ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ/Eurokinissi

Η αντιπολιτευτική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν κάνουμε επίθεση, αλλά δεν σιωπούμε»

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Με κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων και παρεµβάσεων σε αυτή την πρωτοφανή πανδηµία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη γραμμή «τώρα δεν είναι η ώρα για να λογαριαστούµε, τώρα είναι η ώρα για να στηρίξουµε» επιµένει ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας τον τόνο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη διαχείριση της πανδηµίας αλλά και στον αναγκαίο σχεδιασµό της επόµενης µέρας... Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µε αυτόν τον τρόπο στέλνει αφενός µήνυµα αυτοσυγκράτησης σε ορισµένους παρορµητικούς ψηφοφόρους του κόµµατός του και αφετέρου µήνυµα αφύπνισης στην κυβέρνηση που επιλέγει τη στάση του «βλέποντας και κάνοντας» ως προς την αντιµετώπιση των οικονοµικών επιπτώσεων της κρίσης.

Με τη διαφορά πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι τώρα δεν είναι η ώρα για «λογαριασµούς», δεν υπαινίσσεται ότι στο τέλος της δραµατικής περιπέτειας δεν θα γίνει το... ταµείο της κρίσης, µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να καλείται να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεών του. Ως εκ τούτου, η αξιωµατική αντιπολίτευση εξακολουθεί να βαδίζει πάνω στη γραµµή «δεν κάνουµε επίθεση, αλλά δεν σιωπούµε», κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το σύνολο των πρωτοβουλιών της το τελευταίο διάστηµα, µε γνώµονα το «εθνικό συµφέρον» όπως συνηθίζει να λέει, άλλωστε, και ο ίδιος ο Τσίπρας στους συνοµιλητές του.

Χωρίς αφορισμούς

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, προτιµά τους χαµηλούς τόνους και συγχρόνως την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων και παρεµβάσεων εκ µέρους του κόµµατός του σε αυτή την πρωτοφανή πανδηµία. Στις δηµόσιες εµφανίσεις του εµφανίζεται ψύχραιµος, συγκαταβατικός, µε διάθεση συναίνεσης και κατανόησης των δυσκολιών και αποφεύγει τους αφορισµούς, τις αντιπολιτευτικές «κορώνες» και καθετί που θα υποδήλωνε έλλειψη ψυχραιµίας. «Εκείνο που προέχει είναι να ξεπεράσουµε την πανδηµία και να σωθεί η οικονοµία της χώρας για να µη µαζεύουµε συντρίµµια» λέει σε καθηµερινή βάση στους συνεργάτες του, µε τους οποίους επικοινωνεί ως επί το πλείστον µέσω τηλεδιασκέψεων, όπως έγινε και την Παρασκευή µε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συµµαχίας.

Μάλιστα προσφάτως διερωτήθηκε στον αέρα πώς γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να µην επιδιώκει τη συνεννόηση µε τις άλλες πολιτικές δυνάµεις, θέλοντας να υπενθυµίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών στην κρίση και συγχρόνως να κάνει αντιδιαστολή τακτικών του παρελθόντος όπως όταν για παράδειγµα στελέχη της τότε αξιωµατικής αντιπολίτευσης υιοθετούσαν το σύνθηµα «Γερούν, γερά», αδιαφορώντας για τη µάχη που έδινε η χώρα µε τους θεσµούς για τη διάσωσή της. Σε αυτήν, λοιπόν, τη µάχη µε την πανδηµία ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει για τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα είναι παρών. Με προτάσεις, µε συµβουλές, µε προειδοποιήσεις, µε πρωτοβουλίες, µε το νοµοθετικό του έργο, µε ό,τι χρειαστεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να µη «µετρά» αυτήν τη στιγµή τις δηµοσκοπήσεις που δείχνουν εκτίναξη των ποσοστών της κυβέρνησης και της δηµοφιλίας της. 

Θεωρεί ότι όλες αυτές οι µετρήσεις, µεσούσης της κρίσης, έχουν ελάχιστη αξία, καθώς τα πραγµατικά δύσκολα, τουλάχιστον στον τοµέα της οικονοµίας, για την κοινωνία βρίσκονται µπροστά. Ως εκ τούτου, διαπιστώνοντας «απίστευτο κυνισµό» σε όσους επιδίδονται αυτό το διάστηµα σε θριαµβολογίες και ενθαρρύνουν τον Κ. Μητσοτάκη να αποφασίσει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέµβριο για να υλοποιήσει το αφήγηµα της «ανασυγκρότησης» και κυρίως για να... τελειώσει µια και καλή µε τον Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απλώς παρακολουθεί και συµβουλεύει άπαντες να µην προτρέχουν, γιατί οι µήνες που ακολουθούν είναι κρίσιµοι και καθοριστικοί για την οικονοµία. Γι’ αυτό, εξάλλου, και η κύρια µέριµνα του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστηµα είναι να παροτρύνει την κυβέρνηση να λάβει εγκαίρως µέτρα για την προστασία εργαζοµένων και επιχειρήσεων και τη διάσωση των θυσιών που έκανε τα προηγούµενα χρόνια ο ελληνικός λαός.

Για την πρώτη κατοικία

Οµως η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν θέλει να περιµένει την κυβέρνηση εάν και πότε θα αποφασίσει να στηρίξει την οικονοµία. Ηδη µε τροπολογία σε Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της, και µε επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2020, παρέµβαση που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. «∆εν γίνεται να λες στον κόσµο πως πρέπει να µείνει σπίτι του ως µέτρο αντιµετώπισης του κορονοϊού και να ετοιµάζεσαι να του το βγάλεις στο σφυρί» σχολιάζουν παράγοντες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε από τους θεσµούς την παράταση του µέτρου κατά των πλειστηριασµών.

Οµοίως κατηγορούν την κυβέρνηση και το οικονοµικό επιτελείο της ότι δεν έδωσαν κάποια µάχη στο πλευρό της Ιταλίας στο Eurogroup και αρκέστηκαν σε µια απόφαση «πολύ κατώτερη των περιστάσεων για την αντιµετώπιση του βάθους που έχει η κρίση που προκαλεί η πανδηµία». Στο πλαίσιο της εποικοδοµητικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας µαζί µε τους αρµόδιους τοµεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσίασαν την προηγούµενη ∆ευτέρα το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονοµίας. Πρόκειται για ένα «γενναίο και εµπροσθοβαρές πακέτο µέτρων», ύψους 26 δισ. ευρώ, που βάζει ως επίκεντρό του τους εργαζόµενους και τις επιχειρήσεις, κοιτάζοντας το µετά της κρίσης µε τον κορονοϊό.

«Υπερόπλο» αυτού του προγράµµατος αποτελεί η αξιοποίηση 20 δισ. από το «µαξιλάρι» ρευστότητας που εξασφάλισε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αποτρέπει τη χώρα από νέο δανεισµό. Προσώρας, πάντως, η Κουµουνδούρου βλέπει την κυβέρνηση διατεθειµένη να εφαρµόσει και στην οικονοµία τη «νόσο της αγέλης», σώζοντας στο τέλος µόνον εκείνους που άντεξαν στην κρίση και αφήνοντας τους πιο αδύναµους στον δρόµο προς τον γκρεµό...

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ