Αυτός βρήκε το βίντεο με τον Έλληνα αστυνομικό που βρίζει ηλικιωμένη στη Μόρια

Αυτός βρήκε το βίντεο με τον Έλληνα αστυνομικό που βρίζει ηλικιωμένη στη Μόρια

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Βαλέριο Κατάλντι έγινε το πρόσωπο του περασμένου Σαββατοκύριακου καθώς το ντοκιμαντέρ που γύρισε για λογαριασμό της ιταλικής RAI στη Μόρια περιείχε μια σκηνή όπου ένας αστυνομικός βρίζει χυδαία μια ηλικιωμένη πρόσφυγα.

Η επίμαχη σκηνή έκανε τον γύρο του κόσμου, ωστόσο η εκπομπή του αναβλήθηκε. Ο ίδιος έγραψε στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook: «Το ρεπορτάζ από τη Λέσβο για τους "φυλακισμένους στο νησί", δεν θα μεταδοθεί απόψε όπως είχε προγραμματιστεί. Δεν είναι δική μου απόφαση. Πιθανώς να μεταδοθεί κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς. Προς το παρόν, είμαι ευτυχής που έχω επιτύχει ένα απόλυτο ρεκόρ. Για πρώτη φορά, μια δημοσιογραφική έρευνα που δεν έχει μεταδοθεί, έχει αποφέρει ένα σημαντικό αποτέλεσμα: την απομάκρυνση τεσσάρων βίαιων αστυνομικών από το καμπ της Μόριας. Και άρχισαν έρευνες εάν οι κινήσεις τους διέπονταν από "ρατσιστικά κίνητρα". Πραγματικά, ένα απίστευτο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνομιλήσαμε με τον Βαλέριο Κατάλντι, λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Όπως μας δήλωσε ο συγκεκριμένος, ακόμα και σήμερα, που έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε, δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση μετάδοσης του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Έτσι, μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα.
Και, βέβαια, οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που εκστόμισε ο αστυνομικός προς την ηλικιωμένη...

Παράλληλα, η δημοσιογράφος Τζένη Τσιροπούλου μάς μίλησε για το ίδιο περιστατικό: «Ταξίδεψα με τη δημοσιογραφική ομάδα του RAI στη Λέσβο ώστε να κάνουμε ρεπορτάζ για τη ζωή στα προσφυγικά καμπ. Το ταξίδι μας ήταν η συνέχεια του οδοιπορικού του Βαλέριο Κατάλντι στη Βοσνία. Το αίτημά μας για είσοδο στο επίσημο καμπ της Μόριας απορρίφθηκε και έτσι περάσαμε αρκετό χρόνο στο αυτοσχέδιο καμπ των 2.000 προσφύγων που έχει στηθεί ακριβώς απέξω. Κάποιοι μας φιλοξένησαν στις κρύες και άδειες σκηνές που αναγκάζονται να ζουν. Μία ημέρα, μία γυναίκα πρόσφυγας -που ζει μέσα στο επίσημο καμπ της Μόριας των 7.500 προσφύγων- μας έδειχνε, αγανακτισμένη, πρόσφατα βίντεο στο κινητό της. Τότε ήταν που είδαμε και την επίμαχη σκηνή με τον αστυνομικό»...

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ