Μέλλει να ζήσουμε κι άλλα, χειρότερα Άουσβιτς

Μέλλει να ζήσουμε κι άλλα, χειρότερα Άουσβιτς

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα ανήκει πάντα στη μνήμη της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ τι συνέβη εκεί.

Όμως, πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι αυτό ήταν ένα στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, πως εκεί μέσα χάθηκαν εκατομμύρια ψυχές. Όχι επειδή είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος, αλλά επειδή στα κρεματόρια και στους θαλάμους αερίων θέλουν να προσθέσουν τον εαυτούλη τους, το Εγώ τους, τις καρδούλες τους.

Μια τέτοια ιστορία μάς διηγείται από εκεί ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ…

untitled6.jpg

«Τον Οκτώβρη, μαζί με τον Τάσο, επισκεφθήκαμε το μαρτυρικό Άουσβιτς - σαν τάμα, σαν οφειλή απέναντι στο κομμάτι του εαυτού μας που είναι μαθημένο να ξεχνά.

Ό,τι και να πω για κείνες τις τρεις ώρες το 'χουν πει άλλοι - ιδίως οι επιζώντες - καλύτερα. Μα αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο, αυτό που με τάραξε και με εξόργισε και που μήνες τώρα κουβαλάω σαν σκιά που δεν ξεκολλάει από πάνω μου (από μέσα μου) το αντίκρισα στους γυναικείους κοιτώνες του Μπίρκεναου.

Ανάμεσα στα σανιδένια κρεβάτια, στέκουν ογκώδεις, άσπροι στύλοι που κρατούν όρθιο τον κοιτώνα - κι όπως περνούσαμε ανάμεσά τους, είδα ονόματα κι αριθμούς χαραγμένους στην άσπρη μπογιά. Προς στιγμήν νόμισα πως ήταν αρχικά, ονόματα κι ημερομηνίες που 'χαν χαράξει πριν εφτά δεκαετίες οι γυναίκες που στεγάζονταν (υπό συνθήκες χειρότερες κι από στάβλου) εκεί μέσα. Μα πλησιάζοντας, προς ανείπωτη φρίκη μου, διαπίστωσα πως επρόκειτο για πράξη επισκεπτών του στρατοπέδου του θανάτου: αρχικά με καρδούλες, ημερομηνίες κάτω από φράσεις όπως "Φοβερό!" - ακόμα και συνθήματα για ομάδες ποδοσφαίρου.

Ίσως να 'ναι παράλογος ο θυμός κι ο αποτροπιασμός μου. Σ' αυτά τα "επισκεπτήρια" (Ήμουν κι εγώ εδώ! Με την γκόμενα! Θαυμάστε με!) μπορεί κάποιος άλλος να έβλεπε την ανόητη επιμονή της ζωής που αναμετράται με την άπιαστη αθανασία. Αλλά για μένα, η πράξη αυτή δεν συνιστά απλώς και μόνο βεβήλωση: είναι η ασυναίσθητη, άμυαλη υπόσχεση, πως μας μέλλει να ζήσουμε κι άλλα, χειρότερα Άουσβιτς».

Στείλε την ιστορία σου στο ethnos.gr. Αν έχεις ανεβάσει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη δική σου ιστορία και η οποία εκτιμάς ότι αξίζει να ακουστεί και να διαδοθεί, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα εδώ

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ