Δεκάλογος των Όσκαρ 2020: Ποιοι φλερτάρουν με το χρυσό αγαλματίδιο

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ 2020: ΠΟΙΟΙ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟ

Σκορσέζε, Ταραντίνο, Σαµ Μέντες, Κλιντ Ιστγουντ, Χοακίν Φίνιξ, Μπραντ Πιτ, Τοµ Χανκς, Ρενέ Ζελβέγκερ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζένιφερ Λόπεζ και ο κατάλογος µε τους σταρ που φλερτάρουν µε τα βραβεία µοιάζει ατελείωτος. Εν όψει του χορού των ανακοινώσεων που αρχίζει από τις αµερικανικές ενώσεις, σταχυολογούµε τι έχει ξεχωρίσει µέχρι τώρα και τι µπορεί να κάνει την έκπληξη της τελευταίας στιγµής

«Κάποτε στο Χόλιγουντ», «Joker», «Ο Ιρλανδός», «1917», «Παράσιτα», «Ιστορία γάµου»: Ορίστε µερικοί από τους «σίγουρους» οσκαρικούς τίτλους της σεζόν µέσα σε µια υπερπληθώρα δυνητικά υποψήφιων οσκαρικών ταινιών που φέτος αργούν να ξεκαθαρίσουν. Κοντός ψαλµός αλληλούια, ωστόσο: οι µεγάλοι διεκδικητές της χρονιάς (πέρα από την αναγνώριση που περιµένουµε για τον Χοακίν Φίνιξ, πρωταγωνιστή του «Joker», της ταινίας-φαινόµενο της χρονιάς, ή για τα βραβευµένα µε τον Χρυσό Φοίνικα «Παράσιτα») θα φανούν από τις 9 ∆εκεµβρίου και έπειτα, όταν η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες θα σηµάνει επισήµως την έναρξης της οσκαρικής σεζόν.

Μια ανάσα από την έναρξη της παραγεµισµένης µε φιλόδοξα πρότζεκτ προ-οσκαρικής περιόδου, προβλέπουµε τα φιλµ που παίρνουν χαρτάκι προτεραιότητας στα Οσκαρ. Επιπρόσθετα, και το τοπίο των βραβεύσεων έπειτα από την κοµβική απόφαση της Ακαδηµίας να µεταφέρει χρονικά νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως την απονοµή των Οσκαρ του 2020.

Αντιµέτωπη µε την έλλειψη ενδιαφέροντος του κοινού απέναντι στο καθαυτό σόου των Οσκαρ, έπειτα από δύο συνεχόµενες χρονιές απογοητευτικής τηλεθέασης, η Αµερικανική Ακαδηµία Κινηµατογραφικών Τεχνών και Επιστηµών αποφάσισε για τη σεζόν 2019-2020 να αλλάξει την ηµεροµηνία της απονοµής, µεταθέτοντας την από τα τέλη Φεβρουαρίου -που παραδοσιακά απονέµονται τα Οσκαρστις 9 Φεβρουαρίου 2020. Φοβούµενη ότι είναι πλέον ουραγός στη µακρόσυρτη σειρά βραβεύσεων της βιοµηχανίας στην καρδιά της σεζόν, η Ακαδηµία είπε να αλλάξει τακτική, αφήνοντας όµως έτσι ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης στα λοιπά θεσµικά όργανα που διοργανώνουν τα δικά τους βραβεία µέχρι την απονοµή των ακριβοθώρητων χρυσών αγαλµατιδίων.

Φέτος, λοιπόν, µετά τον πρώτο πανικό της ξαφνικής χρονικής αλλαγής, που υποχρέωσε τον θεσµό των βρετανικών BAFTA να µεταθέσει την απονοµή του στις 2 Φεβρουαρίου 2020, έχουµε -αρχές ∆εκεµβρίουπολλές ταινίες οσκαρικής δυναµικής στοιβαγµένες για «ξεκαθάρισµα» σε µόλις δύο µήνες θεσµικών βραβεύσεων έως τα Οσκαρ. Τηρουµένων των αναλογιών, η απονοµή των BAFTA -ίσως η πιο αξιόπιστη ως προς τις προτιµήσεις της κινηµατογραφικής κοινότητας πριν από τα Οσκαρ- δεν θα έχει φέτος την επιρροή άλλων ετών στην ψηφοφορία των µελών της Αµερικανικής Ακαδηµίας, καθώς µόλις δύο ηµέρες µετά λήγει και η προθεσµία υποβολής ψήφου για τα χρυσά αγαλµατίδια των Οσκαρ. Οσο για τους υπόλοιπους -την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Χόλιγουντ (Χρυσές Σφαίρες), τους Κριτικούς (Critic’s Choice Awards) και το Σωµατείο Αµερικανών Ηθοποιών (SAG)- θα στριµωχτούν σε διαδοχικές βραβεύσεις στις 5, 12 και 19 Ιανουαρίου 2020, αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες ενώσεις θα… συγκρουστούν µε κόντρα βραβεύσεις κάπου στο ενδιάµεσο.

Ο Τοµ Χανκς ως «Ενας υπέροχος γείτονας»

Μεγάλες Αλλαγές 

Η αναποδογυρισµένη στη χρονική της κατανοµή τράπουλα των απονοµών καθιστά απρόβλεπτη τη φετινή σεζόν και, σε αντίθεση µε τις προηγούµενες χρονιές, ασαφές το µείγµα της επιρροής των βραβείων που προηγούνται των Οσκαρ στους ψηφοφόρους της Ακαδηµίας, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν για την κατάρτιση των υποψηφιοτήτων των Οσκαρ µόλις σε διάστηµα λίγων ηµερών – από τις 2 µέχρι και τις 5 Ιανουαρίου. Το χρονικό περιθώριο είναι στενό και συµπίπτει µε την απονοµή των Χρυσών Σφαιρών, ενώ προηγείται των Critic’s Choice Awards και των βραβείων SAG. Με άλλα λόγια, τα µέλη της Ακαδηµίας έχουν φούριες και πολλές ταινίες να δουν πριν από τις γιορτές… Και θα χρειαστούν βοήθεια από τις υποψηφιότητες που θα ανακοινώσουν οι προαναφερθείσες ενώσεις – φέτος ίσως κριθούν και πιο αυστηρά ως βαρόµετρα των Οσκαρ σε σύγκριση µε άλλες χρονιές. 

Από αύριο, λοιπόν, όλες οι µεγάλες αµερικανικές ενώσεις του επαγγελµατιών του κινηµατογράφου (Gotham Awards, National Board Of Review, New York Film Critics Circle κ.ά.) µπαίνουν στον χορό των ανακοινώσεων και των βραβείων. Εν όψει αυτών των ανακοινώσεων σηµειώνουµε:

Ο Χοακίν Φίνιξ είναι ο «Joker»

01. Ο Χοακίν Φίνιξ, συνώνυµος πια του καλλιτεχνικού και εµπορικού άθλου του «Joker», βαδίζει προς µια σίγουρη υποψηφιότητα α’ ανδρικού ρόλου και νίκη στα Οσκαρ. Ο Χρυσός Λέοντας της Βενετίας αποτελεί το επιστέγασµα της καλλιτεχνικής, προ-οσκαρικής αναγνώρισης της ταινίας. Αρα και του σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς; ∆εδοµένου του µεγάλου ανταγωνισµού στην κατηγορία των σκηνοθετών, κρατάµε στάση αναµονής.

02. Εδώ και καιρό πλασαρισµένες ως οσκαρικής δυναµικής (και δικαίως) -από την πρεµιέρα των ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστούν στα µεγάλα φεστιβάλ της χρονιάς- οι ερµηνείες της Ρενέ Ζελβέγκερ στο βιογραφικό δράµα «Τζούντι» (για το κύκνειο άσµα της Τζούντι Γκάρλαντ), του Μπραντ Πιτ για το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, της Τζένιφερ Λόπεζ για το βασισµένο σε αληθινή ιστορία «Επικίνδυνες κυρίες» (εξιστορεί µια απάτη-βόµβα στον κόσµο των strip shows την περίοδο της οικονοµικής κρίσης στη Γουόλ Στριτ) και εσχάτως του Τοµ Χανκς για το επίσης βασισµένο σε αληθινή ιστορία «Ενας υπέροχος γείτονας» της Μαριάν Χέλερ, θεωρούνται σίγουρα στοιχήµατα στις κατηγορίες των ερµηνειών. Ο Χανκς θα τιµηθεί, µάλιστα, στις Χρυσές Σφαίρες µε το βραβείο Cecil B. DeMille.

 

03. Το τρίπτυχο παραγωγής του Netflix -«Ο Ιρλανδός», «Ιστορία γάµου» και «Οι δύο πάπες»- «τρέχει» µε ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Τα δύο πρώτα έχουν λάβει κριτικές που καθιστούν καθεµία ταινία διαµάντι στο είδος της. Ο Σκορσέζε µάλλον θα διεκδικήσει µια υποψηφιότητα στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, ενώ οι Ρόµπερτ ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι θα προωθηθούν για Οσκαρ α’ και β’ ρόλου. Τα ρεπορτάζ των αµερικανικών Μέσων θέλουν το Netflix να προωθεί το δράµα διαζυγίου του Νόα Μπάουµπακ µε τους Σκάρλετ Γιόχανσον και Ανταµ Ντράιβερ, όσο πιο επιθετικά γίνεται. Το «Οι δύο πάπες» του Βραζιλιάνου Φερνάντο Μεϊρέγιες εµπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει ως µεγάλο ατού τους Αντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις – αµφότεροι πιθανοί διεκδικητές µιας οσκαρικής υποψηφιότητας.

Δεκάλογος των Όσκαρ 2020: Ποιοι φλερτάρουν με το χρυσό αγαλματίδιο
Η Ρενέ Ζελβέγκερ ως «Judy»
Δεκάλογος των Όσκαρ 2020: Ποιοι φλερτάρουν με το χρυσό αγαλματίδιο
Η Λόρα Ντερν υπερασπίζεται τη Σκάρλετ Γιόχανσον στην «Ιστορία γάµου»
Δεκάλογος των Όσκαρ 2020: Ποιοι φλερτάρουν με το χρυσό αγαλματίδιο
Οι Αντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις υποδύονται «∆ύο πάπες»

04. Ο Κουέντιν Ταραντίνο µάλλον θα κάνει παρέα στον Σκορσέζε κερδίζοντας υποψηφιότητα για Οσκαρ σκηνοθεσίας. Το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» και εκτιµήθηκε από τους κριτικούς και συντάραξε (θετικά) το Χόλιγουντ.

05. Ο Μπονγκ Τζουνχο και τα εκπληκτικά «Παράσιτά» του ανεβαίνουν στα στοιχήµατα για το Οσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας (η κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας µετονοµάστηκε), ενώ δεν αποκλείεται να δώσουν και µια θέση στον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη στην κατηγορία της σκηνοθεσίας.

 

06. Το «1917» του Σαµ Μέντες («American Beauty»), περιπέτεια επιβίωσης στο καµίνι του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου, προβλήθηκε για τους Αµερικανούς επαγγελµατίες µόλις το περασµένο Σαββατοκύριακο, αναστατώνοντας την οσκαρική κούρσα και τους κριτικούς, οι οποίοι αναφέρονται σε αυτήν ως την καλύτερη πολεµική ταινία που έχουµε δει εδώ και µία 20ετία (από την εποχή της «∆ιάσωσης του στρατιώτη Ράιαν» του Σπίλµπεργκ). Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα µονοπλάνο, συνεπώς η οσκαρική κατηγορία της σκηνοθεσίας και της καλύτερης ταινίας πάει για µετωπική σύγκρουση γιγάντων.

07. Ο γερο-Κλιντ Ιστγουντ δεν λείπει από την οσκαρική εξίσωση για άλλη µια χρονιά: το βασισµένο σε αληθινή ιστορία «Richard Jewell», επίσης προβολή της τελευταίας στιγµής στο φεστιβάλ του AFI στο Λος Αντζελες, φέρνει στην πρώτη γραµµή των ερµηνειών τον πρωταγωνιστή Πολ Γουόλτερ Χάουσερ, ο οποίος υποδύεται τον Ρ. Τζιούελ, Αµερικανό σεκιούριτι που διαφύλαξε τις ζωές χιλιάδων Αµερικανών στους Ολυµπιακούς του ’96 αλλά σπιλώθηκε ως τροµοκράτης από τον Τύπο.

Σκηνή από την πολεµική περιπέτεια «1917» του Σαµ Μέντες

08. Τα προερχόµενα από δηµιουργούς της ανεξάρτητης παραγωγής «Ο φάρος» του ανερχόµενου Ρόµπερτ Εγκερς, µε τους Ρόµπερτ Πάτινσον και Γουίλεµ Νταφόε, «Μικρές κυρίες» της Γκρέτα Γκέργουικ, που περιλαµβάνει υπερσυγκέντρωση ταλέντων (από Εµα Γουάτσον και Σίρσα Ρόναν µέχρι Μέριλ Στριπ), «Dark Waters» του βετεράνου Τοντ Χέινς, µε τους Μαρκ Ράφαλο, Αν Χάθαγουεϊ και Τιµ Ρόµπινς, και «Uncut Gems» των αδελφών Σαφντί µε τον Ανταµ Σάντλερ σε tour de force ερµηνεία, µπορούν να αναποδογυρίσουν τα δεδοµένα της κούρσας, αν δεν εξασφαλίσουν τελικά υποψηφιότητες µόνο στις κατηγορίες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, της διεύθυνσης φωτογραφίας κ.λπ.

09. Άγνωστο τι θα γίνει µε την κινηµατογραφική µεταφορά του µιούζικαλ «Cats» από τον Τοµ Χούπερ µε πρωταγωνίστρια την Τέιλορ Σουίφτ, που αφού κατακρίθηκε στο πρώτο του τρέιλερ, έρχεται στις αίθουσες ανήµερα τα Χριστούγεννα και στην καρδιά της σεζόν των βραβείων.

 

10. Θα πρέπει να γυρίσει ο κόσµος… ανάποδα για να χάσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation το «Toy Story 4», το ευρηµατικότερο και ουσιαστικότερο ως προς τα µηνύµατά του υπέρ της διαφορετικότητας animation της χρονιάς, πολύ ανώτερο από το έτερο φιλµ της Disney, «Ψυχρά κι ανάποδα 2». Κρατώντας, συνεπώς, στο ηµερολόγιο την 9η ∆εκεµβρίου, ηµέρα αποκάλυψης των υποψηφιοτήτων των Χρυσών Σφαιρών και εκκίνησης της οσκαρικής περιόδου, ο χρόνος µετράει ήδη αντίστροφα για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των βραβείων Όσκαρ στις 13 Ιανουαρίου 2020. Τα φαβορί έχουν ξεχωρίσει. Αποµένει η έναρξη της κούρσας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ