Δημήτρης Τζανακόπουλος
Τζανακόπουλος/Eurokinissi

Τζανακόπουλος στο Έθνος: Στόχος ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τη βεβαιότητα πως στις επόμενες εκλογές θα διαμορφωθεί μια μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή πλειοψηφία, που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»

Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει την απλή αναλογική αναδεικνύει τον φόβο για τη δημοκρατία, έναν ακραίο δεξιό πατερναλισμό αλλά και μια αγωνία για τις επιλογές του λαού που αποτυπώνει μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική: ο λαός δεν ξέρει πώς να κυβερνηθεί, γι’ αυτό πρέπει να μπουν όρια στην επιλογή του, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ΝΔ το ’πε και το ’κανε. Ψήφισε την κατάργηση της απλής αναλογικής. Γιατί λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ;

Η ΝΔ, όπως είχαμε προβλέψει, επιχειρεί να ξηλώσει όλες τις δημοκρατικές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης περιόδου: Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μειώσεις μισθών αναγνώριση της ισοτιμίας ιδιωτικών κολλεγίων και ΑΕΙ, κατάρρευση της δημόσιας υγείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, απίσχναση του κράτους πρόνοιας, Ασφαλιστικό με δώρα για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Προφανώς την ίδια πορεία ακολουθεί και στο πεδίο των θεσμών: νόμος για το επιτελικό κράτος με την επιδίωξη να ελεγχθεί ασφυκτικά η δημόσια διοίκηση, όργιο πελατειακών ρυθμίσεων και επιλογών – θυμηθείτε την ΕΡΤ, την ΕΥΠ, τους διοικητές νοσοκομείων, κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους, τώρα και στο Κοινοβούλιο. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η επιλογή αναδεικνύει τον φόβο για τη δημοκρατία, έναν ακραίο δεξιό πατερναλισμό αλλά και μια αγωνία για τις επιλογές του λαού που αποτυπώνει μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική: ο λαός δεν ξέρει πώς να κυβερνηθεί, γι’ αυτό πρέπει να μπουν όρια στην επιλογή του. Πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή αναπαραγωγή του συστήματος εξουσίας με όρους συναινετικού δικομματισμού, καθώς σύμφωνα με αυτή την αντίληψη τα προβλήματα είναι τεχνικά, πολύπλοκα και την επίλυσή τους πρέπει να αναλάβουν οι τεχνοκράτες. Τι δουλειά έχει η λαϊκή βούληση με όλα αυτά; Ομως αυτό δεν είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, εμείς επιμένουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και στους πολίτες, επιμένουμε ότι ο λαός μπορεί να επιλέγει ο ίδιος ανόθευτα και ακηδεμόνευτα τις πολιτικές δυνάμεις που τον εκφράζουν και σοφία να δημιουργήσει τους όρους ευρύτερων πολιτικών συγκλίσεων και συναινέσεων σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς θεωρώ ότι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, οι οποίες θυμίζω ότι θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Και εκεί θα διαμορφωθεί μια μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή πλειοψηφία που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι μπορεί με την απλή αναλογική να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς; Με ποιους είστε διατεθειμένοι να συνεργαστείτε;

Κοιτάξτε, η απλή αναλογική δεν είναι απλώς ένας τεχνικός τρόπος για την κατανομή των εδρών. Οταν αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, είναι όλοι υποχρεωμένοι να μετατοπιστούν, να λάβουν υπόψη τους νέους κανόνες, να διαμορφώσουν όρους και προϋποθέσεις για συναινέσεις και συγκλίσεις προγραμματικού χαρακτήρα. Και σε αυτό το σχέδιο χωρούν όλοι όσοι αντιτάσσονται στη νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και ακροδεξιά πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει η δυνατότητα, υπό την πίεση των εργαζόμενων τάξεων, να διαμορφωθεί κοινός βηματισμός στη βάση ενός προγράμματος με άξονες την αύξηση των μισθών, την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους και ενός πράσινου παραγωγικού μοντέλου.

Γιατί συντηρείτε ψηλά στην ατζέντα το θέμα με τα εργασιακά και γιατί αγωνιάτε για το υπό κατάθεση Ασφαλιστικό της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχαμε προειδοποιήσει, υλοποιεί μια σκληρή πολιτική απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, με κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση των προστίμων για τους παραβατικούς εργοδότες, ακύρωση προστατευτικών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους (βάσιμος λόγος απόλυσης, προστασία εργολαβικών), μειώσεις μισθών, απολύσεις. Αυτή η πολιτική αποτελεί και σήμα στους εργοδότες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στις δυνάμεις της εργασίας, αποδυναμώνει διαπραγματευτικά τους εργαζόμενους και μας επαναφέρει στην εργασιακή ζούγκλα της πρώτης μνημονιακής περιόδου (2010-2014). Και η πολιτική αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά καθοδηγείται από μια βαθιά ιδεολογική πίστη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του κ. Μητσοτάκη ειδικά ότι έτσι δημιουργούνται επιχειρηματικά κίνητρα για την ανάπτυξη. Πρόκειται για μια πολιτική που αποσκοπεί αποκλειστικά στην αύξηση της κερδοφορίας, χωρίς όμως να θέτει τις βάσεις για ένα βιώσιμο, παραγωγικό μοντέλο. Αντίθετα, διαμορφώνει τους όρους για μια νέα κρίση, είναι κοινωνικά επιζήμια, καθώς αυξάνει τις ανισότητες, ενώ έχει αποδειχθεί και εμπειρικά ότι είναι και οικονομικά - αναπτυξιακά αναποτελεσματική. Δεν έχει δουλέψει ποτέ και πουθενά αυτό το μοντέλο. Αντίθετα, εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικά επωφελής ανάπτυξη χωρίς τους μισθούς και τους εργαζόμενους στο επίκεντρο. Χωρίς τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και τον προσανατολισμό κράτους και οικονομίας στην ποιότητα και την καινοτομία. Αρα, λοιπόν, η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί κρίσιμο, πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας. Σε ό,τι αφορά τώρα το Ασφαλιστικό, η κριτική μας εστιάζει στην πολιτική αντίστροφης αναδιανομής του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο Βρούτση επιβαρύνει το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών, για να ελαφρύνει τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, ενώ την ίδια στιγμή καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη, μειώνοντας το συνολικό ετήσιο εισόδημα για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, ώστε να δοθούν μικρές αυξήσεις σε ελάχιστους συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις. Εξάλλου η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020 μειώνεται σε σχέση με το 2019, πράγμα που προικονομεί, όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τον προϋπολογισμό, μείωση εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Και επιβεβαιωθήκαμε

Στα εθνικά μας θέματα -πέραν της συναινετικής διάθεσης που δείχνετε- εμπιστεύεστε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αποτροπή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία;

Για να συναινέσεις σε ένα σχέδιο, πρέπει να υπάρχει σχέδιο. Και απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο. Αντίθετα, επιχειρεί με επικοινωνιακούς χειρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης να διαχειριστεί ένα ομολογουμένως δύσκολο και σύνθετο θέμα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε βοήθεια και στήριξη για να αποτραπεί μια κλιμάκωση με την Τουρκία αλλά και για να αντιμετωπιστεί η επιθετική της συμπεριφορά – αυτό είναι δεδομένο. Ομως από τη μεριά της η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μια στοιχειώδη σοβαρότητα, να είναι προετοιμασμένη και παρεμβατική και όχι να προσπαθεί να κουκουλώσει τις αποτυχίες και την ανεπάρκειά της με επικίνδυνες, υπερπατριωτικές «κορώνες» ή με επιλογές που οδηγούν σε κούρσες εξοπλισμών.

Το συνέδριο είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;

Ηδη το Πολιτικό Συμβούλιο του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που συνεδρίασε πριν από τα Χριστούγεννα, διακήρυξε ότι το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνέδριο συνέχειας και τομής. Εχουμε ήδη διαμορφώσει τον κοινό μας βηματισμό και τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε το πρόγραμμα, οι θέσεις, η πολιτική απόφαση του συνεδρίου να αντιστοιχούν σε ένα κόμμα δημοκρατικό, αριστερό, προοδευτικό, μαζικό. Σε ένα κόμμα που ήδη υποδέχεται χιλιάδες νέα μέλη σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αποτελεί τον φορέα συνάντησης και ώσμωσης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με διαφορετικές ιδεολογικές καταγωγές και ιστορικές διαδρομές, οι οποίες συγκλίνουν στον κοινό στόχο ενός ριζοσπαστικού και δημοκρατικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος των πολλών. Και νομίζω ότι είναι καθήκον όλων μας σε αυτή την προσπάθεια διεύρυνσης να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με τις διαφορετικές μας σκοπιές, ώστε το εγχείρημα αυτό, κρίσιμο για το μέλλον της χώρας, να εμπλουτιστεί και να αποκτήσει οργανική σύνδεση με την ελληνική κοινωνία, τα κινήματα, τους θεσμούς, την Αυτοδιοίκηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ