Πώς μπορείς να ξεχάσεις τους υπαίτιους του Ολοκαυτώματος;

Πώς μπορείς να ξεχάσεις τους υπαίτιους του Ολοκαυτώματος;

Με τον όρο «Ολοκαύτωμα» περιγράφεται ο υποκινούμενος από το κράτος συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τη ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της. Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, μέσω αυτού που οι Ναζί ονόμαζαν «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος».

Ο Άντολφ Άιχμαν, συνταγματάρχης των SS και επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο, θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε, περίπου, έξι εκατομμύρια Εβραίους ολόκληρης της Ευρώπης – αν και ο τελικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Μωρίς Σιακκής έχει σπουδάσει Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της Επικοινωνίας. Στο facebook προφίλ του μάς θύμισε ένα πολύ σημαντικό μέρος της Ιστορίας, ένα κομμάτι που κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνά, για έναν από τους πιο ανελέητους ναζί, για έναν συνειδητοποιημένο εγκληματία πολέμου.

untitled.jpg

«Ο πατέρας μου σπάνια μιλούσε για το παρελθόν. Δεν μου μίλησε σχεδόν ποτέ για τον πόλεμο του '40 και για τη θητεία του στη Μέση Ανατολή και στο Ρίμινι. Μία φορά μού ανέφερε ότι είχε χάσει μια αδερφή στο Ολοκαύτωμα, ότι η οικογένειά του γλίτωσε στο τσακ και ότι ο πατέρας του πέθανε στην Κατοχή, αφού πρόλαβε να αρνηθεί στις γερμανικές αρχές την παράδοση των αρχείων της κοινότητας στην Αθήνα (ως πρώην πρόεδρός της). Γιατί τα λέω αυτά; Χθες (15/12/1961) ήταν η επέτειος της καταδίκης του Άιχμαν σε θάνατο από ισραηλινό δικαστήριο, μετά την απαγωγή του από πράκτορες της Μοσάντ στην Αργεντινή. Χρόνια αργότερα, όταν έκανα το δεύτερο μεταπτυχιακό μου με θέμα τη Γενοκτονία, μιλήσαμε για το Ολοκαύτωμα και τη δίκη του Άιχμαν. Μου είπε ότι όταν έγινε η δίκη ήταν εναντίον της εκτέλεσής του. Και όταν τον ρώτησα γιατί, μου απάντησε: "Αν φυλακιστεί ισόβια, θα ασχολούνται μαζί του μέχρι να πεθάνει. Αν τον εκτελέσουν, το θέμα θα ξεχαστεί πιο εύκολα. Ο κόσμος ξεχνάει. Σε κάποια χρόνια, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αμφισβητήσουν το τι έγινε και πώς έγινε, άλλοι που θα το δικαιολογήσουν με ψέματα και άλλοι που θα θελήσουν να κάνουν τα ίδια"».

Η δίκη τού Άιχμαν ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου 1961. Το δικαστήριο τον βρίσκει ένοχο για όλες τις κατηγορίες και στις 15 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται η ποινή με την οποία καταδικάζεται σε θάνατο με απαγχονισμό. Ο καταδικασμένος απευθύνει δύο αιτήσεις χάριτος, μία στο Ανώτατο Δικαστήριο και μία στον τότε Ισραηλινό ηγέτη Γιτζάκ Μπεν-Ζβι, οι οποίες απορρίφθηκαν. Στις 31 Μαΐου 1962 ο Άιχμαν εκτελείται στις φυλακές της πόλης Ράμλα. Η σορός του αποτεφρώνεται και οι στάχτες της διασκορπίζονται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «για να αποτραπεί η κατασκευή οποιουδήποτε μνημείου η οποία θα μπορούσε να θυμίζει τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος».

Το θέμα, βέβαια, είναι να μην ξεχαστεί ποτέ η φρίκη που σκόρπισε αυτός ο εγκληματίας σε αθώους ανθρώπους, οι οποίοι κρίθηκαν από τους ναζί «φυλετικά κατώτεροι» και «ανεπιθύμητοι». Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τι είναι ο φασισμός.  

Στείλε την ιστορία σου στο ethnos.gr. Αν έχεις ανεβάσει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη δική σου ιστορία και η οποία εκτιμάς ότι αξίζει να ακουστεί και να διαδοθεί, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα εδώ

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ