Κώστας Καραμανλής στο Έθνος: Η ΝΔ µπορεί και µόνη της να αλλάξει τον εκλογικό νόµο
Κώστας Καραμανλής (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Κώστας Καραμανλής στο Έθνος: Η ΝΔ µπορεί και µόνη της να αλλάξει τον εκλογικό νόµο

Τελευταία Ενημέρωση
Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάµε σε έναν νόµο ο οποίος θα πρέπει να είναι δίκαιος, αλλά και να διασφαλίζει την κυβερνησιµότητα, λέει ο υπουργός Υποδοµών

Είπαμε µετρηµένα λόγια πριν από τις εκλογές και τώρα µπορούµε να τα εφαρµόσουµε, λέει ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραµανλής ο οποίος εκτιµά ότι µετά τη νίκη της Ν∆ το κλίµα αλλάζει και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Αντιπολίτευση και Ευρωπαίοι παράγοντες αµφισβητούν ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσµατος, ύψους 3,5%. Τι απαντάτε;

Σίγουρα δεν πρόκειται να συνεχίσουµε την αδιέξοδη πολιτική της προηγούµενης κυβέρνησης, δηλαδή την υπερφορολόγηση που έφερνε υπερπλεονάσµατα. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι δεν θα πετύχουµε τους στόχους, το αντίθετο. Απλώς, ξέρετε τι έχει γίνει, κύριε Μουρελάτο; Φαίνεται πως τόσο πολύ είχε εθιστεί στις φιλοφρονήσεις των δανειστών ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα αισθάνεται στο περιθώριο των εξελίξεων, κάθεται στη γωνία και επιχειρεί να γίνει µάντης κακών για την κυβέρνηση και τη νέα εθνική προσπάθεια... Το θέµα όµως είναι τι δείχνει η πραγµατικότητα. Και οι άµεσες κινήσεις µας είναι συγκεκριµένες: Μαζεύουµε τις δαπάνες όπου είναι εφικτό και δεν έχει συνέπειες. ∆εσµευόµαστε ότι υπουργεία και εποπτευόµενοι φορείς δεν θα ξεφύγουν από τους προϋπολογισµούς τους. Περιµένουµε άµεσα περισσότερα έσοδα από την επέκταση των 120 δόσεων στις επιχειρήσεις. Και έτσι το οικονοµικό επιτελείο διασφαλίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Σε αντίθεση µε το πρόσφατο παρελθόν, είπαµε µετρηµένα λόγια πριν από τις εκλογές και τώρα µπορούµε να τα εφαρµόσουµε.

Ακούσαµε τον κ. Τσίπρα να εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει καµία διάθεση να επαναδιαπραγµατευθεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσµατος; Πώς είστε σίγουροι ότι θα πείσετε τους εταίρους µας;

O κ. Τσίπρας δείχνει να µην έχει συναίσθηση της πραγµατικότητας. Σαν να ξεχνά πράγµατα που γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες: Οτι αυτός συµφώνησε τα πλεονάσµατα που τώρα µας ζητά να διαπραγµατευτούµε. Οτι αποδεδειγµένα είναι ο πλέον ακατάλληλος για να κάνει µαθήµατα διαπραγµατεύσεων... Και ότι αυτός έκανε διεθνώς γνωστή τη λέξη «κωλοτούµπα». Εµείς έχουµε ένα συγκεκριµένο πλάνο για την ανάπτυξη και τη µεγέθυνση της ελληνικής οικονοµίας – και το υλοποιούµε ήδη. ∆εσµευτήκαµε για φορολογικές ελαφρύνσεις και πράγµατι φέραµε άµεσα τις πρώτες. Γρηγορότερα και απ’ όσο είχαµε υποσχεθεί προεκλογικά. Πότε έχει ξαναγίνει αυτό; Με την ίδια συνέπεια θα προχωρήσουµε και σε όσα έχουµε πει για τις επενδύσεις, για την εξωστρέφεια, για τον σχεδιασµό της νέας γενιάς µεγάλων έργων – για να έρθω και στο αντικείµενο του υπουργείου µου. Προχωράµε όπως ακριβώς λέγαµε προεκλογικά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα επιτύχουµε τους στόχους του 2019, θα κάνουµε παράλληλα αποφασιστικές τοµές, ώστε µέσα στο 2020 να αξιοποιήσουµε αυτήν την αξιοπιστία και την αποτελεσµατικότητά µας για να συµφωνήσουµε επωφελείς αλλαγές για τα επόµενα χρόνια. Και αυτές είναι ρεαλιστικές εκτιµήσεις. ∆εν βλέπετε και εσείς ότι το κλίµα ήδη αλλάζει; Και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Και µόνο το πόσο έχει πέσει το επιτόκιο των οµολόγων µας, δείχνει πόσο καλύτερο είναι το διεθνές κλίµα για την Ελλάδα µετά τη νίκη της Ν∆ στις εκλογές και τα πρώτα δείγµατα γραφής της κυβέρνησής µας.

Σας ανησυχεί η πρόσφατη όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποια διαφορετική στρατηγική θα ακολουθήσει η δική σας κυβέρνηση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν;

∆εν ανησυχούµε, επαγρυπνούµε. Η στρατηγική µας βασίζεται σε δύο απλές αρχές: Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει πάντα την καλή γειτονία. Και δεύτερον, πάνω απ’ όλα µπαίνει το εθνικό συµφέρον. Και αυτό, ξέρετε, το πιστεύουµε βαθιά στην παράταξή µας. Και επειδή, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα µπορούσα να πω περισσότερα για το τι θα κάνουµε -άλλωστε για τέτοια θέµατα πιστεύω ότι σωστό είναι να λέγονται λίγα και από τους καθ’ ύλην αρµοδίους-, µπορώ να σας πω τι δεν θα κάνουµε: Σίγουρα για κανένα θέµα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνουµε απροετοίµαστες και επιπόλαιες ενέργειες για εσωτερική κατανάλωση, όπως δυστυχώς έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ποιες πολιτικές δυνάµεις θα απευθυνθείτε για την κατάργηση της απλής αναλογικής; Εκτιµάτε ότι υπάρχει το περιθώριο κατάργησής της µέσω της συνταγµατικής αναθεώρησης;

Κύριε Μουρελάτο, η απλή αναλογική πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί. Για τον απλό λόγο ότι αν εφαρµοζόταν, θα έβλαπτε τον τόπο. Είναι προφανές ότι θα οδηγούσε σε ακυβερνησία. Απευθυνόµαστε, λοιπόν, σε όποιον επιθυµεί οι επόµενες εκλογές να βγάλουν κυβέρνηση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάµε σε έναν νόµο ο οποίος θα πρέπει να είναι δίκαιος, αλλά και να διασφαλίζει την κυβερνησιµότητα. Επειδή, όµως, στη δηµοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, µην ξεχνάµε ότι εν ανάγκη η Ν∆ µπορεί και µόνη της να αλλάξει τον εκλογικό νόµο. Σε αυτήν την περίπτωση, πρακτικά, θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια οι επόµενες εκλογές µε απλή αναλογική, δεν θα σχηµατιστεί κυβέρνηση και εν συνεχεία θα γίνουν αµέσως νέες εκλογές µε τον νόµο που θα έχουµε ψηφίσει. Καλό είναι βέβαια, για να αποφευχθεί αυτή η µελλοντική ταλαιπωρία, να καταλήξουµε από τώρα σε µια κοινώς αποδεκτή λύση που να µπορεί να εφαρµοστεί από τις επόµενες εκλογές.

Περνάω σε ένα θέµα του υπουργείου σας. Ενα θέµα καθηµερινότητας, εδώ στην Αθήνα. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται αρκετές καθυστερήσεις στα δροµολόγια του µετρό και του ΗΣΑΠ...

Εχετε δίκιο, κύριε Μουρελάτο. Και είναι ένα πρόβληµα που πρέπει να αντιµετωπίσουµε. Πρέπει να σας πω ότι είναι από τα πρώτα θέµατα για τα οποία ζήτησα ενηµέρωση. Αλλωστε µένω στο Κέντρο, κινούµαι στο Κέντρο, µου αρέσει να χρησιµοποιώ το µετρό. Η κατάσταση σήµερα είναι δύσκολη και προβληµατική. Είναι άλλη µία απόδειξη ότι η προηγούµενη κυβέρνηση γύρισε την πλάτη σε αυτούς που είχαν µεγαλύτερη ανάγκη. ∆εν µπορώ να υποσχεθώ θαύµατα από τη µια µέρα στην άλλη... Οταν, για παράδειγµα, συρµοί έχουν αποσυρθεί επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, αυτό δεν λύνεται ως διά µαγείας. Μπορώ να δεσµευτώ όµως ότι οι λύσεις θα προχωρήσουν το συντοµότερο δυνατόν. Ανάλογα και χειρότερα προβλήµατα πρέπει να σας πω ότι έχουµε συνολικά στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Είναι χρέος µας να τα αντιµετωπίσουµε. Είµαι ιδιαίτερα ευαίσθητος µε αυτά τα θέµατα, γιατί έχουν να κάνουν µε την καθηµερινότητα των πολιτών. Και τους πολίτες πρέπει να τους σεβόµαστε. Πάντα.

Κλείνοντας θα µας πείτε εάν τελικά θα αλλάξει κάτι µε τις άδειες οδήγησης των άνω των 74 ετών;

Ασφαλώς. Κοιτάξτε πόσο πρόχειρα και επιπόλαια νοµοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ: Από τη µια κατήργησε τις ιατρικές εξετάσεις από δευτεροβάθµια επιτροπή, που είναι η πιο σηµαντική δικλίδα ασφαλείας. Και από την άλλη ταλαιπωρεί αυτούς τους ανθρώπους όχι µόνο µε πρακτικές εξετάσεις που δεν εφαρµόζονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, αλλά και υποχρεώνοντάς τους να επισκεφθούν... πέντε φορές τις αρµόδιες υπηρεσίες για να ανανεώσουν το δίπλωµά τους! Αυτό το χάλι ευτυχώς µπορέσαµε να το σταµατήσουµε άµεσα. Ηδη δώσαµε παράταση έως το τέλος του 2019 στις άδειες οδήγησής τους – εκτός από όσων έχουν απορριφθεί. Και εν τω µεταξύ θα νοµοθετήσουµε το νέο σύστηµα, πάνω σε τρεις άξονες: Αυστηρός ιατρικός έλεγχος, όχι αχρείαστες πρακτικές εξετάσεις, όχι ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων. ∆ηλαδή ασφάλεια στον δρόµο αλλά και σεβασµός στους συµπολίτες µας άνω των 74 ετών.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ