«Η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα»

«Η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα»

«Άλλη μια υπέροχη ράμπα με κλίση άνω των 45° έξω από το δημοτικό στάδιο Δραπετσώνας, ιδανική για να σκοτωθείς. "Εύγε", λαϊκέ δήμαρχε, Βρεττάκο!».

Η συγκεκριμένη φράση ανήκει σε ανάρτηση η οποία έγινε από τον Πειραϊκό Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων.

Τόσο το σχετικό σχόλιο, όσο και η φωτογραφία δεν χρήζουν επεξήγησης, είναι προφανές: ουδείς άνθρωπος με κινητικά προβλήματα μπορεί να ανέβει ή να κατέβει με ασφάλεια τη συγκεκριμένη ράμπα. Αλλά ούτε και μια μητέρα με το παιδί της σε καρότσι ούτε κάποιο ηλικιωμένο άτομο με μπαστούνι ούτε καν κάποιος νεαρός με πατερίτσες.

Το ethnos.gr συνομίλησε για το θέμα με τον Βασίλη Δημητριάδη, πρόεδρο του Πειραϊκού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων.

Η πρώτη ερώτηση, βάσει του σχετικού χαρακτηρισμού που συνόδευσε την παραπάνω φωτογραφία, ήταν για την αιχμή του περί «λαϊκού δημάρχου».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ήταν κατηγορηματικός και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ή κομματικό σχόλιο επ’ αυτού, τονίζοντας ότι «η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «θα περίμενα πως ο συγκεκριμένος δήμαρχος, λόγω ιδεολογίας, θα ήταν κοντά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κινητικά ανάπηροι άνθρωποι στην περιοχή».

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η σχετική λίστα με τη χαρτογράφηση των σημείων που δημιουργούν προβλήματα πρόσβασης σε εκατοντάδες συμπολίτες έχουν κατατεθεί στον δήμο εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια εργασία που να βελτιώνει ή να διορθώνει την όλη κατάσταση.

Ο ίδιος, μάλιστα, φοβάται ότι η συγκεκριμένη αδιάφορη στάση θα συνεχιστεί ακόμα κι αν αύριο αλλάξει η παρούσα δημαρχιακή αρχή και έρθει κάποια νέα, ακόμα κι αν θα έχει διαφορετικό κομματικό προσανατολισμό.

Ο πρόεδρος του Πειραϊκού συλλόγου Κινητικά Αναπήρων θεωρεί πως η απαξίωση των αναπήρων -και στη χώρα μας- εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο το οποίο αποτελεί άλλο ένα παρακλάδι, άλλη μια έκφανση ρατσισμού.  

Στην τελευταία παρατήρησή του, ουδείς μπορεί να διαφωνήσει. Το πρόβλημα μέρους της κοινωνίας και κάποιων κυβερνώντων πιθανώς να ξεκινά από τη διαπίστωση και την τεράστια αλήθεια πως εάν δεν είσαι ανάπηρος, εάν δεν έχεις αντιμετωπίσει κινητικά προβλήματα, δύσκολα μπορείς να κατανοήσεις πόσο δύσκολη είναι η μετακίνηση στις πόλεις για αυτούς τους ανθρώπους. Οι οποίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες, αλλά σκαμμένα πεζοδρόμια και τρύπες στους δρόμους.    

Και, βασικά, την απαξίωση και την αδιαφορία κάποιων συνανθρώπων. Κι αυτό πονά περισσότερο...

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ