Η παιδεία δεν έχει εθνικότητα – ακόμα κι αν στέκεται με πατερίτσες

Η παιδεία δεν έχει εθνικότητα – ακόμα κι αν στέκεται με πατερίτσες

Μία από τις πιο αισχρές, κλισέ φράσεις-απόψεις κάποιων συμπατριωτών μας είναι εκείνη περί παιδείας και συμπεριφοράς, μαζί με άλλες λέξεις που στοιχειοθετούν μια πρόταση με δέντρα και βελανίδια.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες κομπορρημονούν για την αξεπέραστη ελληνική, κλασική Παιδεία, η οποία δήθεν μας κάνει ξεχωριστούς ανάμεσα σε άλλους πολιτισμούς.

Μια ιστορία σε έναν συρμό του μετρό από τη Λιάνα Κολώνια έρχεται να μας θυμίσει ότι ο Ξένιος Ζευς και η ελληνική ανθρωπιά παραμένουν δύο υπέροχοι μύθοι στη χώρα μας…

untitled.jpg

«Πρωί στο μετρό μέσα.

Οικογένεια ξένων με 4 παιδιά μπαίνει στον συρμό προς αεροδρόμιο.

Ένα μεγαλύτερο στην εφηβεία και 3 αρκετά μικρότερα, από 3 -7 ετών περίπου… Το ένα αγοράκι, περίπου 6-7 ετών, μπαίνει σχεδόν τρέχοντας μέσα, πηγαίνοντας προς τις θέσεις, κρατώντας πατερίτσες και στα δύο χέρια, με προφανές κινητικό πρόβλημα, σαν να έψαχνε κάτι.

Βλέπει ότι δεν υπάρχει άδεια θέση και πηγαίνει προς τη μητέρα του και τη μία αδερφή του, πιο ‘κει. Το τρένο εκείνη τη στιγμή φρενάρει απότομα και προς στιγμήν χάνει την ισορροπία του χωρίς, όμως, να πέσει. Σηκώνεται μια γυναίκα και του κάνει νόημα να καθίσει, ενώ αυτό κοντοστέκεται… Τελικά, κάθεται στο πλάι και κάνει νόημα στην αδερφή του -ίδια ηλικία, περίπου- ενώ της λέει να καθίσει αυτή και όχι ο ίδιος... Έπειτα από λίγο πάει και η αδερφή του και κάθονται μαζί, στην ίδια θέση.

Διαπιστώνω ότι καμιά εξαίρεση συμπεριφοράς δεν γίνεται από τους γονείς για το παιδάκι με το κινητικό πρόβλημα ούτε ζήτησαν από κανέναν στο τρένο θέση.

Το ίδιο το παιδάκι αντί να καθίσει το ίδιο στη θέση που του προσφέρθηκε, προτιμάει να τη δώσει στην αδερφή του, αντί να καθίσει αυτό.

Τα συμπεράσματα δικά σας…».

Προφανώς, τα συμπεράσματα περί συμπεριφοράς και Παιδείας αυτού του παιδιού προκύπτουν αβίαστα, δίχως ιδιαίτερη σκέψη - σε αυτά δεν χωρούν ελληνικότητες και καταγωγές.
Το πιο σπουδαίο από όλα είναι η κίνηση εκείνης της γυναίκας να προσφέρει τη θέση της.
Όχι, δεν επαινούμε το προφανές. Απλώς, σημειώνουμε ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα…  

Στείλε την ιστορία σου στο ethnos.gr. Αν έχεις ανεβάσει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη δική σου ιστορία και η οποία εκτιμάς ότι αξίζει να ακουστεί και να διαδοθεί, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα εδώ

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ