έργο της Ίννα Όρλικ
Έργο της Ίννα Όρλικ που θα βγει σε δημοπρασία για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας

«Έκρηξη» τέχνης με 1.500 έργα στη Θεσσαλονίκη

∆ηµιουργίες 450 καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της 3ης Art Thessaloniki Fair - Τιµώµενος καλλιτέχνης ο γλύπτης Takis

Σε μια τεράστια αίθουσα τέχνης µετατρέπεται η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 3ης Art Thessaloniki Fair. Από τις 22 έως τις 25 Νοεµβρίου, σε τρία περίπτερα της ∆ΕΘ αλλά και σε χώρους της πόλης, θα εκτεθούν 1.500 έργα 450 καλλιτεχνών από 28 γκαλερί, θα πραγµατοποιηθούν πέντε µουσειακές εκθέσεις, θα «τρέξουν» πάνω από 20 πρότζεκτ, αλλά και εκδηλώσεις-έκπληξη (όπως η δηµοπρασία έργων τέχνης για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας).

Τιµώµενος καλλιτέχνης στη φετινή Art Thessaloniki Fair είναι ο διεθνούς φήµης γλύπτης Takis, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν το αφιέρωµα στον ιρλανδοελληνικής καταγωγής Λευκάδιο Χερν, γνωστότερο µε το ιαπωνικό του όνοµα Γιάκουµο Κοϊζούµι (ο οποίος υπήρξε ένας από τους σηµαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας), και η εµφάνιση του διεθνούς φήµης τενόρου Φίλιππου Μοδινού.

«Είµαστε έτοιµοι να υποδεχθούµε την πρόκληση σε όλα τα επίπεδα και να καθιερώσουµε την Art Thessaloniki ως το σηµαντικότερο εικαστικό γεγονός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Παντελής Τσάτσης, σύµφωνα µε τον οποίο το φετινό σύνθηµα της έκθεσης είναι «Επένδυση - Ενηµέρωση - Ψυχαγωγία».

Τιµώµενος καλλιτέχνης της διοργάνωσης θα είναι ο διεθνούς φήµης Takis. Ο καλλιτέχνης, ηλικίας 93 ετών, ζει σήµερα µεταξύ Παρισίων και Αθηνών και είναι γνωστός παγκοσµίως για τα µνηµειώδη γλυπτά του που κοσµούν δηµόσιους χώρους σε µεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και µουσεία του εξωτερικού. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 3ης Art Thessaloniki θα πραγµατοποιηθούν οι µουσειακές εκθέσεις µε έργα του Αλέκου Φασιανού και του Παύλου από τη συλλογή του Γιάννη Αγγελόπουλου, αλλά και µε έργα του Αµερικανού καλλιτέχνη Sol LeWitt από τη συλλογή της Έφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου.

Η φετινή έκθεση περιλαµβάνει µια σειρά από εκπλήξεις για το κοινό. Μία από αυτές θα είναι η δηµοπρασία έργων τέχνης που θα πραγµατοποιηθεί στις 23 Νοεµβρίου για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας, µε συµβολική τιµή εκκίνησης τα 100 ευρώ. Στις εκδηλώσεις της 3ης Art Thessaloniki περιλαµβάνεται και το πρότζεκτ «Art Walk», στο πλαίσιο του οποίου έχουν τοποθετηθεί 20 πίνακες ζωγραφικής σε προθήκες καταστηµάτων στο κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν γίνει δύο ξεναγήσεις στα σηµεία όπου εκτίθενται τα έργα, ενώ θα πραγµατοποιηθούν κι άλλες αυτή την εβδοµάδα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγµατοποιηθούν στα περίπτερα 8, 9 και 10 της ∆ΕΘ, ενώ κάποιες από αυτές είναι ήδη σε εξέλιξη. Στην Art Thessaloniki είναι ενταγµένο το πρότζεκτ µε τίτλο «I Feel Asleep on the Backseat», µια οµαδική έκθεση των καλλιτεχνών Μίλτου ∆ίγκα, Ακη Γιούσµη, Φίλιππου Τατάκη, Νικολέτας Αγγελίδου, Βασίλη Γεωργούλα, µε την επιµέλεια του Αρη Στοΐδη.

έργο Αλέκος Φασιανός

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν την ερχόµενη Πέµπτη, στις 5 µ.µ., µε τη εµφάνιση του νεανικού συγκροτήµατος Percussionistas, που χρησιµοποιεί όργανα από ανακυκλώσιµα υλικά. Μετά το πέρας της εµφάνισής τους στους χώρους της έκθεσης, θα συνεχίσουν µε περίπατο µετά µουσικής στους κεντρικούς δρόµους της πόλης. Την ίδια µέρα, στις 7 το απόγευµα, θα εµφανιστεί ο διεθνούς φήµης τενόρος Φίλιππος Μοδινός, που θα τραγουδήσει δηµοφιλείς άριες από γνωστά έργα της όπερας.

Μία από τις πιο σηµαντικές στιγµές της έκθεσης θα είναι το αφιέρωµα στον Λευκάδιο Χερν (Γιάκοµο Κοϊζούµι). Την ερχόµενη Παρασκευή, στις 6 το απόγευµα, στο περίπτερο 9 ο καθηγητής φιλοσοφίας του New York College, Γιάννης Φίκας, θα δώσει οµιλία µε τίτλο «Συµβολικά στοιχεία στα έργα του Λευκάδιου Χερν». Ο Λευκάδιος Χερν, ιρλανδοελληνικής καταγωγής, περισσότερο γνωστός µε το ιαπωνικό όνοµά του, Γιάκοµο Κοϊζούµι, υπήρξε ένας από τους πιο σηµαντικούς συγγραφείς της Ιαπωνίας, γνωστός από τις συλλογές του για ιαπωνικούς θρύλους και ιστορίες φαντασµάτων.

Μία ώρα νωρίτερα, στον χώρο του περιπτέρου 9η εικαστικός Vena Naskrecka θα παρουσιάσει µια περφόρµανς µε θέµα τη γυναικεία κόµη και τη σηµασία της στην ιαπωνική κουλτούρα, εµπνευσµένη από τις ιστορίες του Λευκάδιου Χερν. Σε συνέχεια αυτής της παράστασης, στον ίδιο χώρο, η εικαστικός Μαρία Κοµπατσάρη θα αφηγηθεί σύντοµες ιστορίες του Λευκάδιου Χερν. Η αφήγηση των σύντοµων ιστοριών θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεµβρίου, στις 12‚ το µεσηµέρι.

Την Παρασκευή, στις 7 το απόγευµα, το ντουέτο Duo con senso della Musica (Λέττη Παππά-πιάνο και Νίκος Μπαχαρίδης-τροµπέτα) θα ταξιδέψει το κοινό σε µουσικά µονοπάτια µπλουζ και τάνγκο.

Το ερχόµενο Σάββατο, στις 4:30 το απόγευµα, θα πραγµατοποιηθεί ξενάγηση για τους επισκέπτες στους χώρους των γκαλερί και των µουσειακών εκθέσεων από τον ιστορικό τέχνης και καθηγητή του ΕΚΠΑ Μάνο Στεφανίδη. Την ίδια ηµέρα, στις 6 το απόγευµα, ο κ. Στεφανίδης στον ειδικό χώρο των παρουσιάσεων θα πραγµατοποιήσει διάλεξη µε θέµα τη ζωή και το έργο του διάσηµου ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ. Το Σάββατο 24 Νοεµβρίου, στις 7 µ.µ., το πολυµελές νεανικό σύνολο εγχόρδων Spira Minore θα εκτελέσει ένα κλασικό ρεπερτόριο.

Μουσικοχορευτικό πάρτι

Την ίδια ηµέρα, στις 9 το βράδυ, το ∆ιεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma θα παρουσιάσει το πρότζεκτ «PIETA» µε αφορµή το ποίηµα της Sylvia Plath µε τίτλο «Χειµωνιάτικα δέντρα». Για το βράδυ του Σαββάτου οι οργανωτές της εκδήλωσης έχουν ετοιµάσει ένα µουσικοχορευτικό πάρτι, που θα επιµεληθεί ο διεθνούς φήµης dj Dest.

Την ερχόµενη Κυριακή, στις 7 το απόγευµα, το κοινό θα απολαύσει ρυθµούς σουίνγκ και ροκ εντ ρολ από το µουσικό σύνολο Passa Tempo (Αλέξανδρος Καλλιφατίδης, Γιάννης Ποιµενίδης, Νάκης Πετρόπουλος και Οδυσσέας Εµπειρίκος). Kαθηµερινά, σε όλη τη διάρκεια της Art Thessaloniki θα προβάλλονται, στην αίθουσα παρουσιάσεων, η ταινία διάρκειας 40 λεπτών µε τίτλο «Θεόδωρος Στάµος - The Irascible of Color», µια ιδέα του Τάκη Ευσταθίου που πραγµατοποίησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωµερής, καθώς και το βίντεο του Μπάµπη Βενετόπουλου µε τίτλο «In the age of the 3D reproduction». Παράλληλα, στο περίπτερο 10 θα υλοποιηθεί µια κατασκευή µε την ονοµασία «Εγκατάσταση Αυγό», αποτελούµενη από 42 έργα επώνυµων καλλιτεχνών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ