Γιάννης Μαστρογεωργίου (Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Γιάννης Μαστρογεωργίου: Η καραµέλα του νεοφιλελευθερισµού έχει πλέον λιώσει

Στόχος µας στην ευρωκάλπη είναι να καταδειχθεί η αποδοκιµασία στην κυβέρνηση και η επιδοκιµασία στο δικό µας πρόγραµµα, µέσα από µια µεγάλη νίκη, τονίζει στο Έθνος της Κυριακής ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας

Απολιτικ οπορτουνιστική πρακτική χαρακτηρίζει το άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιάννης Μαστρογεωργίου, και επιµένει πως η βάση των µετεκλογικών πολιτικών συγκλίσεων, που επιθυµεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι προωθούµενες αλλαγές στην οικονοµία και το µοντέλο παραγωγής.

Πολλά στελέχη σας οριοθετούν κατά το δοκούν τον εκλογικό πήχη της Ν∆ εν όψει ευρωεκλογών, την ώρα που η ηγεσία του κόµµατος αποφεύγει να µιλήσει για ποσοστιαίο όριο ή εύρος διαφοράς µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς µε ποιο ποσοστό και µε ποια διαφορά θα ήταν ικανοποιηµένη η Ν∆ εν όψει εθνικών εκλογών;

Στόχος µας είναι να καταδειχθεί µε τον πλέον εµφατικό τρόπο και ταυτόχρονα η αποδοκιµασία στην κυβέρνηση και η επιδοκιµασία στο δικό µας πρόγραµµα, µέσα από µια µεγάλη νίκη.

Συχνά-πυκνά η κυβέρνηση σάς κατηγορεί για εναγκαλισµό µε ένα νεοφιλελεύθερο οικονοµικό µοντέλο. Την ίδια ώρα εγκαλείτε την κυβέρνηση για επιδοµατική πολιτική, πλην όµως ψηφίζετε στη Βουλή τα µέτρα οικονοµικής ελάφρυνσης που φέρνει η κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Η χιλιοµασηµένη καραµέλα του «νεοφιλελευθερισµού» έχει πλέον λιώσει και κουράσει. Η Ν∆ ήταν και είναι κόµµα της «κοινωνικής οικονοµίας της αγοράς». Βασίζεται στον ανταγωνισµό, στις ανοιχτές αγορές, στην αξιοκρατία, στην ανέλιξη µέσω της Παιδείας, στο Κράτος Πρόνοιας και στο δίκαιο σύστηµα φορολόγησης. Ολα τα άλλα είναι ιδεοληπτικά φληναφήµατα «ολιγαρκούς αφθονίας». Η Ν∆ δεν ασκεί αντιπολιτευτικό µαξιµαλισµό για τους τύπους και µόνο. Ασκεί αντιπολίτευση τεκµηριωµένη. Καταγγέλλει και προτείνει. ∆εν αρκείται στο «όχι». Θέλω να θυµίσω ότι σύµφωνα µε µια σχετικά πρόσφατη µελέτη του ΚΕΦΙΜ, η Ν∆ ως αντιπολίτευση έχει υπερψηφίσει όσα νοµοσχέδια έκρινε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει µόνο το 21% των νοµοσχεδίων. Νοµίζω ότι καταδεικνύεται µε τον πιο σαφή τρόπο ποιος σέβεται τον θεσµικό ρόλο της αντιπολίτευσης και ποιος απορρίπτει τα πάντα επενδύοντας στην πόλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει σηµαντικό πολιτικό κεφάλαιο στο άνοιγµα που πραγµατοποιεί στον κεντρώο χώρο. Συνάδει αυτός ο πολιτικός προσανατολισµός µε τη στάση της Ν∆ σε ζητήµατα όπως το Σκοπιανό ή την αλλαγή ταυτότητας φύλου; Σας ανησυχεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγεµονεύσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Ο φιλελεύθερος και εθνικά υπεύθυνος προσανατολισµός µας παντρεύεται µε τον κεντρώο χώρο και τις µεταρρυθµιστικές δυνάµεις, µέσα από µια σειρά σηµαντικών πολιτικών προτεραιοτήτων: Η αλλαγή του άρθρου 16, η µείωση του ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων φορολογικών συντελεστών. Η επένδυση στην Παιδεία ως του µόνου και ικανού µοχλού κοινωνικής κινητικότητας και ανάπτυξης. Η υιοθέτηση ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήµατος. Η απόρριψη κάθε διχαστικής πρακτικής και ρητορείας εκ µέρους του προέδρου µας, εν αντιθέσει µε τον λόγο και τα πεπραγµένα του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό και αλλού. Ο σεβασµός στους θεσµούς και στην απόρριψη της εργαλειακής τους εκµετάλλευσης. Τα παραπάνω τα αναγνωρίζουν οι πολίτες, µας τα πιστώνουν θετικά και ανεξαρτήτως κεντρώας ή µη προέλευσης, θα τα εκτιµήσουν αναλόγως την ώρα της κάλπης. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να µετοικήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς προκαλεί θυµηδία, αφού οι αρχές και οι αξίες δοµηµένων ιστορικά και εξελικτικά στον χρόνο πολιτικών χώρων όπως η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδηµοκρατία δεν επιτρέπουν αυτήν τη µετάσταση, τουλάχιστον ακόµα.

Κατά τη γνώµη µου πρόκειται για µια απολιτίκ, οπορτουνιστική και εκλογολογιστική πρακτική χωρίς περιεχόµενο. Το πρόβληµα όµως για τον χώρο της Κεντροαριστεράς παραµένει και είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να αντισταθεί µέχρι τέλους στην επίδραση που ασκεί η πίεση της σύµπλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει µιλήσει εγκαίρως για την ανάγκη µετεκλογικών συγκλίσεων. Με ποιους πολιτικούς σχηµατισµούς θα ήταν εφικτές συγκλίσεις ή ακόµη και συµπράξεις;

Η Ν∆ τόσο πριν -στην περίπτωση της συνταγµατικής αναθεώρησης- όσο και µετά τις εκλογές θα έχει ως βασική της προτεραιότητα την προώθηση αναγκαίων και αυτονόητων αλλαγών στην οικονοµία και στο µοντέλο παραγωγής, που θα συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές δυνάµεις, αλλά κυρίως θα συσπειρώνει τη µεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτή η σύµπραξη είναι που θα κάνει τη διαφορά.

Η Ν∆ αντέδρασε έντονα στη Συµφωνία των Πρεσπών, ωστόσο εκ των υστέρων διαφαίνονται µάλλον περιορισµένα περιθώρια άµβλυνσης των αρνητικών για εσάς σηµείων της. Ανησυχείτε για πιθανή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο φόντο των προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας στο Αιγαίο;

Καθηµερινά αποδεικνύεται ότι η Συµφωνία των Πρεσπών ήταν και εθνικά επιβλαβής αλλά και δύσκολη στην εφαρµογή της. Το ρεπορτάζ του BBC για την ύπαρξη «καταπιεσµένης µακεδονικής µειονότητας» συνιστά άµβλυνση; Η µονοπώληση του όρου «Μακεδόνας», όπως αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες δηλώσει του κ. Ντιµιτρόφ, συνιστά άµβλυνση; Το αίτηµα για διδασκαλία της «µακεδονικής γλώσσας» στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας από το Ουράνιο Τόξο συνιστά άµβλυνση; Οχι, αντιθέτως συνιστά επιβεβαίωση της τεκµηριωµένης κριτικής της Ν∆ σε µια κακή συµφωνία, τα επίχειρα της υπογραφής της οποίας θα τα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Ποιος θα επιθυµούσατε να είναι ο ρόλος σας σε µια αυριανή κυβέρνηση της Ν∆;

Η γοητεία της πολιτικής είναι η εκούσια στοχευµένη δράση, οι απρόσωπες δυνάµεις που δρουν, τα τυχαία συµβάντα, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κάνε τη δουλειά σου κάθε µέρα σωστά, να χαίρεσαι την προσφορά της πολιτικής και άσε τα υπόλοιπα στο περιθώριο. Με αυτό ως γνώµονα πορεύοµαι, όχι µε µαταιόδοξους πόθους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ