Όλγα Γεροβασίλη
Η Όλγα Γεροβασίλη (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Γεροβασίλη στο Έθνος: Ο πρωθυπουργός όμηρος στελεχών της κυβέρνησής του

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κορυφαίοι υπουργοί και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με την ανοχή ή τη συναίνεση του κ. Μητσοτάκη, μιλούν για αλλοίωση της χώρας, αντί να παραδεχθούν την αποτυχία τους στο Προσφυγικό, τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως προσπαθούσε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, ακόμη και όταν προτάθηκε η κυρία Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ, λέει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη. Επισημαίνει πως σήμερα η ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα για τη στάση της εκείνης της περιόδου και σχολιάζει πως η πρόταση για μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα δύσκολα μπορεί να αλλάξει τη συνολική κυβερνητική εικόνα.

Κυρία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση επιδιώκει την ακύρωση της απλής αναλογικής, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε ακυβερνησία. Γιατί επιμένετε σε ένα δύσκολο εκλογικό σύστημα;

Δύσκολο για ποιον; Σίγουρα για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει με κάθε τρόπο να οικοδομήσει ένα παντοδύναμο κομματικό και αυταρχικό κράτος. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης έδωσε «αγώνα» για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Σήμερα παλεύει λυσσαλέα για την εδραίωση της ανισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων στο εσωτερικό, φέρνοντας σαν επιχείρημα το επίπλαστο δίλημμα της κυβερνησιμότητας. Η μακροβιότερη κυβέρνηση σε μια ταραγμένη περίοδο ήταν κυβέρνηση συνεργασίας σε προγραμματική βάση δύο διαμετρικά αντίθετων ιδεολογικά δυνάμεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και πέτυχε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μόνο με την απλή αναλογική μπορεί η χώρα να απομακρυνθεί από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, οι οποίες μας οδήγησαν τελικά στη χρεοκοπία.

Εγκαλείτε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όμως ήταν κάτι που προωθήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια πολύπλευρη, ενεργητική εξωτερική πολιτική. Δημιούργησε και ανέπτυξε συνεργασίες στη βάση του εθνικού συμφέροντος. Η προώθηση της αναβάθμισης των σχέσεων με τις ΗΠΑ έγινε με αυτή την προοπτική και αποτελούσε μια δυναμική διαδικασία. Οταν, όμως, εμφανίζεσαι δεδομένος και προβλέψιμος στις διεθνείς σχέσεις, δεν εξασφαλίζεις τη συμμετοχή σου σε κρίσιμες συνομιλίες όπως αυτές του Βερολίνου για τη Λιβύη. Αντίθετα, περιμένεις να αναδειχθείς σε άτυπο διεκπεραιωτή των αποτελεσμάτων τους.

Τι κατά τη γνώμη σας δεν κάνει καλά η κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό;

Η κυβέρνηση έπειτα από έξι μήνες επίδειξης απόλυτης ασχετοσύνης και ανικανότητας -για την οποία οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό- ανακάλυψε την αξία ύπαρξης ενός υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Βέβαια, με αυτούς τους ρυθμούς φοβάμαι ότι θα πάρει στον κύριο Μητσοτάκη πολλαπλάσιο χρόνο έως ότου συγκροτήσει μεταναστευτική πολιτική, εάν τελικά τα καταφέρει. Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση το μόνο που έχει καταφέρει είναι να μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών. Με τον διχαστικό προεκλογικό της λόγο κατέστησε αδύνατη την επίτευξη συναινέσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τη μεταφορά και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Περιόρισε τα δικαιώματα των αιτουμένων άσυλο, χρυσώνοντας το χάπι στην ακροδεξιά συνιστώσα της. Εξακολουθεί με θράσος να εμπαίζει την ελληνική κοινωνία, υποσχόμενη άμεσους επαναπατρισμούς όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Η λύση που τελικά προσφέρει είναι η μετατροπή της χώρας σε μια μεγάλη φυλακή. Και όλα αυτά ενώ κορυφαίοι υπουργοί και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με την ανοχή ή τη συναίνεση του κ. Μητσοτάκη, μιλούν για αλλοίωση της χώρας, αντί να παραδεχτούν την αποτυχία τους, εξακολουθούν να διχάζουν και να αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό.

Η αντίληψη του κ. Γεωργιάδη δεν είναι πάντως η κυριαρχούσα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης...

Εάν είχατε δίκιο, θα περιμέναμε μια ευθεία καταδίκη αυτών των θέσεων. Η εικόνα ενός πρωθυπουργού ομήρου στελεχών της κυβέρνησής του είναι δυσάρεστη. Δεν αρκεί στον κ. Μητσοτάκη η πρόταση της υποψηφιότητας μιας προοδευτικής γυναίκας για τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να αλλάξει αυτή η εικόνα. Και αυτό θα αποδειχθεί σύντομα.

Η οικογένεια Ινδαρέ αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την κατάληψη στο Κουκάκι. Τι περιμένετε πλέον από την Αστυνομία;

Μετά το φιάσκο και τη στοχοποίηση μιας οικογένειας από την κυβέρνηση και το σύστημα που τη στηρίζει, ήρθε μια ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα. Ποιοι υπουργοί και με ποιο τρόπο επιχείρησαν συντονισμένα να ασκήσουν πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων; Τέσσερα και πλέον χρόνια η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν προσπάθειά μας να χειραγωγήσουμε τη Δικαιοσύνη, ακόμα και όταν προτείναμε την κυρία Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του ΣτΕ. Σήμερα τους ρωτάει κάποιος για αυτή την ανακοίνωση και σου απαντούν... βρέχει.

Καταγγέλλετε τη ΝΔ για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα αλλά και στην οικονομία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ενίσχυση των πιο αδύναμων. Δεν κάνει δηλαδή τίποτε σωστά;

Υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις! Επέστρεψε τις εργασιακές σχέσεις στην εποχή των μνημονίων υιοθετώντας την ατζέντα του ΣΕΒ. «Πέτυχε» σε 6 μήνες να οργανώσει ένα κομματικό κράτος, με πλήθος εξαιρετικά αμειβόμενων μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίοι δεν χρειάζεται πια να διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα. Η κυβέρνηση της «αριστείας» έφτασε να καταργεί με νόμο τα τυπικά προσόντα ακόμα και για κορυφαίες θέσεις όπως αυτή του διοικητή της ΕΥΠ. Ανοιξε όμως την πόρτα της επαγγελματικής αναγνώρισης των κολεγίων με την είσοδο των αποφοίτων τους σε θέσεις εκπαιδευτικών! «Πέτυχε» να στήσει εξαιρετικές αστυνομικές υπερπαραγωγές επικοινωνιακού χαρακτήρα τύπου «Μπεν Χουρ», παραδίδοντας την υπόλοιπη Ελλάδα στην εγκληματικότητα. Στην εξωτερική πολιτική μπορεί να μην κατάφερε να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατάφερε όμως να παλεύει για την απαρέγκλιτη τήρησή της. Η απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη πείθει όλους τους Ελληνες για την ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει. Είναι τόσο πολλές οι «επιτυχίες», ώστε εντελώς συμπτωματικά ο κ. Μητσοτάκης να χρειαστεί να περιμένει μέχρι χθες για να ανακοινώσει το όνομα της υποψηφίας Προέδρου της Δημοκρατίας; Δεν χρειαζόταν η «επιτυχία» της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επισκιάσει αυτή την ιστορική στιγμή!

Κυρία Γεροβασίλη, θεωρείτε ότι ο πρωθυπουργός σάς αιφνιδίασε στο θέμα της προεδρικής εκλογής;

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι ίσως να περίμεναν με ενδιαφέρον να ολοκληρώσει ο κ. Μητσοτάκης την ορεινή του περιήγηση, η οποία θα τον βοηθούσε στην τελική του επιλογή. Ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να αιφνιδίασε το εσωτερικό του κόμματός του, καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη του έβγαιναν ανοιχτά για να υποστηρίξουν τους δικούς τους υποψηφίους. Ομως λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Δεν μπορείς να παίζεις με τους θεσμούς και να προσποιείσαι τον θεματοφύλακά τους. Σε αυτά τα πρωτότυπα «προεδρικά καλλιστεία», τα οποία προκάλεσε με την ακατάσχετη ονοματολογία, την οποία καλλιέργησε με διαρροές, επιλέξαμε από την αρχή να μη συμμετάσχουμε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ