Ιστορία που έχει συμβεί και σε εσένα: Το κράτος κι η «πρεσβυωπία» του

Ιστορία που έχει συμβεί και σε εσένα: Το κράτος κι η «πρεσβυωπία» του

Το κράτος έχει τον τρόπο να σου βάζει τα γυαλιά. Μεταφορικά, βέβαια, αφού -κυριολεκτικά- πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου, αναζητώντας -μάταια- για συμβεβλημένα καταστήματα.

Η συνταγή που επιλέγει το κράτος είναι ένα μαντζούνι με βασικό συστατικό ουρά από τέρας γραφειοκρατίας – ανακατεύεις με καταγγελίες και Συνήγορο του Πολίτη και σερβίρεται πάντα με προσωπικές μαρτυρίες.

Όπως εκείνη την οποία πόσταρε στο facebook o Ανδρέας Ακαρέπης – άλλη μια ιστορία στην οποία θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές. Συμπρωταγωνιστές με το κράτος, για την ακρίβεια, το οποίο -ανάμεσα στα υπόλοιπα- έχει «πρεσβυωπία».
Ναι, το κράτος αδυνατεί να «δει» κοντά, δίπλα του, τους πολίτες και τις ανάγκες τους, την ίδια στιγμή που αδυνατεί να μετατραπεί σε ένα αληθινό κράτος πρόνοιας…   

«ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα, με κλεισμένο ραντεβού, οφθαλμίατρο του ΕΟΠΥΥ για μέτρηση της όρασής μου και συνταγή για αγορά γυαλιών. Μου παραδόθηκε η συνταγή (την οποία βλέπετε στη φωτογραφία) για γυαλιά πρεσβυωπίας. "Απευθυνθείτε στα συμβεβλημένα καταστήματα χωρίς να προπληρώσετε έως 100 ευρώ" μου είπε. Άρχισα, λοιπόν, να ψάχνω για τα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών. Στάθηκε αδύνατον να βρω κάποιο κατάστημα. Το μόνο που βρήκα ήταν αυτό που φαίνεται και στα σχόλια από κάτω, Anastasiadis optica. Εντάξει, είπα, ας είναι κι ένα.


Τους πήρα τηλέφωνο για να περάσω να παραγγείλω τα γυαλιά και με αυτά που μου είπανε μού έπεσε το τηλέφωνο από το χέρι. "Δεν είμαστε συμβεβλημένοι, κύριε Ακαρέπη, δεν είναι κανείς. Τους καταγγείλαμε στο ΣΤΕ και στον συνήγορο του πολίτη γιατί χρησιμοποίησαν την επιχείρησή μας για να μην είναι κενή η σελίδα τους. Με προσωρινά μέτρα είπαν πως θα το κατεβάσουν αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμα. Μας χρωστούν χρήματα και δεν αντέχουμε να μας βάλουν κι άλλο μέσα. Με τι θα πληρώσουμε εμείς τα εμπορεύματα και από πάνω να αποδίδουμε και ΦΠΑ περιμένοντας πότε θα μας πληρώσουν".

Δηλαδή, τους λέω, μου έδωσαν μια συνταγή που εν γνώσει τους δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις; "Ακριβώς", μου απάντησε, "για να πάρετε γυαλιά πρέπει να τα πληρώσετε όλα από την τσέπη σας, και πέραν αυτού, ενδέχεται με τη συνταγή που σας έβγαλαν, να χάσετε το δικαίωμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αγοράς γυαλιών, αν αλλάξει κάτι".

Τέτοιας μορφής απάτη, από το κράτος, στα 52 μου χρόνια, δεν ξανασυνάντησα. Να σου δίνει συνταγή για συμβεβλημένο κατάστημα αναγράφοντας το ποσό των 100 ευρώ, ενώ δεν έχει συμβληθεί με κανένα. Να ανεβάζει και ένα κατάστημα αυθαίρετα. Μαφιόζικο κράτος», καταλήγει την ανάρτησή του ο Ανδρέας Ακαρέπης.

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ