Huawei: Πώς η υπόθεση έφτασε στα άκρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Google
Pixabay

HUAWEI: ΠΩΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΗ GOOGLE

Η κινεζική εταιρεία κινητών τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακών δικτύων Huwaei ξεπετάχτηκε ξαφνικά και κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο της τοπικής αγοράς της Κίνας αλλά και τις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό της επιτυχίας της είναι ότι κατάφερε ήδη να ξεπεράσει σε πωλήσεις νέων συσκευών την Apple και να στοχεύει την Samsung που έχει την πρωτοκαθεδρία. Ομως εδώ και λίγους μήνες η Huawei βρίσκεται στην δίνη ενός πολέμου που κήρυξαν εναντίον της οι ΗΠΑ επιρρίπτοντας πλήθος κατηγοριών με κυριότερη ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία της για να ασκήσει κατασκοπεία για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθη στον Καναδά και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολυετούς κάθειρξης η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύουν την χρήση προϊόντων της Huwaei από τις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες και ότι δεν θα συνεργάζονται με τις χώρες που έχουν συνάψει συνεργασίες με την κινεζική εταιρεία. Ενα ακόμη πολύ σοβαρό χτύπημα δέχτηκε πριν από λίγες ώρες η Huawei με την Google να ανακοινώνει ότι απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google.

1 Δεκεμβρίου 2018

Η Μενγκ Ουάνγκζου οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της συνεχώς ανερχόμενης κινεζικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων συλλαμβάνεται στον Καναδά με την κατηγορία της «συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης σε βάρος πολλών οικονομικών θεσμών». Αμέσως γίνεται γνωστό ότι η σύλληψη έχει γίνει με την εμπλοκή των ΗΠΑ και η αρχική εκτίμηση είναι ότι σχετίζεται με τις υπό εξέλιξη εκείνη την περίοδο κρίσιμες συζητήσεις για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η σύλληψη προκαλεί την άμεση αντίδραση του Πεκίνου που ζητά την άμεση απελευθέρωση της Ουάνγκζου η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάθειρξη άνω των 30 ετών.
 

22 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώνει την κυβέρνηση του Καναδά ότι θα προχωρήσει στην υποβολή επίσημου αιτήματος για την έκδοση της Μενγκ την οποία κατηγορεί ανάμεσα στα άλλα ότι προσπάθησε να παραπλανήσει τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές ώστε να ξεπεράσει η Huwaei τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και να βρει χώρο παρουσίας και δράσης στο Ιράν. Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν την Huwaei ότι τοποθετεί στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που συνεργάζεται ανά τον κόσμο «πίσω πόρτες» δηλαδή τεχνολογίες με τις οποίες η Huwaei μπορεί να αποκτά κρυφά πρόσβαση σε πολλών ειδών δεδομένα είτε κρατικά, είτε επιχειρήσεων είτε ακόμη και ιδιωτών με σκοπό την αξιοποίηση τους από την κινεζική κυβέρνηση. Με απλά λόγια, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Huwaei για κατασκοπεία ευρείας κλίμακας.
 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI ανακοίνωσαν ποινική δίωξη κατά της Huawei (Copyright:AP)

22 Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι δεν θα ανταλλάσσει πληροφορίες και δεν θα συνεργάζεται πλήρως με χώρες που αξιοποιούν τεχνολογίες της Huawei σε υποδομές τους που χαρακτηρίζονται κρίσιμες.

7 Μαρτίου

Η Huawei προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης επειδή η Ουάσινγκτον απαγόρευσε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

20 Μαρτίου

Οι Βρετανικοί Times αποκαλύπτουν ότι η CIA εγκαλεί τη Huawei ότι χρηματοδοτείται από την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας της Κίνας, τον Κινεζικό Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό και από έναν τρίτο κλάδο των δικτύων αντικατασκοπείας του κινεζικού κράτους.
 

Μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε αμερικανική και κινεζική κυβέρνηση

16 Μαΐου

Η ολλανδική εφημερίδα De Volksrant επικαλούμενη πηγές της στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Huawei έχει τοποθετήσει κρυφή «πίσω πόρτα» σε δίκτυο μεγάλης ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, γεγονός που της δίνει πρόσβαση σε δεδομένα καταναλωτών, αποκαλύπτει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών AIVD ερευνά αν η κατάσταση αυτή έχει δώσει στην Huawei την δυνατότητα κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. Η Huawei αντέδρασε άμεσα αρνούμενη τις κατηγορίες.
 

H Hwawei κατηγορείται για κατασκοπεία (Copyright AP)

16 Μαϊου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της Huawei στις τηλεπικοινωνιακές δομές της χώρας. Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια. 

20 Μαΐου

Η Google αποκλείει τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ