Νίκος Δένδιας,
(copyright: Eurokinissi)

Διευρύνει την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο η κυβέρνηση

Τελευταία Ενημέρωση
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αφενός το σφίξιμο του διπλωματικού κλοιού και αφετέρου να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας

Στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους, που έχουν για την Τουρκία, οι…παράτολμες μανούβρες της στην Ανατολική Μεσόγειο και εν προκειμένω η συμφωνία της με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών τους στοχεύει η Αθήνα, που παράλληλα επισπεύδει τις διεργασίες για την υπογραφή του ενεργειακού αγωγού EastMed, που περιορίζει μεταξύ άλλων αισθητά το περιθώριο των τουρκικών ελιγμών.

Η υπό άκρα μυστικότητα μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντήσει τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά και οι μετέπειτα συναντήσεις του με τους ομολόγους του, Σαμέχ Σούκρι και Νίκο Χριστοδουλίδη, σε Κάιρο και Λευκωσία είναι σαφές πως αποσκοπούν να σφίξουν τον διπλωματικό κλοιό και να εντείνουν την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας, αλλά και να μεταφέρουν έξτρα πίεση στην ήδη εγκλωβισμένη από τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες του Λιβυικού Εθνκού Στρατού ( LNA ) στο έδαφος κυβέρνηση Σάρατζ.

Η ακολουθία Βεγγάζη – Κάιρο – Λευκωσία προδίδει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και τις μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο: εξουδετέρωση των ούτως ή άλλως νομικά ανυπόστατων αποτελεσμάτων του τουρκο-λιβυικού μνημονίου, αλλά και προώθηση της διαδικασίας καθορισμού θαλασσιών ζωνών ανάμεσα σε Ελλαδα – Αίγυπτο – Κύπρο, που πιθανώς να συμπεριλάβει και τη Λιβύη στο διόλου απίθανο σενάριο, που η πλάστιγγα γείρει τελεσίδικα υπέρ της πλευράς του Χαφτάρ.

«Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας μετά τον κύκλο επαφών, που είχε στην Βεγγάζη. Στενοί συνεργάτες του, εξάλλου, αποκαλύπτουν, εξάλλου, πως των χθεσινών συναντήσεων προηγήθηκαν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί και διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και υπογραμμίζουν πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις επαφές και τις συνεννοήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, ώστε να διευρύνει την επιρροή της, να αυξήσει τα ερείσματα της και να βελτιώσει την θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα με τον διπλωματικό μαραθώνιο Δένδια στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνε στην Αθήνα ότι την δεύτερη ημέρα του νέου έτους Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθούν στην Αθήνα για να υπογράψουν την Διακρατική Συμφωνία για τον East Med.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίνεται άκρως σημαντική, καθώς, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, επανενεργοποιεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της περιοχής το Ισραήλ σε πλήρη σύμπνοια με τα Ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα και μετά την έγκριση του East Med Act από την Ουάσιγκτον μαρτυρά την αποδοκιμασία της Αμερικανικής διακυβέρνησης έναντι των επιλογών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από το κουαρτέτο θα απουσιάζει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, λόγω εσωτερικών του πολιτικών υποχρεώσεων με τη Ρώμη να…αθροίζει την υπογραφή της σε δεύτερο χρόνο. Η συμφωνία για την τελετή υπογραφών «κλείδωσε» κατά πληροφορίες στην προχθέσινη τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου – Μητσοτάκη.

Η 2α Ιανουαρίου υπήρξε κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόταση του Τελ Αβίβ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωστοποιεί εδώ και αρκετές ημέρες την πρόθεση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη τελετή στην Αθήνα. Ορόσημο στο διπλωματικό ντεμαράζ της Αθήνας είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να επαναβεβαιώσει πως η Αθήνα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Χριστουγεννιάτικο Υπουργικό με…στοχοθεσία για το 2020

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται κατά πληροφορίες να ενημερώσει ακροθιγώς τα μέλη του οργάνου για τα αποτελέσματα των χθεσινών επαφών του. Κατά τ άλλα, αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης, ύψους 2000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο βοήθημα, που θα ισχύει από την 1/1/2020 θα χορηγείται σχεδόν καθολικά , καθώς στους δικαιούχους του θα περιλαμβάνονται και οι νομίμως διαμένοντες αλλοδαποί στην χώρα μας.

Μένει, επίσης, να αποσαφηνισθεί κατά πόσον θα προβλεφθεί εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ υψηλό. Όπως, εξάλλου, έχει προδιαθέσει το Μέγαρο Μαξίμου τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφισθεί η διάταξη για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ( κανόνες για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας), αλλά και τον καθιέρωση του πσοοστου ασφαλείας για τις απεργίες.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να παρουσιάσει το εγχειρίδιο καλής νομοθέτησης, το οποίο είναι αναπόσταστο μέρος του επιτελικού Κράτους και μεταξύ άλλων θα ενεργοποιεί την Επιτροπή για την αξιολόγηση της εφαρμογής του νόμου και γενικότερα την καθιέρωση ρυθμίσεων ποιοτικότερης νομοθέτησης. Επιπλέον, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αναμένεται να παρουσιάσει προς έγκριση τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για το 2020, με στόχο στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέλη Ιανουαρίου να υιοθετηθεί το ενιαίο στρατηγικο σχέδιο για την…υψηλή στοχοθεσία της κυβέρνησης το 2020.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του νέου έτους αναμένεται να γίνει και επισήμως ο απολογισμός της προόδου του κυβερνητικού έργου κατά το Α εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης, καθώς θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα, έτσι όπως κατεγράφησαν στο σύστημα παρακολούθησης «ΜΑΖΙ», που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από τις αρχές Δεκεμβρίου. Η εν λόγω διαδικασία εκτιμάται ότι αποτελεί προανάκρουσμα πιθανών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα κατά τους πρώτους μήνες του 2020.   

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ