Γιώργος Κατορύγκαλος στο ΕΣΕΠ
The Foreign Minister, Giorgos Katrougalos (Eurokinissi/αρχείο)

Κατρούγκαλος: Εξασφαλισμένα τα εθνικά μας δίκαια

«Η άλλη πλευρά έχει ανάγκη από ρητορικές εξάρσεις και κενές προκλήσεις», σημείωσε ο αν. υπουργός Εξωτερικών

Στο πολύ καλό κλίμα της Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη και όχι έκτακτη και στα μείζονα εθνικά θέματα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης. 

«Επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι ακριβώς επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και της πολεμικής. Η άλλη πλευρά είναι, ακριβώς επειδή έχει μια πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις. Εμείς, με εγρήγορση και νηφαλιότητα, επιβεβαιώνουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα, όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης, που όπως σας είπα, και οι τριμερείς διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και η γενικότερη αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας εξασφαλίσουν, αλλά και από την αποτρεπτική δύναμη, και θέλω να το τονίσω αυτό, των Ενόπλων Δυνάμεών μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Αναφορικά με το Μακεδονικό, δήλωσε τα εξής: «Κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώθηκε πλήρως η θέση μας ότι η Συμφωνία κατοχυρώνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα -δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς- αλλά και οι πρόσφατες τροπολογίες στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης αυτό το επιβεβαιώνουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι με αίσθηση εθνικής ευθύνης, η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή». 

Σχετικά με την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε: «Μας απασχόλησε και το ζήτημα της προστασίας της Μειονότητάς μας στη Αλβανία, ενόψει του νόμου, με τρόπο απαράδεκτο, αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομιμότητα - και ως προς αυτήν δεν αναφέρομαι μόνο στις υποχρεώσεις της Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις γενικότερες υποχρεώσεις της απέναντι στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αλλά ταυτόχρονα, επιβεβαίωσα από την πλευρά μας, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, πως θεωρούμε ότι πρέπει να προστατευθούν και οι διμερείς μας σχέσεις και καλέσαμε επανειλημμένα για το σκοπό αυτό, την άλλη πλευρά, τη αλβανική κυβέρνηση, να το λάβει αυτό σοβαρά υπ' όψιν. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αυτονόητη, όμως, προϋπόθεση του εκ μέρους τους σεβασμού του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου και προφανώς και των δικαιωμάτων της Μειονότητάς μας εκεί, που ως ιστορική Εθνική Μειονότητα, έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες». 

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες βουλευτές στη συνεδρίαση, δήλωσαν σχετικά τα εξής: 

Μαρία Τριανταφύλλου: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα και εκτεταμένη ενημέρωση σχεδόν για όλη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, όμως υπήρχε επικέντρωση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, εξερχόμενη από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η κ. Τριανταφύλλου τόνισε την ανάγκη η χώρα να βαδίσει τον δρόμο των στοχευμένων συμμαχιών. Αυτό υλοποιείται, όπως επισήμανε, τόσο με τις τριμερείς συμμαχίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και με τις συμμαχίες που επικεντρώνονται στα βαλκανικά κράτη.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, παρατήρησε πως διανύουμε δρόμους πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ότι είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας.

Στην ανάγκη της πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, χαρακτηρίζοντας την ασπίδα της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Παράλληλα, ανέφερε ότι μετατρέπει τη χώρα μας σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανδρέας Λοβέρδος: Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων»

«Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η τουρκική ένταση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αφορμή για μικροκομματικές στοχεύσεις» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, επισήμανε πως ήταν τακτική και εξήγησε: «είχε ζητηθεί από εμένα προ μηνός και είχε οριστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν βασικό θέμα μας τα ελληνοτουρκικά και οι συγκεκριμένες προκλήσεις».

Σπύρος Δανέλλης: Ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα

«Η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Επιδεικνύουμε ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα όπως πάντα στο ΕΣΕΠ» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δαννέλης.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, διαμήνυσε πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ψύχραιμη ομόθυμη και ενιαία φωνή.

Επισήμανε ακόμα πως «τέτοιες στιγμές θυμόμαστε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, όπως είναι το Μακεδονικό. Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ έτσι ώστε και το σύνολο του πολιτικού και διπλωματικού μας κεφαλαίου να απευθυνθεί εκεί που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα».

Με τη σειρά του, σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα.

Κ. Δουζίνας: Εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο

Εξαιρετική χαρακτήρισε την τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας. «Έγινε εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο, τον οποίο και τον συγχαρήκαμε για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, όπως και είχαμε μια αναγνώριση για τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφυγε μετά από μια μεγάλη υπηρεσία στο υπουργείο» σημείωσε επίσης.

Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη, είπε πως τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό είχαν έναν κεντρικό ρόλο, αλλά το ΕΣΕΠ κάλυψε τα πάντα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αλβανία.

Γ. Κουτουλάκης: Σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Το καλό κλίμα της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ επισήμανε επίσης από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κουτουλάκης.

Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβαν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ το πάγιο αίτημα του κόμματός τους για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία πολιτική.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ