Άδωνις Γεωργιάδης
(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Άδωνις Γεωργιάδης στο Έθνος: Κανονική ευρωπαϊκή χώρα με πρόωρες εκλογές δεν γίνεται

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός τονίζει ότι προτεραιότητά του για το 2020 είναι η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, ενώ επισημαίνει, με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ότι «δεν έχουμε αυταπάτες πως η Τουρκία θα είναι ένας εύκολος συνομιλητής σε όλη αυτή την κρίση»

Για την τουρκική προκλητικότητα, την προσφυγή στη Χάγη, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του μιλά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξή του στο «Eθνος της Κυριακής».

Παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες μας, η Τουρκία μοιάζει απτόητη και απειλεί με νέες προκλήσεις σε Λιβύη και Αιγαίο. Μήπως τελικώς δεν αποδίδει η στρατηγική της κυβέρνησης;

Οι έως τώρα χειρισμοί της κυβερνήσεως στην πρόκληση της Τουρκίας νομίζω παίρνουν άριστα. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν για ένα ζήτημα η ελληνική διπλωματία δεν κατόρθωσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχει την πλήρη υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα. Για την ακυρότητα του ψευδοσυμφώνου Τουρκίας - κυβερνήσεως της Τριπόλεως έχουν εκφραστεί ενάντια οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και μία σειρά άλλων χωρών. Αυτό είναι πρωτοφανές και πιστώνεται και στην ελληνική κυβέρνηση προφανώς. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία θα είναι ένας εύκολος συνομιλητής σε όλη αυτή την κρίση, όμως τη χειριζόμαστε με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι για τις δυνάμεις μας.

Τι θα πρέπει να προσδοκά η Αθήνα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στον Λευκό Οίκο; Πώς θα συμπεριφερθεί η Ελλάδα, εάν ο Ερντογάν αποστείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής θαλάσσιας ζώνης;

Προφανώς και τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής θα τεθούν υπόψη του Αμερικανού προέδρου από τον πρωθυπουργό, κατά τον τρόπο που το κάνει σε όλα τα διεθνή φόρα, υπερασπιζόμενοι τα διεθνή μας δίκαια. Οι θέσεις των ΗΠΑ στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρες και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, ήδη από την υπογραφή του συμφώνου τον Οκτώβριο στην Αθήνα, έχουν αναβαθμιστεί σε σχέσεις στρατηγικού εταίρου. Στο δεύτερο ερώτημά σας θα ήθελα να αποφύγω να απαντήσω σε ένα υποθετικό σενάριο που καλό είναι να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα. Είναι πάντως απολύτως προφανής η πάγια αρχή: υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους την εθνική μας κυριαρχία.

Εκτιμάτε πως πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα διασφάλιζε τα εθνικά συμφέροντα; Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα θα ήταν ένας επώδυνος εθνικός συμβιβασμός;

Κατ’ αρχάς η θέση της ελληνικής κυβερνήσεως και της πλειοψηφίας του πολιτικού μας συστήματος ότι θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στη Χάγη για τα μόνα εκκρεμή από την Ελλάδα ζητήματα, δηλαδή για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, νομίζω ότι είναι σωστή. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το διεθνές δίκαιο, άλλωστε αυτό επικαλούμαστε. Το αν θα γίνει οφείλω να σας πω είναι άλλης τάξεως μεγέθους συζήτηση, διότι προφανώς η Τουρκία θα θελήσει να μας σύρει σε μια διαδικασία, βάζοντας όλα τα κατ’ αυτήν εκκρεμή ζητήματα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση, και σίγουρα όχι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα αποδεχόταν. Αρα η επίκληση στη Χάγη είναι σωστή για να θυμίζει σε όλους ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου. Το τι θα γίνει έχει να κάνει με το πόσο ισχυροί θα παραμείνουμε. Η Τουρκία, δυστυχώς για εμάς, είναι χώρα που καταλαβαίνει μόνο μία γλώσσα και αυτή είναι η γλώσσα της ισχύος.

Κατά τη γνώμη σας, ο επόμενος ΠτΔ θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο; Θα προτιμούσατε να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία;

Είναι προνομία του πρωθυπουργού να επιλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νομίζω ότι το καλύτερο θα είναι να τον αφήσουμε να πάρει ψύχραιμα την απόφαση που εκείνος νομίζει. Θεωρώ ως θέση αρχής ότι ένας βουλευτής όπως εγώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν πρωθυπουργό, άρα αποδέχεται την κρίση του για να αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας. Θα ήταν οξύμωρο και αντιφατικό να θεωρούμε ότι πρέπει να τον θέτουμε υπό κάποιου είδους κηδεμονία ως προς την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει και είναι προφανές ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσουν.

Οι μειώσεις φόρων αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του Ιανουαρίου δημιουργούν σε ορισμένους εκλογικούς συνειρμούς. Μήπως ο εκλογικός αιφνιδιασμός στο πρώτο μισό της κυβερνητικής θητείας εξυπηρετεί καλύτερα τον κυβερνητικό σχεδιασμό;

Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, αυτό είναι που λέω σε όλους τους διεθνείς επενδυτές. Επιτέλους γινόμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Κανονική ευρωπαϊκή χώρα με πρόωρες εκλογές δεν γίνεται. Κατά συνέπεια κάθε τέτοια συζήτηση πρέπει να σταματήσει. Εκλογές θα έχουμε ξανά στην Ελλάδα στο πέρας της τετραετίας.

Να υποθέσουμε πως η συμμετοχή σας στην ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον θα συνοδευθεί και από συμφωνίες επί συγκεκριμένων επενδυτικών projects;

Πράγματι έχουμε μια σειρά επενδυτικών projects αμερικανικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα τα οποία είναι μέσα στην ατζέντα συζήτησης του πρωθυπουργού και με τον ομόλογό μου στις ΗΠΑ. Εχω κάνει ήδη προηγούμενα ταξίδια για τα projects αυτά στην Αμερική και προχωρούμε στη συνέχεια των συζητήσεων. Ηδη άλλωστε το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει επιτευχθεί και στο καζίνο για το Ελληνικό είχαμε δύο αμερικανικές εταιρείες, και στα ναυπηγεία, και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και αλλού.

Πώς θα ιεραρχούσατε τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου σας για το 2020; Ποια είναι τα κύρια στοιχήματα για εσάς;

Η πρώτη προτεραιότητα του χαρτοφυλακίου μου είναι να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και από αυτό θα κριθεί και η δική μου θητεία, όπως πρέπει να κρίνεται η θητεία του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης της χώρας. Θέλουμε να πιάσουμε τον στόχο του προϋπολογισμού και, ει δυνατόν, να τον ξεπεράσουμε. Δεν θα είναι εύκολο, οι προβλέψεις των διεθνών οίκων μάς έχουν για αρκετά χαμηλότερα, γύρω στο 2,3%, 2,4%, εμείς έχουμε προβλέψει 2,8%. Αν και είναι ένα δύσκολο στοίχημα, θα δουλέψουμε σκληρά για να το επιτύχουμε. Για να επιτευχθεί το στοίχημα αυτό πρέπει να συνεχίσουμε στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην αφαίρεση της γραφειοκρατίας, στην αλλαγή νοοτροπίας στις υπηρεσίες υπέρ των επενδύσεων και όχι υπέρ μιας τυπολατρίας που δεν οδηγεί πουθενά. Και βεβαίως στο να εμφυσήσουμε στους επενδυτές την αντίληψη ότι η Ελλάδα άλλαξε, όπως και πράγματι άλλαξε, και δεν είναι πια η χώρα του παρελθόντος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ