Φωτογραφία: Wikimedia

Παμπόροβο Βουλγαρίας: Χιονοδρομίες με ήλιο

Τελευταία Ενημέρωση
Με 240 ηλιόλουστες ημέρες τον χρόνο, αλλά και με τη δυνατότητα για σκι σε δυο χιονοδρομικές περιοχές, το Παμπόροβο, προσελκύει λάτρεις των χειμερινών σπορ, οικογένειες, αρχάριους αλλά και έμπειρους σκιέρ

ΤΟ ΠΑΜΠΟΡΟΒΟ,  στη Νότια Βουλγαρία, στην επαρχία Σμόλιαν, στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης, θεωρείται το πιο ηλιόλουστο χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι και η έλλειψη χιονοστιβάδων και ισχυρών ανέμων.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους χιονοδρόμους. Αιτία, η σύνδεση δυο γειτονικών χιονοδρομικών περιοχών -για πρώτη φορά στη Βουλγαρία- από το 2016, του Παμπόροβου και του Mechi Chal, που λειτουργούν με ενιαίο εισιτήριο αλλά και σύστημα μεταφοράς είτε με αναβατήρα είτε με λεωφορείο.

Το Παμπόροβο βρίσκεται στα 1.650 μ., μέσα σε δάση ερυθρελάτης και δέχεται επισκέπτες κυρίως το χειμώνα για σκι και σνόουμπορντ, αλλά και το καλοκαίρι. Με σύνθημα «2 σε 1» είναι οικογενειακό θέρετρο και κατάλληλο για αρχάριους και μέτριας εμπειρίας σκιέρ. Η υψηλότερη κορυφή στην περιοχή, Snezhanka (Σνέζανκα), φτάνει τα 1.926 μέτρα.

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 15 πίστες σκι 38 χλμ. που εξυπηρετούνται από 13 αναβατήρες, με συνολική χωρητικότητα 13.000 ατόμων ανά ώρα. Το 18% των πιστών χαρακτηρίζονται ως πράσινες, το 44% μπλε, το 20% κόκκινες και 18% μαύρες. Τρεις είναι οι μαύρες πίστες, εκ των οποίων η «The Wall» μήκους 1.258 μ. να διαθέτει και φωτισμό.

Υπάρχουν και 200 κανόνια τεχνητής χιόνωσης, λειτουργούν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές σκι ενώ οι ώρες λειτουργίας του είναι 08.45 – 16.30.

Υπάρχει ski shuttle που ενώνει τις δυο περιοχές Παμπόροβο - Mechi Chal και αντίστροφα, με δωρεάν χρήση για τους χιονοδρόμους, κάθε 15 λεπτά από τις 08.30 – 10.15 και από τις 15.30 – 16.45, και κάθε 30 λεπτά από τις 10.30 – 15.00.

Υπάρχουν 3 στάσεις κατά μήκος της διαδρομής και οι πινακίδες ενημερώνουν τους τουρίστες για το τρέχον χρονοδιάγραμμα σκι.
Πρώτη στάση Χιονοδρομικό Κέντρο 2 – Μαλίνα, δεύτερη στάση Χιονοδρομικό κέντρο 1 - Σταθμός λεωφορείων, τρίτη στάση Χιονοδρομικό κέντρο Mechi Chal.

MECHI CHAL

Σ’ ότι αφορά την χιονοδρομική περιοχή Mechi Chal διαθέτει  πίστες 20 χλμ. διαφορετικών διαδρομών δυσκολίας και πλαγιές σκι. Προσφέρεται επίσης για cross country, biathlon, σνόουμπορντ.  
Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (2016-2017) προστέθηκε μία από τις μεγαλύτερες χιονοδρομικές πίστες στη Βουλγαρία - η «Mechi Chal» 1 (κόκκινη) μήκους 2.930 μ., η οποία έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να λάβει αγώνες από την παγκόσμια κατάταξη .

Το πλάνο του χιονοδρομικού κέντρου για τα επόμενα χρόνια είναι μία από τις μεγαλύτερες χιονοδρομικές πίστες στην χώρα, με μέσο μήκος περίπου 6 χλμ. καθώς και μια δυσκολότερη κατηφορική διαδρομή 1.2 χλμ. Ενα νέο σύγχρονο σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης σχεδιάζεται για να παρέχει κάλυψη χιονιού στην κύρια πίστα και τις γειτονικές διαδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ενας σύγχρονος 4θέσιος αναβατήρας, χωρητικότητας 2.000 ατόμων/ώρα, και μήκους 2.700 μ., μεταφέρει τους χιονοδρόμους στην κορυφή σε μόλις 9 λεπτά. 

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΙΟΝΙΟΥ, σήμερα, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερα από 550 μέρη σ’ όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα ετήσιο φεστιβάλ χιονιού που ξεκίνησε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS). Για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο χιονοδρομικό κέντρο Παμπόροβο πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις, παιχνίδια για παιδιά, σερβίρει ζεστά ροφήματα και παίζει μουσική. Επίσης, στις 22 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί αγώνας για το Κύπελλο Παμπόροβο FIS.

Info

-Απόσταση: Το Παμπόροβο απέχει 260 χλμ. από τη Σόφια, 85 χλμ. από τη Φιλιππούπολη, 15 χλμ. από το Σμόλιαν και περίπου 90 χλμ. από το Πλόβντιβ. Η απόσταση μεταξύ Παμπόροβο και Mechi Chal είναι 9 χλμ. Από Αθήνα, φτάνετε αεροπορικώς Σόφια και από εκεί οδικώς. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 320 χλμ., ταξίδι περίπου 5 ωρών, με κατεύθυνση προς Δράμα.

-Διαμονή: Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών (2-5 αστέρων), σπίτια και βίλες, διαμερίσματα, ιδανικά για οικογένειες και παρέες. Ταξιδιωτικά γραφεία διοργανώνουν εκδρομές προσφέροντας διευκολύνσεις στη μετακίνηση, την επιλογή διαμονής και τιμές «value for money».

Tips

-Τουριστικές Πληροφορίες: Στο Παμπόροβο λειτουργεί γραφείο τουριστικών πληροφοριών. Τηλ. 00359 884595593, 00359 882643100, e-mail: [email protected]. Για να ταξιδέψετε στη Βουλγαρία χρειάζεστε διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.

-Τιμές λιφτ (ski pass): Ημερήσιο «2 σε 1» 58 λέβα ή 29,65 ευρώ (ενήλικας), 35 λέβα (παιδικά 7-12 ετών), μισή μέρα (08.45 – 12.30 ή 12.30 – 16.30) 41 και 27 λέβα αντίστοιχα. Απλή βόλτα 20 λέβα (ενήλικες), 12 λέβα (παιδιά). Παιδιά έως 6 ετών, με τη συνοδεία ενήλικα μετακινούνται δωρεάν. Δύο μέρες 113 λέβα και 67 λέβα αντίστοιχα. Υπάρχουν επίσης και οικογενειακά πακέτα. Ημερήσιο για Mechi Chal 41 λέβα (ενήλικας), 25 λέβα (παιδί), μισή μέρα (8.30 – 12.30 ή 12.30 – 16.30) 33 και 21 λέβα αντίστοιχα. Απλή βόλτα 12 λέβα (ενήλικες), 7 λέβα (παιδιά).

-Επίσημο νόμισμα: Το επίσημο νόμισμα της Βουλγαρίας, χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2007, είναι το λέβα (BGN). Η ισοτιμία (τη στιγμή του ρεπορτάζ μας) είναι 1 ευρώ προς 1,96 BGN.

-Εβδομαδιαίο πρόγραμμα: Στο χιονοδρομικό υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα, διαφορετικό για κάθε ημέρα. Για παράδειγμα, Δευτέρα προτείνεται αλπικό σκι, Τρίτη πεζοπορία με χιονοπέδιλα, Τετάρτη διαδρομές με μηχανάκια χιονιού, Πέμπτη cross country skiing, Παρασκευή περιπέτεια στις χειμωνιάτικες σπηλιές, Σάββατο διαδρομές με άλογα, Κυριακή σνόουμπορντ. Οι δραστηριότητες ξεκινούν στις 08.45 π.μ. από το Τουριστικό Γραφείο του Παμπόροβου. Η πραγματοποίησή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και από την συμπλήρωση των ατόμων (min 4 άτομα).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ