Τσίπρας-Καμμένος: Βαριές κουβέντες κι έντονο παρασκήνιο πριν το διαζύγιο

Τελευταία Ενημέρωση
Το χάσµα που διαπιστώθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα - Καµµένου το Σάββατο επισηµοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί

Οι τίτλοι τέλους στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δροµολογούν σηµαντικές πολιτικές εξελίξεις, µε τον πρωθυπουργό να ζητεί την ανανέωση της εµπιστοσύνης της Βουλής αφήνοντας για λίγο πιο πίσω τις πιθανές αντικαταστάσεις υπουργών στα κενά που θα δηµιουργηθούν.

Οι ενδείξεις φανερώνουν πως το Μέγαρο Μαξίµου έχει βρει και µάλιστα «κλειδώσει» τους 151 βουλευτές, κάτι για το οποίο εµφανίζονται πεπεισµένες και αρµόδιες κυβερνητικές πηγές. Αµέσως µετά τη διαδικασία παροχής ψήφου εµπιστοσύνης θα έρθει στη Βουλή η Συµφωνία των Πρεσπών, για την οποία επίσης θεωρούνται εξασφαλισµένες οι 151 ψήφοι.

Υπό αυτήν την έννοια και εφόσον και οι δύο ψηφοφορίες έχουν θετική έκβαση για το Μαξίµου, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι θα συνεχίσει ενισχυµένος, απαλλαγµένος από διλήµµατα πολιτικής νοµιµοποίησης και έχοντας το πλεονέκτηµα να ορίσει τον χρόνο των εκλογών όποτε ο ίδιος κρίνει. Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχουν έντονες σκέψεις και εισηγήσεις για εκλογές τον Μάιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε χθες στον Πάνο Καµµένο ότι «επειδή µου αρέσουν οι καθαρές κουβέντες, δεν πάει άλλο», αφού προηγουµένως άκουσε από τον έως χθες κυβερνητικό εταίρο να λέει ότι ο ίδιος δεν µπορεί να δώσει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Βεβαίως το πρωί της Κυριακής ουσιαστικά µπήκε η ταφόπλακα στις σχέσεις των δύο κοµµάτων, καθώς το τέλος είχε επέλθει ήδη από την παραµονή των Φώτων µε τον κ. Καµµένο να καταλογίζει στον πρωθυπουργό αποστασία.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει βρει τους «151» τόσο για την ψήφο εµπιστοσύνης όσο και για τη Συµφωνία

Ο πρωθυπουργός µπορεί να δέχτηκε την Παρασκευή την αναβολή που ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην καθοριστική συζήτησή τους, για να διαπιστώσει ότι πράγµατι ολοκληρώθηκαν µε θετικό τρόπο οι διαδικασίες στην ΠΓ∆Μ, όµως τις τελευταίες ηµέρες καθόταν σε αναµµένα κάρβουνα. Το Σάββατο µεσολάβησαν «δύσκολες» τηλεφωνικές επικοινωνίες µεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, µε τον Αλέξη Τσίπρα να επιζητεί απόλυτη διασαφήνιση της θέσης των ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καµµένο να αιτείται, κατά τις πληροφορίες, «να αποχωρήσουν όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και επίσης να µην ενταχθούν µελλοντικά σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλαγή στάσης

Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του δήλωση, δεν ήταν διατεθειµένος να «δώσει» στον κ. Καµµένο µια τέτοια συµφωνία. «Εκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αµυνας, όπως θα κάνω δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη µου» ξεκαθάρισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιος δεν παραιτηθεί δεν φεύγει. Κάπως έτσι ο κ. Καµµένος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το µεσηµέρι άλλαξε στάση σε σχέση µε την Παρασκευή, αρνούµενος να δώσει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επί της ουσίας χθες µπήκαν οι υπογραφές σε ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, το οποίο µε δεδοµένη τη στάση των ΑΝΕΛ στη Συµφωνία των Πρεσπών ήταν αναπόφευκτο αλλά και επιβεβληµένο, καθώς η διαφωνία προκαλούσε κυβερνητική φθορά.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης, ώστε αυτή να εκκινήσει άµεσα και να ολοκληρωθεί µε ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης. Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυµεί τις fast track διαδικασίες για να κλείσει ένας κύκλος που τους τελευταίους μήνες με αφορμή το «Μακεδονικό» δημιουργούσε αναταράξεις και κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, με κορύφωση την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε το Μαξίμου θα φέρει σε άμεσο χρόνο στη Βουλή προς κύρωση και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μόλις η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της τη ρηματική διακοίνωση για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε να αρχίσει στην επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου, για να ψηφιστεί ει δυνατόν ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε άμεση κάλυψη της θέσης του υπουργού Αμυνας μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου αναθέτοντας τα καθήκοντά του στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη (βλ. σελ. 7). Ο νέος υπουργός θα αναλάβει καθήκοντα από το μεσημέρι της Τρίτης, επομένως η ορκωμοσία του θα έχει προηγηθεί. Οι όποιες αντικαταστάσεις υπουργών μπορεί να γίνουν τις επόμενες ημέρες ή και μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν και τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Για πολλά μέλη της κυβέρνησης η αποχώρηση του Π. Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα συνιστά μια πολύ καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αναδείξει το προοδευτικό πρόσημο της διακυβέρνησής του. Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο του Νίκου Παππά πως στο «Μέγαρο Μουσικής ανοίγει μια νέα σελίδα για τον προοδευτικό κόσμο. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για την Ελλάδα, τους γείτονες, επωφελής για τα Βαλκάνια».

Η παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής υποδηλώνει το έντονο ενδιαφέρον του για τον χώρο της Κεντροαριστεράς και το άνοιγμα του κόμματός του στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Κάτι που δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στις όποιες ενσωματώσεις προσώπων στην κυβέρνησή του.

Εχει τη σημασία του το γεγονός πως η κυβέρνηση επιμένει πως, μολονότι είχε τη συνταγματική δυνατότητα, δεν την αξιοποίησε για μια κυβέρνηση ανοχής. «Δεν το έκανα ούτε το 2015, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση τότε με προέτρεπε να συνεχίσω χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής, για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα προοπτικής στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Προοδευτικό προσκλητήριο

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο για μια προοδευτική συμμαχία ακόμη και στις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι ο πολιτικός χώρος του οποίου ηγείται, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, θέλει να γίνει ξανά «καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αριστερά χωρίς ηγεμονισμούς μπορεί να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης.
Ειδικότερα είπε ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα: στην Αυτοδιοίκηση πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει τον δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, στις ευρωεκλογές «για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Οικολογίας και της Σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο», αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών «για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στον τόπο μας»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ