Δεν θέλει κόπο για να αλλάξει η εκπαίδευση των μαθητών

Δεν θέλει κόπο για να αλλάξει η εκπαίδευση των μαθητών

Τα παιδιά, οι μαθητές σχολείων, είναι το μέλλον της Γης. Και θα κάνουν καλύτερο τον κόσμο εάν καταλάβουν τι είχε συμβεί στο παρελθόν της ανθρωπότητας, για να μην κάνουν τα ίδια λάθη στο μέλλον τους.

Ένας βασικός τρόπος μάθησης για αυτό είναι τα βιβλία. Αλλά τα παιδιά, εν έτει 2019, ζώντας σε μια διαδραστική εποχή, μπορούν να καταλάβουν και να προσεγγίσουν καλύτερα ένα ιστορικό γεγονός, που άφησε πληγή στον πλανήτη, εάν δουν εικόνες, βίντεο, συζητήσουν για αυτό, συγκρίνουν τις ιστορίες που έχουν ακούσει.

Η Ειρήνη Βουτσκόγλου -Μαθηματικός, MSc Πληροφοριακά συστήματα- διαπιστώνει ως καθηγήτρια πως η αλλαγή που χρειάζεται η εκπαίδευση έχει αρχίζει να μπολιάζεται μέσα στις σχολικές αίθουσες.

untitled.jpg

«Σήμερα ήμουν στο δεύτερο σχολείο που έχω τοποθετηθεί. Δεν πρόλαβαν την Παρασκευή κι αποφάσισαν σήμερα να αφιερώσουν μια ώρα στις τάξεις ώστε να συζητηθεί το Ολοκαύτωμα. Μας δόθηκε ένα κείμενο το οποίο θα μπορούσαμε να διαβάσουμε στα παιδιά, κάνοντας ύστερα μια συζήτηση. Μπήκαμε στην αίθουσα, πήρε ο συνάδερφος το κείμενο κι άρχισε να το διαβάζει. Α' Λυκείου. Ρωτά μια μαθήτρια: "Κύριε, τι είναι το Ολοκαύτωμα;". "Ευκαιρία να μάθεις", της απαντά ο συνάδερφος. Βγάζω από την τσάντα το κινητό μου, που είναι μονίμως στο αθόρυβο, μπαίνω στο fb και τους διαβάζω στάτους φίλων που οι οικογένειες τους χάθηκαν ή επέζησαν στο Άουσβιτς. Τους δείχνω εικόνες. Χωρίς να το καταλάβουμε, τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν για ιστορίες που τους είπαν οι παππούδες τους. Μπλέκουν πολέμους, εμφυλίους, αλλά συνεχίζουν να λένε ιστορίες. Ονόματα, πόλεις, χωριά. "Τον έστειλαν από το ορφανοτροφείο εδώ και τον μάζεψε ο τάδε". "Χτυπούσαν την πόρτα - θα σε στείλουμε εξορία!". "Εκείνη η οικογένεια ήταν όλοι φασίστες- όχι, ρε, τα παιδιά τους σήμερα, τι φταίνε αυτά".

Μιλάμε για μαθητές ΕΠΑΛ. Μαθητές που συχνά έρχονται χωρίς τσάντα, χωρίς τετράδιο, χωρίς στυλό. Μαθητές με αποβολές (έδωσα σήμερα μία και δε θα μπορέσω να κοιμηθώ από την στεναχώρια, μου φαίνεται) και πολλές ωριαίες απουσίες.

Δεν θέλει κόπο να αλλάξει η εκπαίδευση. Η αλλαγή είναι ήδη μέσα στις τάξεις και ψάχνει για ανοικτά παράθυρα».

Στείλε την ιστορία σου στο ethnos.gr. Αν έχεις ανεβάσει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη δική σου ιστορία και η οποία εκτιμάς ότι αξίζει να ακουστεί και να διαδοθεί, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα εδώ

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ