Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης

Μιχάλης Καρχιμάκης στο Εθνος: Το ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρα αντιδεξιό

Τελευταία Ενημέρωση

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, κάνει μέσω της συνέντευξής του στο «Εθνος» ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, όπου κατεβαίνει και ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζει ότι ο αρχηγός της ΝΔ κοιτάζει αφ’ υψηλού τον κόσμο που λέει ότι θέλει να εκπροσωπήσει. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο επισημαίνοντας ότι «δεν περισσεύει κανείς στη μάχη των εθνικών εκλογών» και υπογραμμίζει ότι ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ προέρχονται από την ίδια πολιτική και ιδεολογική μήτρα.

Είστε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Σήμερα είστε μέλος του ΚΙΝΑΛ. Εντοπίζετε σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ; Εάν ναι, με τι συμφωνείτε και με τι διαφωνείτε;

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκαν σε δύο διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες. Κατ’ αυτή την έννοια, πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά εγχειρήματα, γιατί καλούνται να απαντήσουν σε διαφορετικά προβλήματα και ερωτήματα. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα προβλήματα που ταλάνιζαν την ελληνική κοινωνία το 1974 είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που την απασχολούν το 2019; Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια πολιτική και ιδεολογική μήτρα, τις ίδιες αξίες, και φιλοδοξούν να δώσουν διέξοδο στις ίδιες κοινωνικές ομάδες, τους μη προνομιούχους, τους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου και τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου. Υπό αυτό το πρίσμα, το Κίνημα Αλλαγής, δεν είναι κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ του ’74 αλλά η ιστορική συνέχειά του.

Πώς κρίνετε το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τη μη κάθοδο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ;

Στη μάχη των εθνικών εκλογών κανένας δεν περισσεύει. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα το κόμμα που με τις πολιτικές του εξέφραζε ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικές πολιτικές μήτρες: από την Ανανεωτική Αριστερά μέχρι τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό. Το πολιτικό πρόσημο που το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα στρέφεται ξεκάθαρα αντιδεξιά και αυτό η πρόεδρος θέλησε να το σηματοδοτήσει μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από εκεί και πέρα, όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας. Αλλά τώρα είναι η ώρα της μάχης.

Η Τουρκία προκαλεί, η θέση του Κινήματος Αλλαγής;

Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο, και το ΚΙΝΑΛ είναι μια υπεύθυνη δύναμη εθνικής συνεννόησης. Η εθνική ανεξαρτησία και η κυριαρχία δεν είναι απλώς ένα σύνθημα στο τρίπτυχο της 3ης Σεπτέμβρη, ήταν πάντοτε στον πυρήνα των πολιτικών του Κινήματός μας! Αλλωστε ήταν η δική μας πολυδιάστατη στρατηγική που κατοχύρωσε τα ελληνικά σύνορα ως σύνορα της Ευρώπης και έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ, θέτοντας τις βάσεις για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών για το ΚΙΝΑΛ;

Για εμάς είναι η ήττα των συντηρητικών πολιτικών οποιουδήποτε χρώματος. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκπροσωπούν τις δύο τάσεις του καραμανλισμού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Το ζητούμενο την επόμενη μέρα είναι να υπάρχει μια ισχυρή προοδευτική φωνή που θα σπάσει την πολιτική αυτοδυναμία της Δεξιάς. Αυτή η φωνή είναι το ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό λέμε «Κίνημα Αλλαγής ή περιπέτειες».

Πολλοί λένε ότι θα συγκυβερνήσετε με τη ΝΔ...

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση! Αν χρειαστεί συγκυβέρνηση, ας βρεθεί ο κύριος Σαμαράς, που έσκιζε υποτίθεται τα μνημόνια στο Ζάππειο, με τον κύριο Τσίπρα, που τα έσκιζε στην Ομόνοια, να ενώσουν τα κομματάκια. Εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο προοδευτικό πρόγραμμα. Καμία σχέση δεν μπορούμε να έχουμε με τις δύο όψεις της συντήρησης. Θα είμαστε δύναμη στιβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Αυτό που δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι ο βασικός και ο ιστορικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι η Δεξιά. Βασικός υποψήφιος της ΝΔ στα δυτικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιστεύετε ότι τα ποσοστά σας θα συμπιεσθούν από την παρουσία του στην εκλογική περιφέρεια που είστε υποψήφιος;

Οπως ξέρετε, είμαι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Και μπορώ να πω ότι έχω γυρίσει γειτονιά τη γειτονιά, γιατί αυτή είναι η ουσία της προεκλογικής περιόδου: να μιλήσουμε με τους πολίτες. Οχι μόνο για να πούμε τις θέσεις μας, αλλά και για να ακούσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ακούει τη φωνή των πολιτών. Mε τις τελευταίες του δηλώσεις περί ψυκτικών, 8ώρου και 7ήμερης εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φανερώνει αυτό που ξέραμε ήδη, ότι δηλαδή όχι μόνο δεν γνωρίζει τον κόσμο που λέει ότι θέλει να εκπροσωπήσει, αλλά μερικές φορές τον κοιτάζει και αφ’ υψηλού.

«Κατεβαίνετε» υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στη Δυτική Αθήνα... Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να επιλέξεις με ποιους θα πορευτείς, ποιους θα υπηρετήσεις και με ποιους θα συγκρουστείς. Εχω επιλέξει συνειδητά να στέκομαι δίπλα στους αγωνιστές της ζωής, στον νέο, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο. Για εμένα η Δυτική Αθήνα ήταν θέμα επιλογής, γιατί εκεί βρίσκονται οι άνθρωποι στο πλευρό των οποίων προσπάθησα να πορεύομαι μια ολόκληρη ζωή.

Και η μεγάλη αποχή των ευρωεκλογών δείχνει ότι ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική;

Και αυτό, αν θέλετε, είναι το μέτρο της αποτυχίας μας και η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον. Οταν οι πολίτες δεν θεωρούν την πολιτική τη λύση για τα προβλήματά τους, δύο εξίσου κακοί δρόμοι ανοίγουν: 1. Η αχαλίνωτη δράση της ελεύθερης αγοράς και η υποτιθέμενη αυτορρύθμισή της που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. 2. Ο ακροδεξιός λαϊκισμός και η αχαλίνωτη δράση των εχθρών της δημοκρατίας. Απέναντι σε αυτές τις λογικές, εμείς θέλουμε να είμαστε η λύση. Στο ΚΙΝΑΛ έχουμε προοδευτικό ρεαλιστικό πρόγραμμα και καλούμε τον λαό όχι μόνο να μας στηρίξει, αλλά κυρίως να έρθει για να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, τους δικούς του προβληματισμούς. Τα κόμματα, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν για να αναπαράγονται ελίτ. Αντίθετα, υπάρχουν για να εκφράζεται ο κόσμος μέσα από αυτά και να διεκδικεί το δίκιο του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ