Ου μπλέξεις: Η Εφορία μπλόκαρε επένδυση για χρέος… 0,03 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ!

Ου μπλέξεις: Η Εφορία μπλόκαρε επένδυση για χρέος… 0,03 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ!

Είναι άλλη μια ιστορία τρέλας η οποία συνέβη στην Ελλάδα. Τρέλας φορολογικής, αλλά και γραφειοκρατικής, όπως την αποκάλυψε στο facebook ο Λόρενς Χάρτμαν, ιδιοκτήτης του οινοποιείου «Καρανίκα», στο Αμύνταιο Φλώρινας.

To ethnos.gr συνομίλησε με τον οινοποιό ο οποίος κατάγεται από την Ολλανδία και έχει επενδύσει στην ελληνική γη, λόγω του εύφορου εδάφους που διαθέτει για αμπελουργία.

«Πριν από λίγο καιρό θέλαμε να πουλήσουμε μια έκταση προκειμένου να επενδύσουμε σε μια αποθήκη για την επιχείρησή μας. Είναι μια επένδυση που κάνουμε καθώς επιθυμούμε να επεκτείνουμε το οινοποιείο μας», εξήγησε ο κ. Χάρτμαν.

«Για να πουλήσουμε την έκταση έπρεπε να έχουμε φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο, η υπάλληλος στη ΔΟΥ Φλώρινας μάς είπε ότι χρωστάμε και έτσι δεν μπορούμε να πάρουμε ενημερότητα», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρτμαν.

Σύμφωνα με την εφοριακό, επρόκειτο για οφειλή του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο ο Λόρενς Χάρτμαν επισήμανε ότι οι υποχρεώσεις της επιχείρησης -όσον αφορά τον συγκεκριμένο φόρο- έχουν καταβληθεί, με ένα ποσό ύψους 380 ευρώ.

Όμως, στην αναλυτική βεβαίωση για πληρωμή χρεών εκτός ρύθμισης ήρθε και η έκπληξη για τον επιχειρηματία: το ποσό που εμπόδιζε τον ίδιο να προχωρήσει την επένδυση του ήταν… τρία λεπτά του ευρώ!

untitled.jpg

«Καλωσορίσατε στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ανταλλάξω ένα κομμάτι γης λόγω των χρεών μου προς το ελληνικό κράτος. Σοβαρά; Πληρώνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φόρους κάθε χρόνο και με εμποδίζουν να κάνω μπίζνες για 3 λεπτά του ευρώ», έγραψε στη ανάρτησή του πάνω από τη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη οφειλή στην Εφορία.

 «Δεν γνωρίζω πώς προέκυψε το συγκεκριμένο ποσό. Ίσως είναι λάθος, ίσως είναι τόκοι. Το σίγουρο είναι ότι καθυστέρησε την όλη διαδικασία για την αγορά του οικοπέδου και, φυσικά, της κατασκευής της αποθήκης», σημείωσε ο κ. Χάρτμαν.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που του συνέβη κάτι ανάλογο: στο παρελθόν, όπως μας είπε, είχε αντιμετωπίσει ξανά σοβαρά προβλήματα με το ελληνικό φορολογικό σύστημα που, όπως τόνισε, δεν μπορεί να συνηθίσει και είχε βάλει πωλητήριο στο οινοποιείο του λέγοντας πως θέλει να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Του ευχηθήκαμε «καλό κουράγιο» για τη συνέχεια, εκείνος γέλασε και απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει επενδύσεις από ξένους, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί τρία λεπτά του ευρώ. Αλλά έτσι συμβαίνει. Όσοι χρωστάνε πολλά στο Δημόσιο, τα χρέη τους παραγράφονται και κυνηγούν εκείνους που χρωστάνε ψίχουλα. Φυσικά και θα χρειαστώ την ευχή σας για καλό κουράγιο».

Στείλε την ιστορία σου στο ethnos.gr. Αν έχεις ανεβάσει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη δική σου ιστορία και η οποία εκτιμάς ότι αξίζει να ακουστεί και να διαδοθεί, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα εδώ

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ