Copyright: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Χρηστίδης στο Έθνος: Καµία πολιτική συγγένεια µε τη Νέα Δηµοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία Ενημέρωση
«Η υπερψήφιση επιµέρους κυβερνητικών πρωτοβουλιών δεν σηµαίνει σε καµία περίπτωση παροχή ψήφου εµπιστοσύνης» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ

Απαντήσεις για το πώς αντιλαμβάνεται το Κίνημα Αλλαγής τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πώς αντιµετωπίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Παύλος Χρηστίδης µιλά για τη στάση του κόµµατός του στο θέµα του πανεπιστηµιακού ασύλου, ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για το «επιτελικό κράτος» και εξηγεί πώς βλέπει το ΚΙΝΑΛ το θέµα ενός νέου εκλογικού νόµου.

Κύριε Χρηστίδη, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ στην αφετηρία µιας νέας πολιτικής περιόδου, βάζετε προφανώς νέους στόχους. Μπορείτε να προβλέψετε τον πιο απαιτητικό;

Ο πιο απαιτητικός στόχος για το Κίνηµα Αλλαγής είναι να συµβάλει στην οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πρωτοπορία των ιδεών και των αξιών της προοδευτικής, δηµοκρατικής παράταξης. Να στηρίξει τη νέα γενιά, που έχει γυρίσει την πλάτη της στην πολιτική και στους πολιτικούς, τους συµπολίτες µας, που αναζητούν την ασφάλεια, κάθε Ελληνα που θέλει να βλέπει την πατρίδα µας ισχυρή και ευηµερούσα. Είναι προφανές ότι πρέπει να πάµε σπίτι-σπίτι, ακούγοντας τους συµπολίτες µας, έτσι ώστε να πιστέψουν ότι είµαστε εδώ για να δίνουµε λύσεις στα προβλήµατα και όχι για να λέµε λόγια.

Το Κίνηµα Αλλαγής υπερψηφίζοντας νοµοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δίνει επί της ουσίας ψήφο εµπιστοσύνης;

Σε καµία περίπτωση. Τα προηγούµενα τέσσερα χρόνια στηρίξαµε πρωτοβουλίες και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βοηθούσαν τους πολίτες και συµβάδιζαν µε το εθνικό συµφέρον. Είµαστε αποφασισµένοι να ασκήσουµε µαχητική, υπεύθυνη και προγραµµατική αντιπολίτευση, χωρίς µικροκοµµατικές παρωπίδες. Επειτα από 10 χρόνια κρίσης, οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ, θέλουν να δουν φως στο τούνελ και δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις. Θέλουν τολµηρές και γρήγορες λύσεις.

Λέτε «ναι», τελικά, στην κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου;

Η συζήτηση για το άσυλο τείνει να χάσει τη σηµασία της, εξαιτίας του τρόπου µε τον οποίο το αντιµετωπίζει η Ν∆. Είναι υποκριτικό να το παρουσιάζουν ως το µοναδικό θέµα που αφορά τη λειτουργία των πανεπιστηµίων. Προσπάθησαν να χρησιµοποιήσουν το άσυλο για να µας δηµιουργήσουν εσωτερικό πρόβληµα, αλλά απέτυχαν. Στην ουσία πρόκειται για µια κακή αντιγραφή του παλιού νόµου του ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη που παρουσιάστηκε είναι θετική στις δύο πρώτες παραγράφους, ως προς την κατοχύρωση του ακαδηµαϊκού ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών. Η παράγραφος 3, όµως, δηµιουργεί σύγχυση. Στόχος µας πρέπει να είναι η αντιµετώπιση των παράνοµων πράξεων, χωρίς τον κίνδυνο αστυνοµοκρατίας. Γι’ αυτό προτείνουµε µια εναλλακτική διάταξη, που αντιµετωπίζει τα προβλήµατα της ανοµίας και κατοχυρώνει πλήρως τις ακαδηµαϊκές ελευθερίες. Γιατί δεν φέρνουν το άρθρο 3 του νόµου 4009/11, να το ξαναψηφίσουµε; Αλλωστε, το είχαν ψηφίσει. Τόσο πολύ τους ενοχλεί ότι ήταν πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ;

Ποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σάς βρίσκουν απέναντι;

Πρώτα απ’ όλα, η εξαφάνιση από τις προγραµµατικές δηλώσεις του αιτήµατος για µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων. Αντίθετα, ακούµε την κυβέρνηση της Ν∆ να συνεχίζει στον ίδιο δρόµο των δεσµεύσεων Τσίπρα, για πλεονάσµατα 3,5% τα επόµενα χρόνια. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά δείγµατα ότι η Νέα ∆ηµοκρατία προσπαθεί να κοµµατικοποιήσει το κράτος. Είµαστε απέναντι στο νοµοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος». Επαναφέρει συγκεντρωτικές αντιλήψεις, τις οποίες οι θεσµοί που δηµιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολέµησαν συστηµατικά. Είναι ενδεικτικό και ειρωνικό ότι κατατέθηκε χωρίς καµία διαβούλευση και κατά τα άλλα επικαλείται τις αρχές καλής νοµοθέτησης. Επίσης, υπάρχει νόµος από το 2016 που αναφέρει ότι οι γενικοί γραµµατείς πρέπει να διορίζονται µε δηµόσια προκήρυξη και αξιοκρατία. Μάλιστα, η Νέα ∆ηµοκρατία είχε καταθέσει και µήνυση στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράβαση εκείνου του νόµου. Μετά τις εκλογές, αντί για τους «άριστους», διόρισε τους κοµµατικά αρεστούς.

Αυτοτοποθετείστε στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδηµοκρατίας. Ποιες είναι οι µεγάλες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει σήµερα ένα σύγχρονο κεντροαριστερό κίνηµα;

Οφείλουµε να εκµεταλλευτούµε τις δυνατότητες αλλά και να ετοιµαστούµε άµεσα για τις επιπτώσεις της ∆' Βιοµηχανικής Επανάστασης, της ροµποτικής και της τεχνητής νοηµοσύνης στην εργασία. Πρόσφατα διαβάσαµε ότι τα ροµπότ µπορεί να αντικαταστήσουν 20 εκατοµµύρια εργαζόµενους στη βιοµηχανία µέχρι το 2030 παγκοσµίως, αυξάνοντας τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες. Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα θα επηρεαστούν περισσότερο, µε τρόπο άνισο, τόσο από τη µια χώρα στην άλλη όσο και στο εσωτερικό της ίδιας χώρας. Πρέπει άµεσα να εξελίξουµε το εκπαιδευτικό µας σύστηµα και να εγγυηθούµε τη διά βίου µάθηση. Ισως, όµως, η µεγαλύτερη πρόκληση είναι η κλιµατική αλλαγή. Είναι ήδη ορατές οι συνέπειες και καµία χώρα δεν είναι ανεπηρέαστη.

Ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας στο ερώτηµα του «Εθνους» πώς το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αντιµετωπίσει µια πιθανή πρόσκληση διαλόγου του κ. Τσίπρα, δήλωσε «ας έρθει η όποια πρόταση και βλέπουµε». Αποδέχεστε την προοπτική διαλόγου µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κανείς από εµάς δεν µπορεί να µιλάει ουσιαστικά επί σεναρίων. Και γι’ αυτό ο κ. Σκανδαλίδης όπως και όλοι µας κρίνουµε από όσα έχουν πει και έχουν κάνει ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, όπως εκείνα που ισχυρίζονται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη Σοσιαλδηµοκρατία». Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει κανείς που να ξεχνά ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχε καµία σχέση µε την Κεντροαριστερά. Αύξησαν την έµµεση φορολογία, έπληξαν τα εθνικά συµφέροντα και εκχώρησαν τη δηµόσια περιουσία για 99 χρόνια. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει ρεσάλτο, τάζοντας θέσεις και εξουσία, διαµορφώνονται νέα δεδοµένα. Εµείς θα ανοίξουµε τον διάλογο µε τους προοδευτικούς πολίτες, πάντα µε όρους αρχών, ιδεών, αξιών.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόµου;

Είµαστε σαφείς και ξεκάθαροι για τον εκλογικό νόµο. Και ευχόµαστε η κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σηµασία ενός δίκαιου και αναλογικότερου εκλογικού συστήµατος, που εγγυάται και βιώσιµες κυβερνήσεις. Από εκεί και πέρα, για την πολιτική σταθερότητα δεν αρκεί η κατάργηση της απλής αναλογικής. Η πραγµατική πολιτική σταθερότητα απαιτεί κυβερνήσεις ευρύτερης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, χωρίς δυσανάλογο µπόνους εδρών για το πρώτο κόµµα.

Η κυρία Γεννηµατά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν «συνοµιλούµε και µε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Τι σηµαίνει αυτό;

Είµαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, ειδικά σε θέµατα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα µας, όπως η βιώσιµη ανάπτυξη µε κοινωνική δικαιοσύνη. ∆εν έχουµε ιδεολογική και πολιτική συγγένεια ούτε µε τη Ν∆ ούτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν χρειαστεί, θα συνοµιλήσουµε και θα διαπραγµατευτούµε µαζί τους προκειµένου να κάνουµε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, να ελαφρύνουµε τα φορολογικά τους βάρη, να θωρακίσουµε τη θεσµική λειτουργία της δηµοκρατίας. Αποκλειστικά και πάντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Θα αξιοποιήσουµε τη θέση µας για την επίτευξη της µίνιµουµ εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισµό τη χώρας.​​​​​​​

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ