Σκοτώνεται διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ έπειτα από μυστική αποστολή στη Μαδρίτη – Όταν οι Βρετανοί προσέγγισαν τον Φράνκο
NewsroomΟι Βρετανοί ήθελαν να προσεγγίσουν τον ισπανό δικτάτορα Φράνκο. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν. Μια μέρα σαν σήμερα, 1η Ιουνίου του 1943, μεταδόθηκε η τραγική είδηση του θανάτου του διάσημου ηθοποιού Λέσλι Χάουαρντ.
Ο Λέσλι Χάουαρντ ήταν ο «Άσλεϊ Γουίλκς», ο αγαπημένος της «Σκάρλετ Ο’Χάρα» στη θρυλική ταινία των 8 Όσκαρ «Όσα παίρνει ο Άνεμος» και είχε σκοτωθεί, πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 50 του χρόνια, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίφθηκε από Γερμανούς. Ο Λέσλι Χάουαρντ ήταν μυστικός πράκτωρ των Βρετανών!
Ο Χάουαρντ, είχε μυστική συνάντηση με τον Φράνκο, στον οποίο μετέφερε μήνυμα του Τσώρτσιλ. Με την παρέμβαση του διάσημου ηθοποιού η Ισπανία πείσθηκε να μην αναμειχθεί στον πόλεμο.
Ο Χάουαρντ και ο Φράνκο συναντήθηκαν. Την επόμενη μέρα, 1η Ιουνίου 1943, ο ηθοποιός επιβιβάστηκε στην πτήση 777 της KLM Royal Dutch Airlines, ένα Douglas DC-3· καταρρίφθηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος Junkers Ju 88 C-6 της Luftwaffe πάνω από τον Ατλαντικό στα ανοικτά της Cedeira, A Coruna. Και οι 17 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν και κανένα ίχνος του αεροπλάνου δεν έχει εντοπιστεί ποτέ.
Ο Λέσλι Χάουαρντ ήταν εξαιρετικά δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου: είχε προταθεί για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες «Berkeley Square» και «Πυγμαλίων». Ο Χάουαρντ ίσως να είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του ως Άσλεϊ Γουίλκς στην ταινία του 1939 Όσα παίρνει ο άνεμος, την τελευταία του ταινία στο Χόλιγουντ, αλλά δεν ένιωθε άνετα στις ΗΠΑ· επέστρεψε στη Βρετανία για να βοηθήσει στην προσπάθεια κατά των Ναζί. Η είδηση του θανάτου του Χάουαρντ δημοσιεύτηκε στο ίδιο τεύχος των «Times» του Λονδίνου που δημοσίευσε τον «θάνατο» του ταγματάρχη Γουίλιαμ Μάρτιν, του «Άνδρα που δεν υπήρξε ποτέ» και που δημιουργήθηκε για την Επιχείρηση Κιμάς…
Επίσης σαν σήμερα…
1913: Η Ελλάδα και η Σερβία συνάπτουν συνθήκη συμμαχίας. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος είναι κοντά.
1948: Με ραδιοφωνικό του μήνυμα ο πρόεδρος της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» Μάρκος Βαφειάδης προτείνει τερματισμό του Εμφυλίου.
1973: Ο δικτάτωρ Γεώργιος Παπαδόπουλος με διάγγελμά του προαναγγέλλει την εγκαθίδρυση «Κοινοβουλευτικής Προοδευτικής Δημοκρατίας».
2001: Δολοφονείται το βασιλικό ζεύγος του Νεπάλ.
- Νέος συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Άγρια συμπλοκή στο Ίλιον - Αναφορά για πυροβολισμούς
- Νέα επίθεση Μασκ στην Ευρώπη: Η Ε.Ε. δεν είναι Δημοκρατία - Πολλοί προδότες Ευρωπαίοι πολιτικοί
- «Θετικό βήμα» το νέο δόγμα Τραμπ για τη στρατηγική ασφάλεια, δηλώνει το Κρεμλίνο - Τα δεδομένα για το Ουκρανικό και ο φόβος της Ε.E.
- Οι μισοί Ευρωπαίοι χάνουν σημαντικές στιγμές βγάζοντας φωτογραφίες: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη τους βοηθά να παραμείνουν… παρόντες