Skip to main content

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης

Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Γιώργος Καρυπίδης εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο (SFB)

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης.

Γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο. Σκηνοθέτησε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση.

Δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος, ο ζωγράφος» (1979), πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982) πήρε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη «Στη σκιά του φόβου» (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Έναν χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991 απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.

Γύρισε επίσης την «Αναμέτρηση» (1980, κυκλοφόρησε στις αίθουσες και ως «Επικίνδυνο παιχνίδι»), με πρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, το «Πεθαμένο λικέρ» (1992), τους «Μαγεμένους» (1995). Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων: «Πρωταθλητής καταδύσεων» (1992) και «Η διάλεκτος του σκορπιού» (1998).

Φιλμογραφία:

– 1967 «Όριο» (μικρού μήκους)

– 1975 «Τελευταίος σταθμός: Κρόιτσμπεργκ (μικρού μήκους ντοκιμαντέρ)

– 1979 «Ο ζωγράφος Θεόφιλος»

– 1982 «Επικίνδυνο παιχνίδι»

– 1986 «Μάγισσες»

– 1988 «Στη σκιά του φόβου»

– 1992 «Η ουρά του φιδιού»

– 1992 «Πεθαμένο λικέρ»

– 1995 «Μαγεμένοι»

– 2004 «Ουτοπία»

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ