Ενέδρα στον Τούρκο ρεπόρτερ των αποκαλύψεων κατά Ερντογάν - Τι έλεγε για την Ελλάδα

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ έχει προχωρήσει σε μία σειρά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων

Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποσκούρτ, κοντά στο σπίτι όπου διαμένει, όντας κυνηγημένος από το καθεστώς Ερντογάν, σε προάστιο της Στοκχόλμης. Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ έχει προχωρήσει σε μία σειρά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τα «έργα και τις ημέρες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από την ιστοσελίδα «nordicmonitor.com». Πολλές από τις έρευνές του είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον, όπως το ρεπορτάζ του για «το μυστικό σχέδιο των Τούρκων στο Αιγαίο» ή το ρεπορτάζ του για τη δράση πρακτόρων της ΜΙΤ στην Ελλάδα για την παρακολούθηση Γκιουλενιστών. Τον περασμένο Απρίλιο ο Τούρκος δημοσιογράφος είχε δώσει συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» (παρουσιάζεται παρακάτω).

Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ δέχθηκε χθες Πέμπτη ενέδρα από αγνώστους κοντά στο σπίτι όπου διαμένει σε προάστιο της Στοκχόλμης. Άγνωστοι τον πλησίασαν και ξαφνικά άρχισαν να τον χτυπούν σε όλο του το σώμα. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τους δράστες, ούτε το κίνητρό του. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υποψιάζεται ότι η επίθεση που δέχθηκε σχετίζεται με τις δημοσιογραφικές του αποκαλύψεις σχετικά με ισχυρές προσωπικότητες στην Τουρκία που έχουν «στρατό» που μπορεί να φτάσει μέχρι τη Σουηδία.

dimo2.jpg

Το ρεπορτάζ του «Έθνους»

Την ημέρα που ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποσκούρτ, εγκατέλειπε τον Ιούλιο του 2016 τη χώρα του για τη Σουηδία, η τουρκική Αστυνομία εισέβαλε στο γραφείο του στην Άγκυρα. Η «εξορία» ήταν για εκείνον μονόδρομος, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποφασίσει το ανελέητο κυνηγητό σε όσους εκείνος θεωρούσε «εχθρούς». Πρώτοι στη λίστα ήταν οι δημοσιογράφοι. Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ γλίτωσε για λίγες ώρες τη φυλακή. Είναι ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) με ομάδες οπλισμένων τζιχαντιστών και με δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Muhabir» («Ρεπόρτερ») όπου εργαζόταν ήταν ανάμεσα στα τουρκικά ΜΜΕ που έκλεισαν από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες έφτασαν στο σημείο να κατασχέσουν όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα αρχεία των δημοσιογράφων.

Συνεργάτες του Μποσκούρτ βρίσκονται ακόμα πίσω από τα σίδερα και δεν συμπεριλήφθησαν στις λίστες των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν πρόσφατα, λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού στη γειτονική χώρα.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ωστόσο, ο Τούρκος δημοσιογράφος συνεχίζει τις αποκαλύψεις. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η έρευνά του είχε ελληνικό άρωμα, καθώς «φώτιζε» τη δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2019. Τούρκοι πράκτορες, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε, πραγματοποίησαν μυστικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, με στόχο να συγκεντρώσουν στοιχεία για οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν που δραπέτευσαν στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ τονίζει ότι η δράση της ΜΙΤ έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ότι η Τουρκία «φυτεύει» πράκτορες όχι μόνο σε καταυλισμούς προσφύγων αλλά και σε γειτονιές όπου ζουν οπαδοί του Γκιουλέν σε ελληνικό έδαφος:

«Αυτοί που κάνουν οι πράκτορες της ΜΙΤ είναι να διεισδύουν στο περιβάλλον όπου οι γκιουλενιστές νιώθουν ασφαλείς και να αναπτύσσουν εκεί συνδέσμους. Το ντοκουμέντο που δημοσίευσα αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ονόματα πολιτών που είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία για την Ελλάδα. Η ΜΙΤ έστησε επιχειρήσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, συνέλεξε πληροφορίες,. Ίσως και να ‘φύτεψε’ πράκτορες αλλά και να επένδυσε ‘κεφάλαια’ εκεί. Είναι τρομακτικό ότι το μακρύ χέρι του Ερντογάν αγγίζει τους αντιπάλους του ακόμα και όταν αυτοί νομίζουν ότι έχουν ξεφύγει από τον διώκτη τους. Επίσης, η ΜΙΤ χαρτογραφεί τις τακτικές των γκουλενιστών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγάγει οπαδούς του Γκιουλέν από διάφορες χώρες. Για παράδειγμα απήγαγαν έξι ανθρώπους από το Κόσσοβο».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος διατείνεται ότι η ΜΙΤ έχει «επενδύσει» στις σχέσεις της με τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων ακόμα και για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους μυστικών επιχειρήσεων: «Ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διακίνηση ανθρώπων. Κάποιοι από τους διακινητές είχαν δουλέψει με την ΜΙΤ για να στείλουν πράκτορες στην Ευρώπη».

Στην ερώτηση εάν οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη στην «προώθηση» προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, απαντά: «Το γεγονός ότι η εταιρία με λεωφορεία ‘Metro’ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα είναι από μόνο του ένα στοιχείο. Και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αυτής εταιρίας, Galip Ozturk, έχει καταδικαστεί για δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ το 2014 είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι τα λεωφορεία του έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΜΙΤ για τη μεταφορά μεταναστών προς τα σύνορα της Συρίας. Ο  υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Τουρκία, είχε, επίσης, ανάμειξη στην επιχείρηση που έγινε για να μαζέψουν μετανάστες από καταυλισμούς, να τους βάλουν σε λεωφορεία και να τους προωθήσουν προς τα ελληνικά σύνορα».

Η «έξαρση» της δράσης τη ΜΙΤ στη χώρα μας αποδίδεται από τον Τούρκο ερευνητή στην επιδίωξη του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές για να δώσει… αέρα στα πανιά των Ισλαμιστών-εθνικιστών και να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη. «Η χώρα σας έχει γίνει ένας σάκος του μποξ για τον πρόεδρο Ερντογάν, με στόχο να πάρει στο πλευρό του τους εθνικιστές συμμάχους του. Ποντάρει στην ακροσφαλή διπλωματία πάνω σε ευαίσθητα θέματα και γι’ αυτό χρειάζεται τις μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα».

Πώς έγινε η αποκάλυψη

Στην Τουρκία η κάθε αποκάλυψη που κατακεραυνώνει το καθεστώς Ερντογάν γίνεται με το φόβο της φυλάκισης. Όχι μόνο για τον δημοσιογράφο αλλά και για την πηγή του. Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ κατάφερε να πάρει στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα των τουρκικών υπηρεσιών που παρακολουθούσαν οπαδούς του Γκιουλέν. «Καθώς διάβαζα το περιεχόμενο των εγγράφων είδα κάπου μία επεξηγηματική σημείωση δίπλα στο όνομα μίας δασκάλας από την επαρχία Κόνια (σ.σ. «Ικόνιο»). Μου έκανε εντύπωση γιατί η σημείωση αυτή ήταν γραμμένη με διαφορετικά γράμματα. Λόγω αυτής της αντίθεσης έδωσα μεγαλύτερη προσοχή και διαπίστωσα ότι πρόκειται για Τουρκάλα εκπαιδευτικό, το όνομα της οποίας ταυτοποιήθηκε σε μυστική επιχείρηση της ΜΙΤ στον καταυλισμό όπου διέμενε». Η γυναίκα αυτή εργαζόταν σε σχολείο και εγκατέλειψε τη χώρα της για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 μετά το πραξικόπημα.

«Ο πληροφοριοδότης ενημέρωνε τις τουρκικές υπηρεσίες όχι μόνο για τη δασκάλα αλλά και για πολλά ακόμα ονόματα υποστηρικτών του Γκιουλέν. Κατόπιν, ο Εισαγγελέας διέταξε την τουρκική Αστυνομία να ερευνήσει αυτά τα ονόματα σε όλες τις βάσεις δεδομένων, με σκοπό να συνταχθούν αναφορές και να διαβιβαστούν στους αρμοδίους. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τον Ερντογάν, γιατί οι μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ εγκρίνονται προσωπικά από αυτόν», εξηγεί.

Πως, όμως, μία πηγή εμπιστεύεται να δώσει ένα θέμα σε δημοσιογράφο, γνωρίζοντας τις συνέπειες σε περίπτωση αποκάλυψής της; «Διατηρώ τις πηγές μου και δουλεύω από την εξορία. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι θαρραλέοι άνθρωποι στην Τουρκία, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν και να δώσουν πληροφορίες, παρά τις απειλές για φυλάκιση ή ακόμα και για θάνατο», απαντά. Όσον αφορά στα δικά του ρίσκα προσθέτει: «Στην Τουρκία η νόμιμη έρευνα δεν υποστηρίζεται από το νόμο. Μπορεί ξαφνικά να σε φυλακίσουν με κατασκευασμένες κατηγορίες, συχνά περί δυσφήμισης, εγκλημάτων κατά του κράτους ή αδικήματα περί τρομοκρατίας. Μέχρι σήμερα 161 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα σίδερα. Η Τουρκία έχει την παγκόσμια πρωτιά σε φυλακίσεις δημοσιογράφων. Είναι χειρότερα σε σχέση με χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία. Γνωρίζω τη φύση της δουλειάς μου και ξέρω τα ρίσκα που παίρνω».

Οι απειλές έχουν γίνει γι’ αυτόν «συνήθεια». Αυτές που τον τρομάζουν, όπως λέει, είναι όσες προέρχονται από στελέχη του τουρκικού κράτους που «θίγονται» από τις αποκαλύψεις του για τη διασύνδεση των τουρκικών υπηρεσιών με τους τζιχαντιστές και το οργανωμένο έγκλημα.

Η άφιξη γκιουλενιστών στη χώρα μας απασχολεί έντονα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την ΕΛ.ΑΣ. από το 2016 και μετά. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες από Τούρκους πολίτες ότι παρακολουθούνταν από πράκτορες στην Αθήνα. Στελέχη ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο δεν ακολουθούν την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες. Λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας, δεδομένου των κινδύνων που περιγράφονται στο δημοσίευμα του Τούρκου ερευνητή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ