Οι πέντε γυναίκες που «κέρδισαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
copyright: eurokinissi

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ «ΚΕΡΔΙΣΑΝ» ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Είναι πανέτοιμες να διαψεύσουν άπαντες με τις πρωτοβουλίες που θα κληθούν να πάρουν

Είναι μόλις πέντε από τους συνολικά 51 της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι γυναίκες με βαρύ βιογραφικό και εμπειρία στα χαρτοφυλάκια που έχουν αναλάβει να υπηρετήσουν. Δυναμικές και τολμηρές θα κληθούν να υπηρετήσουν αυτό που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει προτού αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού: Το κοινό καλό για τον πολίτη. 

Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Νίκη Κεραμέως, Φωτεινή Αραμπατζή και Λίνα Μενδώνη: Αυτές είναι οι μόλις οι πέντε γυναίκες του νέου υπουργικού συμβουλίου. Και όποιος σκέφτεται ότι οι γυναίκες αυτές δεν είναι ακόμη έτοιμες να αναλάβουν τα ηνία της πολιτικής, εκείνες είναι πανέτοιμες να τους διαψεύδουν με τις πρωτοβουλίες που θα κληθούν να πάρουν. 

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: «Οι γυναίκες πολιτικοί πρέπει να υπερκεράσουμε» (Φωτογραφία: Eurokinissi)

«Μια γυναίκα πολιτικός οφείλει να αποδεικνύει με τη δουλειά της ότι εκπροσωπεί επάξια τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Στην πράξη, όμως, μια γυναίκα πολιτικός έχει να αποδείξει περισσότερα, καθώς τα στερεότυπα με βάση το φύλο συνεχίζουν να υφίστανται. Για παράδειγμα, υπάρχει η πεποίθηση ότι η γυναίκα πολιτικός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις λόγω της γυναικείας ευαισθησίας της και ότι είναι καλή μόνο για κοινωνικά χαρτοφυλάκια ή ότι προωθείται χάρη σε ιδιαίτερες σχέσεις που μπορεί να διατηρεί. Επομένως, οι γυναίκες πολιτικοί πρέπει να υπερκεράσουμε, επιπλέον, ορισμένες στρεβλές και παγιωμένες αντιλήψεις ως προς τη γνώση και την ικανότητά μας να αναλάβουμε θέσεις ευθύνης», είχε αναφέρει πρόσφατα η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στη Lifo. 

H Νίκη Κεραμέως ήταν η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας του κόμματος. Και γι' αυτό δεν ήταν έκπληξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση. Η νέα υπουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980 και είναι απόφοιτος του Harvard Law School. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Νομική (LL.M.), με ειδίκευση στο Δίκαιο της Διαιτησίας, του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) και μεταπτυχιακό τίτλο Νομικής με ειδίκευση στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και τη Διαιτησία (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude).

Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Είναι παντρεμένη με Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο γιους. Είναι δικηγόρος – μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης. Εργάζεται ανελλιπώς ως δικηγόρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους τομείς της Διαιτησίας και του Εμπορικού Δικαίου.

Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με η Νέα Δημοκρατία. Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής συγκέντρωσε 61.784 σταυρούς στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Η Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α' βάθμιας, Β' βάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Η Σοφία Ζαχαράκη άφησε τη θέση της εκπροσώπου Τύπου στον Στέλιο Πέτσα και ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

Η νέα υπουργός Παιδείας αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική σε μία βαλτώδη περίοδο πλήρους αμφισβήτησης. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως «αν δε συμμετέχεις, σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Αν αφήσεις την κατάσταση και την παρακολουθείς, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα. Δημιουργείς και ρυθμίζεις το πλαίσιο». Ο πατέρας της ήταν καθηγητής και την είχε εμποτίσει με την αγάπη για το επάγγελμα. Όμως και η ίδια είχε από μικρή πολλές ανησυχίες. Η παράλληλη δραστηριότητα με τις διεθνείς σχέσεις και τους νέους την έκανε να διοχετεύει την ανάγκη της για την ενασχόληση με τα κοινά.

«Αλλάζουμε, αλλά αλλάζουμε με αργούς ρυθμούς» (Φωτογραφία: Papadakis Press)

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο. Δόθηκαν αγώνες σε βάθος χρόνου για τη χειραφέτηση και το σεβασμό των γυναικών, ενώ διαμορφώθηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην κοινωνία. Τα παραδείγματα που προκύπτουν από την ανισότητα των δύο φύλων είναι τόσα πολλά που «βομβαρδίζουν» την έκφραση και την διατύπωσή τους. Κάπως έτσι λειτουργεί η τρομοκρατία, η λογοκρισία, η αγκύλωση: Είναι, άλλωστε, λέξεις γένους θηλυκού. Ο φόβος, όμως, που προκύπτει από αυτές είναι γένους αρσενικού. 

«Υπάρχει αναντιστοιχία σε μισθούς και στο βάρος της γυναίκας να εκπληρώσει το εργασιακό ωράριο και μετά να επιστρέψει στο σπίτι να συνεχίσει με τα υπόλοιπα. Σε ένα πολιτικό κόμμα όλα αυτά είναι πιο σκληρά αλλά αλλάζουν οι νοοτροπίες. Έχουμε αναπαραγωγή κοινωνικών στερεοτύπων. Ξεκινάμε με ιδέες που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας και πρέπει με κάποιο τρόπο να τις αποτινάξουμε. Θεωρώ πως γίνονται βήματα. Εγώ δεν πιστεύω στα μέτρα θετικής ποσόστωσης μέσα στα κόμματα. Η αλλαγή έρχεται από τα μικρά και σίγουρα δεν επιβάλλεται. Πρέπει να δίνεται ο λόγος στις γυναίκες και οι ίδιες να διεκδικήσουμε περισσότερο χώρο», είχε τονίσει η Σοφία Ζαχαράκη στο Ladylike.gr.

«Θέλει διπλή προσπάθεια δική μας. Αλλάζουμε, αλλά αλλάζουμε με αργούς ρυθμούς. Θα δεις το αποτέλεσμα να αναπαράγεται πολλά χρόνια μετά. Χρειαζόμαστε υπομονή. Δεν πιστεύω στις γενικεύσεις και τις λύσεις αυτοσκοπού. Πιστεύω πάρα πολύ στη συνεργατικότητα και στην εκπροσώπηση όλων των τάσεων, γενεών και φύλων σε ένα τραπέζι. Πρέπει να δοθεί χώρος σε όλους ανεξαιρέτως και ιδιαίτερα σε αντιτιθέμενες απόψεις. Είναι καλό ο καθένας να έχει περάσει τον εαυτό του και την καλλιέργειά του από δοκιμή. Δεν είναι θέμα φύλου. Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πιο πρακτικές. Το να διαπιστώνεις ένα πρόβλημα είναι απλό, το να στοχεύεις στη λύση είναι δύσκολο», συμπληρώνει. Η Σοφία Ζαχαράκη θαυμάζει τις γυναίκες πολιτικούς της χώρας και ιδιαίτερα τη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία υπήρξε στο παρελθόν υπουργός Παιδείας. 

«Οι άντρες πια καταλαβαίνουν πως ο ρόλος των γυναικών είναι σημαντικός. Αλλάζουν τα πράγματα με την πάροδο των χρόνων» (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Έχει μάθει να δουλεύει κι αυτό είναι για εκείνη αδιαπραγμάτευτο. Θυμώνει με το θράσος. Αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να την κάνει να χάσει την ψυχραιμία της. Δεν είναι στο στιλ της να τσακώνεται, αρκεί να μην θίξει κανείς τον Παναθηναϊκό γιατί είναι και γέννημα θρέμμα από τους Αμπελόκηπους. Μέχρι και σήμερα κρατάει φιλίες από το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Η Σοφία Ζαχαράκη δεν αποφεύγει τις εξόδους. Πολλοί θα την πετύχουν να απολαμβάνει το ποτό της αμέριμνη σε κάποιο μπαράκι του κέντρου της Αθήνας. Της αρέσει να ανακαλύπτει την πόλη και να κάνει βόλτες, όπως συνήθιζε να κάνει. 

Τα εκλογικά της δικαιώματα παραμένουν στο Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Λένε πως οι άνθρωποι είναι όπως τα δέντρα. Παίρνουν τη δύναμη από τις ρίζες τους. Η πατρίδα του καθενός είναι οι παιδικές του αναμνήσεις. Και για την υφυπουργό Παιδείας οι πιο όμορφες παιδικές της αναμνήσεις πηγαίνουν στον πλάτανο στην πλατεία του Καρπενησίου, στο Κεφαλόβρυσο, στο δημοτικό σχολείο και το καφενείο του παππού της στο Νέο Αργύρι και σε τόσα άλλα μικρά κομμάτια του τόπου, όπου βρίσκονται οι συγγενείς της και οι παιδικοί της φίλοι. «Το να επιστρέφω εκεί, με γεμίζει πάντα με αγάπη και αυτογνωσία», αναφέρει η ίδια στο evrytanika.gr.  

O Τύπος την αποκαλούσε «σιδηρά κυρία» του υπουργείου Πολιτισμού (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Η Λίνα Μενδώνη έχει χαρακτηρισθεί ως η «σιδηρά κυρία» του υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν παρούσα στις πιο δημιουργικές αλλά και συγκρουσιακές στιγμές του υπουργείου, αλλά και μια προσωπικότητα με πολιτικό λόγο. Σε συνέντευξη που έχει δώσει στη Lifo, η κυρία Μενδώνη είχε αναφέρει πως προτεραιότητά της είναι να εκμεταλλευτεί «όσους πόρους αφήσαμε δεσμευμένους στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ». 

Η γνωστή αρχαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού. Το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του υπουργείου Πολιτισμού. Από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του ΚΕΡΑ. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Από το 1989 κατέχει θέση ερευνητού στο ΚΕΡΑ.    

Την περίοδο 1995 - 1998 διετέλεσε επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο». Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Το διάστημα 1994-1999 υπήρξε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, και στο υπουργείο Αιγαίου.  

Από τον Δεκέμβριο του 2009 κατέχει τη θέση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, την οποία κατείχε, επίσης, μεταξύ Μαρτίου 1999 - Μαρτίου 2004. Έχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta' Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας. Η Λίνα Μενδώνη είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ν. Δουκέλλη και έχουν έναν γιο, τον Νικόλα. 

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η νέα υφυπουργός Εργασίας. Είναι 32 ετών με εντυπωσιακή πορεία σε διεθνείς οργανισμούς (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Τη θέση της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέλαβε η οικονομολόγος, Δόμνα Μιχαηλίδου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτη του Κολεγίου Αθηνών, ξεκίνησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, απ΄ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης.

Είναι Επισκέπτρια Λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge ενώ έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική́ Πολιτική́ στο Government School του UCL. Στα 26 της εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδικός στον ανταγωνισμό́. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού́ του ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου.

Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις κύρους και ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας αλλά́ και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα. Έχει συντονίσει εθνικά́ σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά́ και του Εμπορικού́ Επιμελητηρίου του Σουδάν.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή́ επιστημονικά́ συνέδρια ως εισηγήτρια ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Οικονομικές Κρίσεις στις Αναδυόμενες Αγορές» στον εκδοτικό́ οίκο Palgrave MacMillan. Οι μελέτες της εμφανίζονται σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning) σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (όπως το Project Syndicate, το BBC, και αρκετά εγχώρια Μέσα). Η Δόμνα Μιχαηλίδου ήταν μέχρι σήμερα σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Η Φωτεινή Αραμπατζή συνδέει τα όνειρα με τους στόχους και εμπνέεται από τους νέους ανθρώπους (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Η Φωτεινή Αραμπατζή συνδέει τα όνειρα με τους στόχους και εμπνέεται από τους νέους ανθρώπους. Η αδερφή της παρουσιάστριας και δημοσιογράφου Μαρίας Αραμπατζή, ανέλαβε υφυπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρμοδιότητα την αλιευτική πολιτική. «Όποτε μου γίνεται μια ερώτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην πολιτική, καταλαβαίνω πως για ν' αλλάξουν ορισμένες προκαταλήψεις θέλει δουλειά πολλή! Ειδάλλως, θα είχαν σταματήσει οι ερωτήσεις. Νομίζω πως μία γυναίκα στην πολιτική αντιμετωπίζει λιγότερες δυσκολίες απ' όσες θέλουν να πιστεύουν. Όταν ξεπεραστεί το βουνό της προκατάληψης, ο δρόμος θα είναι πιο βατός», είχε τονίσει. 

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και τηλεοπτική παραγωγός στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ως ανταποκρίτρια παραγωγός στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2012 και επανεκλέγεται μέχρι και σήμερα. Τον Μάρτιο του 2015 ορίστηκε υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας ενώ από τον Φεβρουάριο του 2016 είναι υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πέντε γυναίκες που «κέρδισαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι πέντε γυναίκες που «κέρδισαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι πέντε γυναίκες που «κέρδισαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Φωτεινή Αραμπατζή δεν έχει σταματήσει να ονειρεύεται. Άλλωστε, όπως λέει και η ίδια, δεν έχει μεγαλώσει τόσο! «Το ωραίο με τα όνειρα και τις ελπίδες είναι πως κι όταν ακόμη διαψεύδονται, δεν παύουν να δίνουν τη θέση τους σε νέα, δίχως αυτό να μας κάνει να φαντάζουμε αιθεροβάμονες. Συνδέω τα όνειρα με τους στόχους. Άλλωστε, πρωταρχική ύλη της πραγμάτωσης ενός σκοπού είναι σίγουρα τα όνειρα. Ό,τι έχουμε ή ζούμε σήμερα, κάποτε απλώς το ονειρευόμασταν», είχε επισημάνει στο My way, προσθέτοντας: 

«Εμπνέομαι από τους νέους ανθρώπους. Δουλεύοντας πολλά χρόνια με νέους ανθρώπους και συνεργαζόμενη μαζί τους σε projects, όπως το Δέντρο της Αγάπης, έχω τη βεβαιότητα ότι είναι η μεγαλύτερη "επένδυση" που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Ο Κένεντι κάποτε είχε πει ότι ο κόσμος απαιτεί τις ιδιότητες της νεολαίας. Οι κυριότερες: θέληση, φαντασία, θάρρος αντί για δειλία και όρεξη για περιπέτεια πάνω από την αγάπη της ευκολίας και τους βολέματος».  

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ