Τσίπρας - Μητσοτάκης
Τσίπρας - Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Τσίπρας: Αποτυχία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Η απάντηση Μητσοτάκη

Τελευταία Ενημέρωση
«Το Πολυτεχνείο κάηκε επί των  ημερών σας όχι επί των ημερών μας», είπε ο πρωθυπουργός (vids)

«Είμαι ίσως ο μόνος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση και μετά που δεν έχω αρνηθεί ποτέ να απαντήσω σε ερώτηση οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού. Είναι θράσος να με εγκαλείτε για κοινοβουλευτική ασυνέπεια», τόνισε ξεκινώντας. 

«Είναι η τρίτη φορά που μου απευθύνετε ερώτηση, η πρώτη ήταν τον Φλεβάρη του ’17, η δεύτερη λίγους μήνες μετά με το ίδιο θέμα και η τρίτη τώρα που απλώς έχει εστιαστεί το θέμα στα Πανεπιστήμια», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε στη συνέχεια ότι θα έρχεται να απαντά κάθε φορά που τίθεται ερώτημα αλλά κάλεσε και τον κ. Μητσοτάκη να μην υπεκφεύγει όταν η κουβέντα έρχεται στην οικονομία.

«Προφανώς και υπάρχει εγκληματικότητα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι μέσα στον αστικό ιστό», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ωστόσο: «Το Πολυτεχνείο κάηκε επί των  ημερών σας όχι επί των ημερών μας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη για την επίδραση της τροποποίησης του νόμου για το άσυλο στην επιδείνωση της κατάστασης.
«Τα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια επί των ημερών σας και με καταργημένο το άσυλο ήταν περισσότερα από αυτά επί της δικής μας κυβέρνησης, με το άσυλο να έχει επανέλθει», είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας στοιχεία από έρευνα του ΠΑΜΑΚ.

Και πρόσθεσε: «Το βασικό σας επιχείρημα είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, για κάθε αδίκημα που συντελείται μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο αρκεί να κληθεί».

Στη συνέχεια τόνισε: «Δεν ήρθα να υπερασπιστώ εδώ ότι ζούμε σε μία κοινωνία αγγέλων ούτε να υπερασπιστώ αλλά να καταγγείλω κάθε φασίζουσα αντίληψη είτε προέρχεται από τη δεξιά είτε από την αριστερά… Είτε είναι τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής είτε βεβαίως οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του φοιτητικού κινήματος που στέκονται μπροστά από τις πύλες του Πολυτεχνείου και εμποδίζουν ανθρώπους που αγωνίστηκαν να μπουν στο χώρο. Εσείς έχετε μία μονομέρεια στην κριτική σας.
Δεν υπάρχει ανομία στη χώρα. Νόμοι υπάρχουν και είναι άδικο να δίνετε αυτή την εικόνα όταν κάθε χρόνο την επισκέπτονται τόσα εκατομμύρια τουρίστες. Θαρρείς και ζούμε στο Γκόθαμ Σίτι», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως «την ίδια εμμονή με την ανομία και την υπεράσπιση της ασφάλειας έδειξαν οι βουλευτές της ΧΑ την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά, 12-13, καταθέτοντας διαδοχικές ερωτήσεις για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (τη διετία 2012-2014, επί ΝΔ, είχαν γίνει 560 συλλήψεις για αδικήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες. Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν 1060 συλλήψεις. Σχεδόν διπλάσιες δηλαδή. Και έχει χτυπηθεί και το παρεμπόριο, αφού μόνο φέτος έχουν κατασχεθεί 37.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και άλλα 15.500 είδη παρεμπορίου, γυαλιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα) αλλά και την περιοχή του Αριστοτελείου (τη διετία 2012-2014 έγιναν 141 συλλήψεις. Από το 2015 ως σήμερα έχουν γίνει 605.Και μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 48 αστυνομικές επιχειρήσεις στο ΑΠΘ για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και 239 συλλήψεις).

«Που είναι, λοιπόν, τα δεμένα χέρια της αστυνομίας που τα έχει δέσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Άλλος ένα μύθος καταρρέει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
 
«Έχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο για να ψαρέψετε στα θολά νερά του ακροδεξιού σας ακροατηρίου», συνέχισε και πέρασε στις καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών στο χώρο γύρω από τα πανεπιστήμια.

 «Πιστεύετε ότι το θέμα των ναρκωτικών μπορεί να λυθεί μόνο με την αστυνόμευση;
Σε ποια χώρα έχει γίνει αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο Πόρισμα της Επιτροπής του ΟΗΕ; «Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς», τόνισε. «Μόνο εσείς σε όλο τον κόσμο πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για εξαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο».
 
Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε ακολούθως τον κ. Μητσοτάκη τονίζοντάς του ότι  «δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων». Έχετε όραση επιλεκτική, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!».

 

Μητσοτάκης: Μόνο στο πανεπιστήμιο δεν μιλάς ελεύθερα (vid)

  «Το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί, καθώς έχει μετατραπεί σε άσυλο παραβατικότητας, ανομίας και βίας», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή ,ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ερώτηση που έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό για «την ανομία στα Πανεπιστήμια» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα, ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου είναι το Πανεπιστήμιο»

   Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η πολιτεία άλλοτε αδρανεί και άλλοτε φλερτάρει με τη βία, το κράτος είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανομίας και τις συμμορίες που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ανομία δεν αφορά μόνο την Παιδεία, αλλά και το σύνολο της πολιτικής ζωής, με την ανοχή της κυβέρνησης, η βία και η ανομία που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξάγονται στην κοινωνία».

   Περιγράφοντας την κατάσταση υποστήριξε ότι εγκληματικές ομάδες έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια, γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και διακίνηση λαθραίων προϊόντων, ενώ οι συλλογικότητες έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε γιάφκες και ορμητήρια, υποστήριξε.

   Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την ερώτησή του ουσιαστικά την συνυπογράφουν 1500 φοιτητές, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολλοί πανεπιστημιακοί, περισσότεροι από 400 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «που φοβούνται πια γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και ζητούν από την Πολιτεία να εγγυηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους».

   Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Την ερώτησή μου τη συνυπογράφουν άτυπα όλοι αυτοί οι καθηγητές, όπως και φοιτητές που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις σχολές τους, καθηγητές που καταγγέλλουν περιστατικά ξυλοδαρμών και απειλών. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κ. Τσίπρα, όχι μόνο σε μένα. Ως πότε θα συγκαλύπτετε την "ομερτά" της ατιμωρησίας με πράξεις και παραλήψεις, ως πότε θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων; Με ποιους είστε; Είστε με τους καθηγητές, τους φοιτητές, και τους εργαζόμενους ή με τις συμμορίες των τραμπούκων και τον υπόκοσμο που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια;».

   Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να δείξει την "κατάντια" των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία. Δεν είναι η δουλειά των παιδιών που σπουδάζουν να συγκρούονται με τους ντίλερς των ναρκωτικών, προκειμένου να προστατεύσουν το άσυλο από τις παρεμβάσεις της αστυνομίας».

   Με τη κυβέρνηση της ΝΔ τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από εμπόρους, συμμορίες και τραμπούκους. Το άσυλο θα καταργηθεί υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα αλλάξει απλώς ο νόμος, θα καταργηθεί. Το άσυλο όπως ισχύει σήμερα, με τον νόμο Γαβρόγλου είναι προσβολή του κράτους δικαίου, ενθαρρύνει την ανομία.

   Για την δική του στάση είπε ότι αν τα Πανεπιστήμια θελήσουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας και περιφρούρησης θα το συζητήσω. Μέχρι τότε θα εφαρμόζεται και στα Πανεπιστήμια η κοινή ποινική νομοθεσία, θα προστατεύεται η έρευνα, η γνώση και η ακαδημαϊκή ελευθερία, το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ορθώσει το ανάστημά του και θα λειτουργεί με ελευθερία, δημιουργικότητα και αξιοκρατία.
 

Παράλληλοι μονόλογοι

«Η απάντησή σας με προβλημάτισε γιατί επιλέξατε να μην ακούσετε αυτά τα οποία σας είπα» είπε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως δεν διατύπωσε δικά του επιχειρήματα αλλά στοιχεία και καταγγελίες φοιτητών, καθηγητών και φορέων.
Σας ρωτώ ευθέως «ανέχεστε τις καταλήψεις δημόσιων χώρων;», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανεβάζοντας τους τόνους με την επισήμανση ότι «σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση».
«Θεωρείτε λογικό, εντός του πανεπιστημίου, να υπάρχει μία συλλογικότητα που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης βίας, πρέπει ή δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου; Είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική, για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Είστε σοβαρός κ. Τσίπρα; Έχετε περπατήσει στην Πατησίων;». 

 Μήπως η προκλητική ανοχή στα διάφορα γκρουπούσκουλα είναι προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν υπάρξει μία αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα έλθει, να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τότε που έκλεινε το μάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα. Την παραβατικότητα αυτού του είδους την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να την ανεχθούμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αναμέτρηση παρεισέφρυσε δυναμικά το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικρίνει ως ιδεοληπτική την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και να σχολιάζει ότι το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. «Είστε υποκριτές, αναχρονιστές και κολλημένοι όχι στον προηγούμενο αιώνα αλλά στον Μεσαίωνα», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την «αλαζονική» του τοποθέτηση, «περιφρόνησε τους καθηγητές και τους φοιτητές που εκφράζουν την αγωνία τους για αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Με ευθεία αναφορά σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το ότι οι μοναδικές ερωτήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει είναι για την ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την επόμενη Παρασκευή και για τα ζητήματα του προσφυγικού και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη μεθεπόμενη.

Στη δική του δευτερολογία ο πρωθυπουργός είπε ότι η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πιο λειτουργικό από το παρελθόν, όπου υπήρχε μια δυσλειτουργία και τόνισε ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εάν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα ναι τότε οφείλει η κυβέρνηση να παρέμβει.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλετε υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο.

 Οι δικές μας μελέτες - από πλευράς Υπουργείου Παιδείας - καταλήγουν στο ότι ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή κατ' έτος, χωρίς πρόβλεψη για υποτροφίες. Το κόστος εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων κτλ που απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ και 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Συζητάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές κάποιων, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι υψηλού επιπέδου;»   Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων, ανέφερε, ακόμα, ο κ. Τσίπρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ