Νίκος Κοτζιάς - Πάνος Καμμένος
Νίκος Κοτζιάς - Πάνος Καμμένος/Eurokinissi

Κοτζιάς: «Εθνικός συκοφάντης» ο Πάνος Καμμένος

Τελευταία Ενημέρωση
Στη Βουλή μεταφέρθηκε η σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά με εκατέρωθεν «πυρά»

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον δημόσιο χώρο, με ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς» ανέφερε ο πρώην υπουργός, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του.

Όπως είπε, «κακώς ο κ. Κατρούγκαλος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει στον "εθνικό συκοφάντη" τη δυνατότητα να μεταφέρει την υπονόμευση στο ναό της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα, η Βουλή να μετατρέπεται σε χώρο δικαστηρίου, χωρίς εγώ να έχω το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού μου», προσθέτοντας πως τα όσα κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος, ο «εθνικός συκοφάντης» όπως τον αποκαλεί, είναι «μάλλον προϊόν παράνομης υποκλοπής» και αφορούν συνομιλίες ανάμεσα σε παλιούς συκοφάντες.

«Σήμερα παρακολουθήσαμε μία βρώμικη συζήτηση στη Βουλή, που σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την υπ. αριθμ. 9 του 1998, δεν θα έπρεπε να γίνει, γιατί όπως λέει η απόφαση, ζητήματα που βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία ή διερευνώνται από τον εισαγγελέα, δεν μπορούν να συζητηθούν στη Βουλή» είπε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας πως, «επιπλέον, η συζήτηση αντίκειται σε επτά αποφάσεις του ΣτΕ και δύο του Ελεγκτικού συνεδρίου, και μάλιστα για μία συμφωνία που έχει λάβει γραπτή έγκριση του τότε γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και σήμερα υπουργού Δικαιοσύνης».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός είπε ότι περιμένει τον Πρόεδρο της Βουλής, «να παραπέμψει τους υβριστές για πειθαρχικό έλεγχο στη Βουλή».

Ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις κινήσεις του Π. Καμμένου, στην προεκλογική καμπάνια που προσβλέπει να κάνει δια της δυσφήμισης συνεπικουρούμενος από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης». «Φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν, άλλοι να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση ότι «σφαίρες, χώματα με αίματα και αίμα, έχουν σταλεί μόνο σε μένα, λες και είμαι ο αποκλειστικός τροφοδότης και διαπραγματευτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακόμα και σήμερα, ο εθνικός συκοφάντης υβρίζει μόνο εμένα».

«Ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες για μη άρση του ασύλου», το μήνυμα του Ν. Κοτζιά στον Π. Καμμένο

Υπενθύμισε δε, ότι είχε συμφωνήσει (σ.σ. ο Π. Καμμένος) με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και «τώρα για προεκλογικούς λόγους και επειδή εξυπηρετεί ίσως και τρίτους, θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν μακεδονομάχο».

«Καλώ τον εθνικό συκοφάντη» συνέχισε, «να δεχθεί και τη Βουλή να χορηγήσει, άδεια άσκησης ποινικής διώξεως, σύμφωνα με τα άρθρα, 61 παρ. 2, 62 παρ.1 του Συντάγματος, και να αφηγηθεί και εκείνος και να οδηγηθεί η υπόθεση εκεί που πρέπει, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εκεί ας αποδείξει, που δεν μπορεί, όλες τις συκοφαντίες που κάθε δεύτερη μέρα, όπως πράττει κάθε ένοχος, τις τροποποιεί» τόνισε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συνεχείς αντιφάσεις του πρώην υπουργού Άμυνας σχετικά με τα χρήματα για τα οποία κατηγορεί ότι έλαβε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και υπογράμμισε: «Λέω κάτι απλό στον εθνικό συκοφάντη: ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες για μη άρση του ασύλου, όπως έκανε χθες», προσθέτοντας πως στο δικαστήριο λύνονται οι υποθέσεις και όχι με μονολόγους στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι «εκεί θα αποδειχθεί και το ελατήριό του και το ίδιον όφελος και η εξυπηρέτηση τρίτων».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, ότι ο «εθνικός συκοφάντης» παρουσιάζει μία σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που φέρνει λεφτά στο δημόσιο και δεν δίνει σε κανένα τρίτο ούτε σεντς, ως κλοπή, γιατί «δεν έχει καταλάβει, ότι τα ποσά που επικαλείται δεν ορίστηκαν από εμένα, αλλά από τα δικαστήρια και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής της εταιρείας που σύναψε τη σύμβαση.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κ. Καμμένος τον καλούσε με την «παρέα του» να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, «δηλαδή με καλούσαν να παρανομήσω. Δεν το έκανα και έχουν ανοίξει αυτό το κυνήγι» είπε.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε τις αξίες και τις αρχές με τις οποίες, όπως είπε, μπήκε στην Αριστερά, τόνισε ότι αποποιήθηκε της περιουσίας της οικογενείας του, αλλά «αυτό αδυνατεί να το καταλάβει ο εθνικός συκοφάντης. Του είναι αδιανόητη η ύπαρξη έντιμων ανθρώπων, που δεν υποκύπτουν σε απειλές».

Η επίθεση του Πάνου Καμμένου

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής καταιγιστικός στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης τεσσάρων ανεξαρτήτων βουλευτών προς τον υπουργό Εξωτερικών, με θέμα «Διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης των Προξενικών Γραφείων Διπλωματικών Αρχών».

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι «με συμπαιγνία υπηρεσιακών παραγόντων και κάτω από την καθοδήγηση του πρώην υπουργού, Νίκου Κοτζιά, οργανώθηκε» η διαγωνιστική διαδικασία καθώς υπήρχαν επαφές των δύο πλευρών, πολύ πριν την προκήρυξή της. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «ο υπουργός θα έχει σήμερα την άνεση να απαλλάξει των καθηκόντων τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών» μετά τις καταγγελίες του.

«Καταθέτω στη Βουλή όλα τα στοιχεία που έχουν εξαφανιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συγκεκριμένα ονόματα διπλωματών»

Κατήγγειλε ότι τα σχετικά έγγραφα για τα οποία είχε διατυπώσει αίτημα κατάθεσης εγγράφων είχαν εξαφανιστεί από το υπουργείο και ανακτήθηκαν από το ίχνος τους σε αντίστοιχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης ότι, στη σύνταξη της προκήρυξης δεν υπάρχει η διατύπωση για «οικονομικά πιο προσφέρουσα λύση», όπως προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ. Αλλά και ότι στην ευρωπαϊκή προκήρυξη αναφέρεται ότι δεν μπορεί να υπάρχει εργολάβος ενώ στην ελληνική αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρχει και εργολάβος μόνο για το κομμάτι της πληροφορικής.

«Καταθέτω στη Βουλή όλα τα στοιχεία που έχουν εξαφανιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συγκεκριμένα ονόματα διπλωματών», είπε με στόμφο ο κ. Καμμένος. Και υπογράμμισε: «Έχουμε την οργανωμένη εγκληματική ενέργεια για τη δημιουργία παρένθετης εταιρείας που ανέλαβε το έργο για να το δώσει ξανά με υπεργολαβία στην προηγούμενη εταιρεία».

Ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα (των πρ. πρεσβευτή Δημητρίου Πλατή, του Ιωάννη-Αλέξανδρου Ζέπου και του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Οικονόμου).

Επανερχόμενος επί του σώματος της καταγγελίας του ο κ. Καμμένος τόνισε ότι καταθέτει τα μέιλ που ανακτήθηκαν από τα κατεστραμμένα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι πριν καν την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Ιούλιο του 2015 υπήρχε αλληλογραφία μεταξύ του υποψηφίου της εταιρείας με τον άνθρωπο που θα όριζε στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς πρόεδρο της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Ανέγνωσε μάλιστα συγκεκριμένες συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (μεταξύ των κ. Πλατή και Τζίρα) σχετικά με το σχέδιο της προκήρυξης προτού κατατεθεί, με ανταλλαγή σχετικών παρατηρήσεων και διορθώσεων.

Κατέληξε με ευθεία καταγγελία ότι «ο Κοτζιάς συντόνιζε τις ενέργειες μεταξύ του υποψηφίου προέδρου του Διαγωνισμού και του υποψηφίου που θα διεκδικούσε την ανάληψη. «Φέρ’ τε το φρούραρχο να με κατεβάσει εγώ θα τα πω τα στοιχεία. Με φιμώσατε, διαλύσατε την κοινοβουλευτική μου ομάδα, τώρα θα τα ακούσετε!» είπε δε, με ένταση απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο που παρατήρησε πως θα εξεταστεί ποια από τα έγγραφα που είχε καταθέσει ο κ. Καμμένος μπορούν να γίνουν δεκτά ως στοιχεία από το Σώμα.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι «η στάση της κυβέρνησής μας απέναντι στα φαινόμενα διαπλοκής και τα σκάνδαλα είναι δεδομένη. Όπου βρίσκουμε περιπτώσεις σκανδάλων τις στέλνουμε στη Δικαιοσύνη». Εξήγησε ότι οι τρεις μορφές ελέγχου νομιμότητας μιας σύμβασης: Δικαστικός, Εσωτερικός Διοικητικός και Κοινοβουλευτικός και είπε πως επιφυλάσσεται επί των νέων στοιχείων, ενώ η τοποθέτησή του αφορούσε όσα αναφέρονταν στη γραπτή επερώτηση..

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η υπεργολαβία επιτρέπεται ακόμη και η ανάθεση σε θυγατρική και κατέθεσε σχετικά έγγραφα της σύμβασης.

Για τη νομιμότητα της σύναψης της σύμβασης είπε κατηγορηματικά πως «η εικόνα που έχω μέχρι σήμερα μέσω των ελέγχων που έγιναν καταλήγουν στο ότι δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να καταδεικνύουν παρανομία. Εκείνο για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα είναι ότι καμία ανοχή σε παρανομία δεν έχουμε κι ακριβώς εκεί με γνώμονα αυτή την αρχή διέπονται όλες οι προσπάθειες που κάνουμε στο υπουργείο Εξωτερικών».

Διαβεβαίωσε επίσης πως θα εξεταστούν τα νέα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Καμμένος και θα προχωρήσει περαιτέρω ο έλεγχος στον ίδιο άξονα νομιμότητας.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ