ΝΔ: Μάχες για να αποφευχθεί ο γαλάζιος εμφύλιος σε ενώσεις δημάρχων-περιφερειαρχών

Τελευταία Ενημέρωση
Στόχος της Πειραιώς να μην επαναληφθούν οι «γαλάζιοι εμφύλιοι»

Εντατικές είναι οι προσπάθειες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να μην επαναληφθούν οι «γαλάζιοι εμφύλιοι» μεταξύ των αυτοδιοικητικών της στελεχών στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρων στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα της υποψηφιότητας του Λάζαρου Κυρίζογλου (Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενέμενης και Προέδρου Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), ο υποψήφιος εκλήθη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τον έτερο «γαλάζιο» υποψήφιο για την ΚΕΔΕ, τον Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων (Τρίκαλα).

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, οι δύο υποψήφιοι μετείχαν σε σύσκεψη παρουσία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γ. Στεργίου και του Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σ. Σταθούλη στη διάρκεια της οποίας «οριστικοποιήθηκε η κάθοδος της παράταξης στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Στην ίδια άτυπη ενημέρωση επισημαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία «δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκλογή των οργάνων της αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο δεδομένου οτι ο θεσμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την αποτελεσματική διοίκηση του κράτους και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες». Υπενθυμίζεται ότι, παρά την ύπαρξη πολλαπλών γαλάζιων υποψηφίων σε δεκάδες δήμους και περιφέρειες, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές να εξασφαλίσει εμφανέστατη υπεροπλία εκλέγοντας 12 από τους 13 περιφερειάρχες και πάνω από 200 δημάρχους.

Φαίνεται όμως ότι αυτό προκαλεί παρενέργειες και είναι πολλοί εκείνοι που διεκδικούν ρόλο στην ηγεσία των συνδικαλιστικών φορέων δημάρχων και περιφερειαρχών. Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρων σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι αρκετά περίπλοκη ενώ ακόμη αναμένονται οι σχετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση που θα εκδόσει Προεδρικό Διάταγμα για τις λεπτομέρειες.

Οι πρόεδροι που απολαμβάνουν στη διάρκεια της θητείας τους σημαντικής προβολής (με πρόσφατο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Γιώργου Πατούλη), εκλέγονται από ευρύτατα σώματα εκλεκτόρων στα οποία μετέχουν αφενός δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αφετέρου δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Για την ακρίβεια, κάθε παράταξη κατεβάζει δικό της ψηφοδέλτιο επί του οποίου οι εκλέκτορες τοποθετούν σταυρούς προτίμησης.

Φαίνεται λοιπόν, ότι αυτό που συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην Νέα Δημοκρατία, είναι τα ονόματα των δύο υποψηφίων να μπουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο και να μην ορισθεί ότι κάποιος από τους δύο θα είναι επικεφαλής. Αυτό σημαίνει πως ήδη ο Λάζαρος Κυρίζογλου έκανε ένα βήμα πίσω καθώς στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και απαντώντας στο ενδεχόμενο εμφυλίου απάντησε πως εκτιμά ιδιαίτερα τον κ. Παπαστεργίου, δεν απέκλεισε καμία συνεργασία αλλα τόνισε ότι θα κατέβει ως επικεφαλής «οπωσδήποτε» με βάση την στήριξη των συναδέλφων του.

Η αναφορά της Νέας Δημοκρατίας και στα όργανα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, οδηγεί προφανώς στο συμπέρασμα ότι εξυφαίνεται έντονο παρασκήνιο για να αποφευχθεί ένας ακόμη εμφύλιος για την ΕΝΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες για την εκεί προεδρία ενδιαφέρεται ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και ο εν ενεργεία Πρόεδρος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο κ.Τζιτζικώστας προβάλει την δημοφιλία του που τον έφερε να εκλεγεί με το μεγαλύτερο ποσοστό (62,03%) από τον πρώτο γύρο και ο κ.Αγοραστός που εξελέγη επίσης από την πρώτη Κυριακή, την θετική του παρουσία ως προέδρου ΕΝΠΕ στην επίλυση θεμάτων που απασχόλησαν τις περιφέρειες.

Η παρουσίαση της υποψηφιότητας Κυρίζογλου έγινε στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, με παρόντα τον απερχόμενο πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου και άλλους αυτοδιοικητικούς, πρώην δημάρχους και νυν δημοτικούς συμβούλους που την στηρίζουν. Ο κ.Κυρίζογλου κατέθεσε λίστα με συνολικά 65 αυτοδιοικητικούς που τον στηρίζουν, πρώτον μεταξύ αυτών τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στη συνέχεια δεκάδες άλλους εν ενεργεία δημάρχους από την Βόρειο Ελλάδα.

Ο Λ.Κυρίζογλου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία της ΚΕΔΕ και το 2014 αλλά υποχώρησε προς όφελος του κ.Πατούλη. Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του στο γιατί τότε υποχώρησε: «Το 2014 δεν είναι 2019. Εχουν αλλάξει πολλά. Τότε ήμασταν στην καρδιά της κρίσης, με άγριες περικοπές στα έσοδα των δήμων και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο», σήμείωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Πρόσθεσε όμως ότι υποχώρησε απέναντι στην υποψηφιότητα Πατούλη, «ενός δημάρχου από την Αττική που είχε ήδη δύο θητείες και ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με ευρεία και μεγάλη αναγνωρισιμότητα» αλλά και επειδή στην ιδεολογία του κυριαρχεί «το Εμείς και όχι το Εγώ».

Λίγο νωρίτερα, στον χαιρετισμό του, ο κ.Πατούλης είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στον υποψήφιο σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν δυνατόν ένας αυτοδιοικητικός άνδρας με τόση ιστορία να βρίσκεται στο σπίτι της αυτοδιοίκησης και να μην βρίσκομαι δίπλα του για να του συμπαρασταθώ».

Καύση στα σκουπίδια

Θέτοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για την αλλαγή του Κλεισθένη αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων με ενεργειακή αξιοποίηση. Υποστήριξε, δηλαδή, ότι πρέπει να σταματήσει το θάψιμο των απορριμμάτων, να προχωρήσει η ανακύκλωση και κομποστοποίηση των οργανικών αλλά τα υπολείμματα να οδηγούνται σε καύση για παραγωγή ζεστού νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε, εξάλλου, ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει σε χώρες του εξωτερικού όπου εργοστάσια καύσης λειτουργούν χωρίς καθόλου να ενοχλούν τις γύρω κατοικίες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Κυρίζογλου, τάχθηκε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά των προσφύγων στην ηπειωρτική Ελλάδα αλλά μέσα από ίση κατανομή σε διάφορες περιοχές.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου πρόκειται στο τέλος της εβδομάδας να παρουσιάσει την δική του υποψηφιότητα την οποία ήδη ανακοίνωσε με κείμενο στο επίκεντρο του οποίου έθεσε την καινοτομία.

«Η μετάβαση σε μία νέα, ψηφιακή εποχή απαιτεί την άμεση συμμετοχή των δήμων, οργανωμένα, με προτάσεις και πρωτοβουλίες για ένα πιο αποτελεσματικό και επιτέλους αποκεντρωμένο Δημόσιο»ανέφερε ο κ.Παπαστεργίου, προσθέτοντας: «Είναι μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και να βάλουμε τους δήμους μας μπροστά στην αλλαγή που έρχεται, με δεδομένο πως η πολιτική συγκυρία φέρνει στο πλευρό μας ανθρώπους με γνώση και διάθεση να κάνουν τομές στο κράτος, μακριά από ιδεοληψίες και αποτυχημένα μοντέλα διοίκησης. Τώρα είναι μία μοναδική ευκαιρία να φροντίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας αλλά παράλληλα να μιλήσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση, να συνεργαστούμε με τους παραγωγικούς φορείς των περιοχών μας για έναν κοινό σκοπό. Να στραφούμε και πάλι προς το περιβάλλον, να κινητοποιήσουμε τους δημότες μας να ανακυκλώσουν περισσότερο, να αναζητήσουμε προγράμματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση (όπως έχει γίνει στα Τρίκαλα). Να κάνουμε την καινοτομία, τρόπο ζωής. Να βάλουμε την τεχνολογία στους δήμους απλοποιώντας διαδικασίες, μειώνοντας κόστη, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ