Γιάννης Σγουρός: Να επιστρέψει η Αττική στις ράγες της κανονικότητας
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Γιάννης Σγουρός: Να επιστρέψει η Αττική στις ράγες της κανονικότητας

Πατούλης και ∆ούρου αποτελούν τις όψεις του αυτού νοµίσµατος που οι πολίτες έχουν βαρεθεί να βλέπουν και να ακούν, σηµειώνει ο υποψήφιος για την Περιφέρεια και δεσµεύεται ότι «πυξίδα κάθε απόφασής µας θα είναι το συµφέρον των πολιτών»

Σκληρή κριτική τόσο στον Γιώργο Πατούλη όσο και στη Ρένα ∆ούρου ασκεί ο Γιάννης Σγουρός µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», στην πρεµιέρα της προεκλογικής εκστρατείας για την Περιφέρεια Αττικής.

Έπειτα από δύο θητείες στη Νοµαρχία Αθηνών, µία στην Περιφέρεια Αττικής και την ήττα σας το 2014, διεκδικείτε και πάλι την εκλογή σας. Πόσο έχει αλλάξει από το 2002 το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση;

Αρκετά, όχι όµως τόσο όσο χρειάζεται ώστε το κράτος -µε την ευρεία έννοιανα λειτουργεί αποτελεσµατικά και αποδοτικά για τους πολίτες. Γιατί αυτό εντέλει είναι το ζητούµενο. Είδατε τι συνέβη στις πληµµύρες στη Μάνδρα, και στην ανείπωτη καταστροφή στο Μάτι, που επικράτησε πλήρης σύγχυση και ασυνεννοησία ανάµεσα στους αρµόδιους φορείς. Πλέον το αίτηµα για δοµικές αλλαγές στη διοίκηση και οργάνωση του κράτους, ώστε να υπάρχει αρχή, µέση και τέλος στη λειτουργία του, αυτονοµία και αυτοτέλεια σε κάθε βαθµίδα διοίκησης, όπως επανειληµµένα έχω προτείνει, είναι περισσότερο επιτακτικό και αναγκαίο από ποτέ. Το παράδειγµα της λειτουργίας των τοπικών και περιφερειακών Αρχών στην Ευρώπη θα έπρεπε να µας παραδειγµατίσει.

Συµφωνείτε µε την άποψη ότι µε την απλή αναλογική θα είναι απαραίτητες οι συνεργασίες ανάµεσα σε όσους εκλεγούν; Είστε έτοιµος για ένα τέτοιο ενδεχόµενο και ποιον από τους αντιπάλους σας θεωρείτε προσφορότερο;

Συµφωνώ µε την άποψη ότι η απλή αναλογική καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη να µην πάει ούτε µία ψήφος χαµένη. Μπορεί η φράση να ακούγεται κλισέ, όµως το πρόσφατο παρελθόν µάς απέδειξε ότι οι κοµµατικοί υποψήφιοι, που δεν ενδιαφέρονται επί της ουσίας για την Περιφέρεια Αττικής αλλά κατεβαίνουν γιατί τους το επέβαλε το κόµµα ή από καραµπόλα, στην καλύτερη περίπτωση αποτυγχάνουν, στη χειρότερη γίνονται επικίνδυνοι µε την παρουσία-απουσία τους για τους πολίτες. Το ζητούµενο λοιπόν σε αυτές τις εκλογές είναι οι πολίτες να υποστηρίξουν µια πραγµατικά ανεξάρτητη και ακηδεµόνευτη παράταξη, µια αυτοδιοικητική οµάδα που θα αγωνιστεί για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών και όχι για το καλό του κόµµατος. Η παράταξή µας έχει αποδείξει ότι συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σοβαρότερα προβλήµατα που θα κληθεί να διαχειριστεί αµέσως η νέα διοίκηση της Περιφέρειας και ποιο είναι το σχέδιό σας γι’ αυτά;

Είναι σίγουρο ότι η επόµενη µέρα για την Περιφέρεια Αττικής δεν θα έχει καµία απολύτως σχέση µε την επόµενη µέρα που βρήκε η κ. Δούρου µετά τις εκλογές του 2014. Η αλόγιστη οικονοµική της διαχείριση ενεχυρίασε το πλεόνασµα των 350 εκατ. ευρώ που είχαµε δηµιουργήσει σε έργα βιτρίνας και δαπάνες αµφιβόλου αποτελεσµατικότητας. Οι ιδεοληπτικές της εµµονές για τη διαχείριση των απορριµµάτων οδήγησαν σε αδιέξοδο, αφού έργα για την ανακύκλωση δεν έγιναν και ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται. Το ΠΕΠ Αττικής από ατµοµηχανή της τοπικής οικονοµίας έχει µετατραπεί σε αραµπά που σέρνεται, παρουσιάζοντας τη µικρότερη απορρόφηση ανάµεσα στις περιφέρειες της χώρας. Θα χρειαστεί µεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψει η Αττική στις ράγες της κανονικότητας.

Η κριτική που ασκείτε προς τον Γ. Πατούλη είναι όχι µόνο σφοδρότερη αλλά και συχνότερη σε σχέση µε τις ανακοινώσεις σας κατά της νυν περιφερειάρχου Ρένας ∆ούρου. ∆εν είναι αυτό κάπως παράδοξο;

Ο κ. Πατούλης και η κ. ∆ούρου αποτελούν τις κλασικές κοµµατικές φιγούρες, των οποίων η υποψηφιότητα εξαρτάται από τα κελεύσµατα του κόµµατος. Τη στήριξη αυτή την ξεπληρώνουν µετεκλογικά µε τη στάση τους, «ποιώντας την νήσσαν» εάν η κυβέρνηση είναι φίλα διακείµενη, ή «πετώντας πέτρες από τα κεραµίδια» εάν ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Υπό αυτή την έννοια αποτελούν τις όψεις του αυτού νοµίσµατος που οι πολίτες έχουν βαρεθεί να βλέπουν και να ακούν. Η κριτική µας δεν µπορεί παρά να είναι εξίσου σκληρή και προς τους δύο. ∆εν πρόκειται να χαριστούµε σε κανέναν. Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά τον κ. Πατούλη, είναι πραγµατικά εξοργιστικό το αφήγηµα που προσπαθεί να παρουσιάσει, ότι δήθεν αποτελεί κάτι νέο, ενώ ο ίδιος είναι δήµαρχος από το 2007 χωρίς να έχει επιλύσει πολύ βασικά προβλήµατα στον δήµο του.

Έχετε καταλήξει σε ένα συµπέρασµα για το τι έφταιξε και χάσατε τις εκλογές του 2014 ώστε να αποφύγετε τα ίδια λάθη;

Οι εκλογές του 2014 έγιναν µέσα σε ένα ιδιαίτερα ηλεκτρισµένο περιβάλλον, αφού εκείνη την εποχή επικρατούσε ακραία πόλωση βασισµένη στο δίπολο µνηµόνιο-αντιµνηµόνιο. Ολόκληρο το πρόγραµµα της κ. Δούρου στηριζόταν πάνω σε αυτό το δίπολο. Μέχρι και ότι οι αντιµνηµονιακοί µαζεύουν αλλιώς τα σκουπίδια από τους µνηµονιακούς είχε πει... Επίσης η ανθυποψήφιά µου χρησιµοποίησε κάθε µέσο για να πετύχει την εκλογή της. Αφισοκόλλησε σε βαθµό κακουργήµατος την Αττική. Εκλεισε το µάτι στην ακροδεξιά. ∆εν την ακολούθησα, συνειδητά, σε τέτοιες πρακτικές και µεθοδεύσεις, γιατί δεν είµαι υπέρµαχος του συνθήµατος «ο σκοπός αγιάζει τα µέσα». Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καµία ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήµατα της περιφέρειας, καταφέραµε να πείσουµε 800.000 συµπολίτες µας να µας εµπιστευθούν. Χάσαµε τη µάχη για 12.000 ψήφους, δεν χάσαµε όµως τον αυτοσεβασµό µας.

Πόσο διαφορετικές είναι οι ερωτήσεις που ακούτε τώρα από τους πολίτες στις περιοδείες σας σε σχέση µε παλιότερα και τι µπορείτε να τους υποσχεθείτε;

Αυτό που ακούµε από τους πολίτες είναι το «κάντε κάτι να αλλάξει η κατάσταση», «δεν πάει άλλο µε τα κόµµατα που µας κοροϊδεύουν». Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί, έχουν απηυδήσει δικαιολογηµένα µε όσα συµβαίνουν. ∆έκα χρόνια µνηµόνια, και φως δεν βλέπουν. Από την πλευρά µας δεσµευόµαστε ότι πυξίδα κάθε απόφασης και πολιτικής µας θα είναι το συµφέρον των πολιτών και µόνο αυτό.

Πώς θα ευχόσασταν να εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό στον επόµενο χρόνο προκειµένου να µπορεί και η Περιφέρεια Αττικής να ασκεί το έργο της µε τη νέα διοίκηση;

Εύχοµαι και ελπίζω να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θεσµική οµαλότητα που είναι προαπαιτούµενο για να µπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσµατικά δήµοι και περιφέρειες. Η χώρα δεν αντέχει άλλες περιπέτειες.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ