Σπύρος Λυκούδης
(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Λυκούδης στο Έθνος: Η διαδροµή µου προσδιορίζει τις επιλογές και τα όριά µου

Τελευταία Ενημέρωση
Ο επικεφαλής των «Μεταρρυθµιστών της Αριστεράς» εκτιµά ότι το Ποτάµι έκλεισε τον πολιτικό του κύκλο και τονίζει ότι παραµένει ζητούµενο η δηµιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της ∆ηµοκρατικής Παράταξης

Στην εκτίμηση ότι το Ποτάµι έχει κλείσει τον πολιτικό του κύκλο προχωρά ανήµερα του Συνεδρίου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης. Λίγο πριν από τις κρίσιµες αποφάσεις που θα ληφθούν σήµερα από τους συνέδρους του Ποταµιού για το µέλλον του, ο επικεφαλής της Κίνησης «Μεταρρυθµιστές της Αριστεράς» ξετυλίγει τις απόψεις του στο «Εθνος της Κυριακής» και στέλνει σαφή µηνύµατα τόσο προς τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και στις κορυφαίες δυνάµεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Για τη δική του στάση, ο κ. Λυκούδης (βουλευτής Α’ Αθήνας µε το Ποτάµι) λέει ότι «η ανανεωτική αριστερή µου διαδροµή προσδιορίζει τις επιλογές και τα όριά µου». Για τον ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές και να αποφασίσει τι κόµµα θέλει τελικά, ενώ στην ερώτηση για το αν χώρισαν οριστικά οι δρόµοι του µε το ΚΙΝΑΛ σηµειώνει µε νόηµα ότι παραµένει ζητούµενο η δηµιουργία ενός νέου και ενιαίου φορέα της ∆ηµοκρατικής Παράταξης.

Κύριε αντιπρόεδρε, σήµερα το Ποτάµι καλείται να λάβει, σε συνθήκες δηµοσκοπικής κατάρρευσης, κρίσιµες αποφάσεις. Ο κ. Θεοδωράκης επιλέγει την αυτόνοµη κάθοδο στις εκλογές. Είναι πλέον µονόδροµος;

Θα παραβρεθώ στο Συνέδριο και θα ακούσω µε προσοχή την οµιλία του κ. Θεοδωράκη. Πράγµατι, η δηµοσκοπική εικόνα του κινήµατος δεν είναι ενθαρρυντική. Ο κ. Θεοδωράκης έχει δηµόσια εκφραστεί υπέρ της επανεκκίνησης του Ποταµιού και της αυτόνοµης καθόδου του στις εκλογές. Εκτιµώ ότι το συνέδριο θα συµφωνήσει µε αυτή την κατεύθυνση.

Εάν µιλούσατε στο Συνέδριο του Ποταµιού, ποιον τίτλο θα δίνατε στην πρότασή σας;

∆εν προτίθεµαι να πάρω τον λόγο στο Συνέδριο. Εχω όµως από καιρό εκφράσει την άποψή µου στους φίλους του Ποταµιού, ότι στην πολιτική πρέπει κανείς, όταν µε τόλµη παίρνει πρωτοβουλία, ιδρύει κόµµα και ταράζει τα νερά, µε αντίστοιχη τόλµη να αναγνωρίσει αν χρειάζεται ένας πολιτικός οργανισµός που ανεξάρτητα από τη συνολική προσφορά του, ενδεχοµένως να έχει κλείσει τον πολιτικό του κύκλο. Το Ποτάµι µε καθαρή µατιά στα σηµερινά δεδοµένα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. ∆εν είµαι εγώ που θα τις πάρω.

Το Ποτάµι γέρνει δεξιά ή αριστερά, παρά την αυτόνοµη πορεία του;

∆εξιά ή αριστερά µπορεί να γέρνουν όλα τα κόµµατα ανάλογα µε τις συνθήκες. Ο οπορτουνισµός είναι σύµφυτος µε την πολιτική διαδικασία, αν και δεν θα έπρεπε βέβαια. Το Ποτάµι είχε και έχει τις δικές του προτάσεις πολιτικής σε διάφορα θέµατα. Είναι σε πολλές περιπτώσεις ρηξικέλευθες και προωθητικές για την ελληνική κοινωνία. ∆εν νοµίζω ότι είναι επιδεκτές συµβατικών προσήµων.

Κύριε αντιπρόεδρε, υπό ποιες συνθήκες θα είστε υποψήφιος βουλευτής και πάλι µε το Ποτάµι;

Νοµίζω οι πιο πάνω απαντήσεις µου είναι αρκούντως σαφείς. ∆εν είναι ζήτηµα συνθηκών.

Το Ποτάµι θα οδηγηθεί σε µετεκλογική συνεργασία µε τη Ν∆; Εσείς, ο οποίος προέρχεστε και παραµένετε, όπως δηλώνετε, στην Αριστερά, πώς θα πορευτείτε;

∆εν ξέρω ποια θα είναι η θέση του Ποταµιού στο πολιτικό σκηνικό την εποµένη των εκλογών. Επίσης δεν γνωρίζω αν και ποιες συνεργασίες θα επιλέξει. ∆εν χρειάζεται να προτρέχει κανείς. Τις κυβερνητικές και άλλες συνεργασίες θα τις καθορίσουν τα εκλογικά αποτελέσµατα και η ευθύνη των πολιτικών δυνάµεων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οσον αφορά στη δική µου στάση, η ανανεωτική αριστερή µου διαδροµή προσδιορίζει σε µεγάλο βαθµό τις επιλογές και τα όριά µου.

Το Ποτάµι στηρίζει στην Αθήνα τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος αύριο ανακοινώνει επισήµως την υποψηφιότητά του. Θα είστε στην εκδήλωση;

Η συγκεκριµένη εκδήλωση προφανώς έχει εκλογικό χαρακτήρα και εποµένως αφορά συγκεκριµένο κοινό. Τιµώ όλες τις σοβαρές υποψηφιότητες, και τον Κώστα Μπακογιάννη. Οταν θα έρθει η κατάλληλη στιγµή και δούµε όλα τα πρόσωπα και τα προγράµµατα για την πόλη µας, τότε κι εγώ και οι «Μεταρρυθµιστές» θα κάνουµε την επιλογή µας.

Αποχωρήσατε εσείς -οι «Μεταρρυθµιστές της Αριστεράς»- και το Ποτάµι από το Κίνηµα Αλλαγής. Χώρισαν οριστικά οι δρόµοι σας;

Σε αυτή τη φάση το εγχείρηµα της ενότητας της Κεντροαριστεράς, της δηµιουργίας δηλαδή ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα της ∆ηµοκρατικής Παράταξης, παρά τις προσπάθειες που µε επιµονή κατέβαλα κι εγώ ο ίδιος και η Πολιτική Κίνηση που εκπροσωπώ, δυστυχώς δεν ευδοκίµησε. ∆εν χρειάζεται να επαναλάβω εδώ τους λόγους ή να επιρρίψω ευθύνες. Υπάρχουν και είναι γνωστές. Ως ζητούµενο παραµένει.


Για το «Μακεδονικό»; Θα ψηφίσετε τη Συµφωνία των Πρεσπών; Αν αυτή η ψήφος σας είναι θετική,  δηµιουργεί και νέα κυβερνητική πλειοψηφία;

Έχω δηλώσει ότι η Συµφωνία των Πρεσπών έχει θετικό κεντρικό άξονα, αν και προβληµατική σε κάποια σηµεία, γιατί απαντά στο βασικό ζήτηµα, να έχει δηλαδή η γειτονική χώρα σύνθετο όνοµα και για κάθε χρήση. ∆εν πρόκειται όµως η στάση µου να είναι θετική εάν συνδεθεί 
µε ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Καθαρά πράγµατα.

Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ «πάγκο» για κυβερνητική στήριξη εάν αποχωρήσει ο Π. Καµµένος;

Θα πρωτοστατούσατε για µια τέτοια εξέλιξη; ∆εν γνωρίζω περί «πάγκου». Αν υπάρχει, θα φανεί στη Βουλή. Εγώ, πάντως, δεν ανήκω σε κανέναν «πάγκο». Εχω δηλώσει άλλωστε ότι για σοβαρούς και εµφανείς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές. Από πολλές απόψεις θα κάνει καλό και στον ίδιο να βρεθεί στην αντιπολίτευση, γιατί ίσως τότε προσδιορίσει τι κόµµα θέλει τελικά να είναι και πού θέλει να πάει.

Συνταγµατική αναθεώρηση; Ως αντιπρόεδρος της Βουλής, τι θα θέλατε να ακούσετε σε µια συνεδρίαση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Αναθεώρηση του Συντάγµατος χωρίς τη συναίνεση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως δε της αξιωµατικής, είναι αδιανόητη. ∆υστυχώς, για µία ακόµη φορά ο χειρισµός σε ένα τόσο σοβαρό θέµα είναι επιπόλαιος, ανεύθυνος και διχαστικός. Καθίσταται δυστυχώς και το Σύνταγµα θύµα στην ανάγκη επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Προεδρική εκλογή µε διαδοχικές ψηφοφορίες σε βάθος έξι µηνών; Μακρά διαδικασία, µε ποιες επιπτώσεις;

Οιονεί προεκλογική περίοδος, τη στιγµή που αναζητείται απεµπλοκή από τη διάλυση της Βουλής; Πρόκειται για ανεπεξέργαστες προτάσεις που οδηγούν µε µαθηµατική ακρίβεια σε πολιτική αστάθεια και επικίνδυνες ατραπούς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ