη γιατί στεγνώνουν. Καλό είναι να μαγειρεύετε τα φαγητά που δεν χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τη φωτιά τυλιγμένα στο αλουμινόχαρτο ή να τα αφήνετε μερικές ώρες πριν από το μαγείρεμα να μαριναριστούν.
  • Αν μαγειρεύετε κρέας ή ψάρι, φροντίστε να τα διατηρείτε στο ψυγείο και βγάλτε τα από αυτό όταν θα έχετε ήδη ανάψει τη φωτιά και θα έχει γίνει η χόβολη. Στη συνέχεια πλύντε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι πριν πιάσετε τα τρόφιμα.
  • Για να πετύχουν τα κρεατικά και τα πουλερικά στο ψήσιμο, πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • Τα ψητά καλό είναι να σερβίρονται αμέσως. Μην τα αφήνετε, γιατί τα βακτήρια καραδοκούν και αναπτύσσονται γρηγορότερα στη ζέστη. 

Για καλή μαρινάδα  

  • Εφόσον κάνετε μαρινάδα, τοποθετήστε τα κρέατα σε γυάλινο πιάτο στο ψυγείο σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη τροφίμων. 
  • Μαρινάρετε τα κρεατικά για ένα ολόκληρο βράδυ, με ελαιόλαδο, κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, λεμόνι και δενδρολίβανο. 
  • Aν πρόκειται να ψήσετε χοιρινό κρέας, αφήστε το περί τις 2 με 3 ώρες μέσα σε μπίρα.
  • Σε περίπτωση που ψήσετε ψάρια, μαρινάρετέ τα για μισή ώρα μόνο μέσα σε ξίδι. 
  • Σε ό,τι αφορά το κοτόπουλο, μπορείτε να το μαρινάρετε για 2-3 ώρες με μουστάρδα και λεμόνι. 

Εξτρα συμβουλές 

  • Μόλις ψηθεί το κρέας πριν το σερβίρουμε το αλατοπιπερώνουμε, ώστε να είναι μαλακό και ζουμερό.
  • Δεν βάζετε ποτέ το κρέας για ψήσιμο αφότου το βγάλετε από το ψυγείο, διότι αφενός θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά, αφετέρου από μέσα θα παραμείνει ωμό.
  • Είναι λάθος να τρυπάμε το κρέας με την πιρούνα για να διαπιστώσουμε ανέχει ψηθεί. Ετσι χάνει τα υγρά του και στεγνώνει. Αντίθετα, τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπήσετε πριν τα βάλετε στη φωτιά. 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ