Αλέξης Τσίπρας
(Eurokinissi)

Τσίπρας: Άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη

Τελευταία Ενημέρωση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως εάν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων την ευθύνη αναλαμβάνει και ο κ. Μητσοτάκης

Tώρα είναι η ώρα για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας θεωρώντας ότι αυτή  πρέπει να είναι η αρμόζουσα απάντηση της ελληνικής πλευράς στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή και την νέα τουρκική navtex, 65 νμ από το Καστελόριζο τονίζει πως όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, o μόνος τρόπος για να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις. Ενώ εκτιμά πως εάν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων την ευθύνη αναλαμβάνει και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε μία νέα παρέμβασή του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση καλώντας την να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά ύδατα νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ως την μόνη ασφαλή μέθοδο «για να μην εμπλακούμε σε σύγκρουση». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real την ώρα που το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες δείχνει απροθυμία στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το δικαίωμα στο να επεκτείνεις τα ναυτικά μίλια στα 12 είναι δικαίωμα που έχει κάθε χώρα με βάση το διεθνές δίκαιο και το οποίο η κυβέρνηση δεν πρέπει να απεμπολήσει». 

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ώρα για 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου».

Ο Αλέξης  Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας  σημειώνοντας ότι: «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω και ατυχή τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη. Όταν λέει δημόσια ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια, αυτές τις δηλώσεις τiς ακούει και η Τουρκία, είναι σαν να δίνει το μήνυμα ανοχής προς την άλλη πλευρά να διεξάγουν έρευνες στα 6,5 μίλια. Αντί να σχολιάζει με αρνητικό τρόπο μία πρόταση που συμβάλει σε αντιμετώπιση αδιεξόδου, θα περίμενα να ακούσω από κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει διάλογο προκειμένου να χαραχθεί εθνική στρατηγική και γραμμή».

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «ορισμένες φορές και η διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από αξιωματική αντιπολίτευση, ακριβώς για να ακούει και ο Τούρκος απέναντι, ενισχύει την αποτροπή και τη θέση της χώρας και τη διαπραγματευτική δυνατότητα του πρωθυπουργού».

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για τους κινδύνους θερμού επεισοδίου που ενδεχομένως να είχε η εφαρμογή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το κατά τ’ αλλα «απαράδεκτο casus belli» αφορά το Αιγαίο και όχι την Κρήτη ή τα νησιά ανατολικής Μεσογείου. «Λέω ότι τούτη την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει πρωτοφανώς την επιθετικότητά της, ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει, θέλει ίσες αποστάσεις και έχει το νομικίστικο πάτημα ότι δεν παραβιάζει την κυριαρχία” της χώρας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πως η επέκταση στα 12 μίλια άμεσα στην Κρήτη, είναι «μονόδρομος» και «η μόνη ασφαλής μέθοδος να μην εμπλακούμε σε πολεμική σύγκρουση», καθώς ο διεθνής παράγοντας δε θα μπορεί να διατηρήσει την ίδια στάση εάν γίνει η επέκταση και παραβιάζεται πλέον η κυριαρχία της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δήλωσε πως τηρεί «υπεύθυνη στάση», αντίθετα με τη ΝΔ, όταν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης και βουλευτές της υποστήριζαν ότι «εμπιστεύονται περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Σταμάτη

Σε σχέση με την αντίδραση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Εξήγησα στον κ. Μητσοτάκη τι κάναμε το 2018. Πώς ο Νικηφόρος Φωκάς επενέβη να μη διεξαχθούν έρευνες. Συνειδητά τον τελευταίο διάστημα δεν βάζω εκεί τον πήχη, στην αποτροπή. Γνωρίζω ότι άλλες οι συνθήκες τότε και άλλες σήμερα, με ευθύνη και της κυβέρνησης» τόνισε υπενθυμίζοντας τις δικαιολογίες ότι τη μία το τουρκικό ερευνητικό το πήρε ο άνεμος και την άλλη δεν μπορούσε να κάνει έρευνες γιατί είχε θόρυβο από παρακείμενα πλοία. «Δεν τηρώ ανεύθυνη στάση να λέω πηγαίνετε σε πολεμική εμπλοκή. Λέω να φύγουμε από στρατηγικό αδιέξοδο, ο μόνος τρόπος είναι να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στα 12 μίλια».

«Αν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων για κυρώσεις έχει ευθύνη και ο Μητσοτάκης», συνέχισε για να προσθέσει: «Νομίζω ότι είναι έργο που το έχουμε ξαναδεί, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι», τόνισε ακόμα και αφού δήλωσε πως υποστηρίζει την προσπάθεια Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε: «αν όμως έχουμε για μία ακόμη φορά αποτυχία, αν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων σε προκλητικότητα Τουρκίας, τότε την ευθύνη θα την έχει και ο Μητσοτάκης αλλά θα αφορά ολόκληρη τη χώρα».

Εκτίμησε, επίσης, ότι η άλλη πλευρά δεν καταλαβαίνει από διατυπώσεις και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μηχανισμό κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, με σοβαρά οικονομικά πλήγματα, σε περίπτωση που συνεχίζει παραβατική συμπεριφορά. «Θέλει καρότο και μαστίγιο» σημείωσε χαρακτηριστικά για τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Μιλώντας για τη στάση της ΕΕ ανέφερε ακόμα: «Να πουν γιατί υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Οι κυρώσεις στη Ρωσία όταν ήμουν εγώ στις Συνόδους Κορυφής επέφεραν σημαντικά οικονομικά πλήγματα. Απέναντι σε Τουρκία που έχει μεγάλη οικονομική δυσκολία τέτοιου είδους κυρώσεις θα ήταν παραπάνω από ενοχλητικές».

Αναλύοντας περαιτέρω τη στάση της ΕΕ περισσότερο σημείωσε τα εξής: «Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Το δάσος είναι ότι η ΕΕ ενοχλείται από στάση Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να τα βάλει και με την Τουρκία γιατί έχουν ζωτικά οικονομικά συμφέροντα. Η ΕΕ δεν επιθυμεί, η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει προκλητικότητα. Μέχρι χθες είχαμε αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος , δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τώρα δεν έχουμε αυτό, αλλά αν διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από Καστελόριζο θα έχουμε αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε πως πρόκειται για «μεγάλη διαφορά, πρακτικά και νομικά».

 Αναφερόμενος στον ρόλο του διεθνούς παράγοντα είπε ότι ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει κι αυτό γιατί «θέλει ίσες αποστάσεις και έχει το νομικό πάτημα ότι η Τουρκία δεν σου παραβιάζει κυριαρχία», εξηγώντας ότι δεν θα υπάρχει αυτό το επιχείρημα εάν γίνει τώρα επέκταση των χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί μια «εθνική στρατηγική», εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει την ψευδαίσθηση αυτάρκειας να τα διαχειριστεί όλα μόνος του» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «συμβάλλει» στην εύρεση «διεξόδου».  «Εύχομαι να ήταν ατυχής διατύπωση ότι θα το συγκαλέσει όταν είναι για επικύρωση αποφάσεων, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι για επικύρωση αποφάσεων αλλά για χάραξη εθνικής γραμμής».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για «ανάσα δικαιοσύνης και δημοκρατίας», καθώς και «νίκη του αντιφασιστικού κινήματος» για την οποία «θα πρέπει όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αισθάνονται περήφανες και ικανοποιημένες». Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ποινικό κώδικα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια δηλητηρίασης της κοινής γνώμης» που αποδείχθηκε όμως «ανυπόσταστη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ